Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
CARACIDAE - Hemigrammus ocellifer


CARACIDAE - Hemigrammus ocellifer


CARACIDAE

Specie: Hemigrammus ocellifer
Familie: Characidae
Origine: America de Sud
Marime: 4-4,5 cm
Comportament: pasnic; este bine sa fie tinut in grup
Apa: pH cuprins intre 6,0-7,2; dGH mediu
Temperatura: 22-26 grade
Hrana: hrana vie, congelata sau uscata
Reproducere: usoara; icrele trebuie pastrate in intuneric total
Nivel inot: pelagic


Dimorfism: femela este mai mare si are abdomenul mai rotunjit Descriere
Hemigrammus ocellifer a cucerit cu mult timp in urma lumea acvaristilor datorita robustetii sale legendare, comportamentului calm si mai ales datorita petei luminoase de la baza peduncului caudal.
Hemigrammus ocellifer traieste in apele din America de sud, in bazinul Amazonian, Bolivia si Guyana franceza. Biotopul sau este format din cursuri mici de apa, cu un curent slab si din mlastinile aflate in apropierea coastei.


Hemigrammus ocellifer este un peste foarte rezistent, care se multumeste cu un acvariu mai mic, iar reproducerea sa este foarte usoara. Are dimensiunea de cca. 4,5 cm, corpul alungit si usor comprimat lateral. Inotatoarele au o tenta rosiatica, dar pot fi aproape transparente la exemplarele crescute de citeva generatii intr-un acvariu. La exemplarele salbatice, acestea sunt portocalii. Slab dezvoltate si cu toate acestea foarte puternice, acestea ii permit pestelui sa se miste cu mare viteza. Corpul are culoarea gri, cu usoare reflexii argintii pe abdomen. Ochiul prezinta pe partea superioara o arcada rosie. Pete de un negru discret, mai mult sau putin dezvoltate, incadreaza o dunga de un galben fosforescent la nivelul liniei laterale. In apropierea inotatoarei caudale, o pata de un rosu stralucitor capteaza imediat atentia. Imediat sub acest punct, pe partea inferioara a peduncului caudal, o alta pata neagra, creeaza un contrast demn de admirat. Hemigrammus ocellifer este un peste plin de nuante si de delicatete.

Intretinere

Multe specii de pesti, cum ar fi Hemigrammus gracilis, Paracheirodon axelrodi, Hemigrammus ocellifer, etc, reflecta lumina. Guanina, substanta de baza care sta la originea acestui fenomen mai putin obisnuit, permite emiterea unui semnal luminos in ape in care vizibilitatea nu depaseste 30 cm. Datorita acestor semnale, pestii gregari (care traiesc in grupuri) se pot recunoaste, ceea ce permite inotul in bancuri.

Hemigrammus ocellifer reprezinta o alegere foarte buna pentru cei care nu dispun de un bazin mare. Un acvariu cu dimensiunile de 60x30x30 cm sau cu un volum brut de 54l reprezinta o alegere buna, cu conditia sa nu fie suprapopulat. Intr-un asemenea acvariu, se pot tine cca. 15 pesti de talie mica si cu un comportament asemanator, care fac parte din doua sau trei specii. Hemigrammus se simte bine cind este tinut in grup: un minim de 6 exemplare satisface cerintele sale gregare.

Hemigrammus ocellifer poate coabita cu alte Characidae sud-americane: Hyphessobrycon innesi, Hyphessobricon pulchripinnis, Hemigrammus pulcher, Hemigrammus gracilis sau cu Cichildae mici sud-americane, din genul Papiliochomis, Apistogramma - in bazine de cel putin 200l.

Acvariul va fi bine plantat si ar trebui sa respecte biotopul Amazonian. In acest sens, va fi ales un substrat nisipos inchis la culoare, care sa puna in evidenta culorile pestilor. Plantele vor fi alese dintre speciile robuste - Microsorum pteropus, Ludwigia repens, Echinodorus tenellus, daca bazinul dispune de o iluminare buna. Cu cit acvariul este mai mare, cu atit va fi mai usor sa cream un biotop. Citeva sisturi si radacini sau buturugi vor completa decorul.
Filtrarea trebuie sa fie o data cit volumul bazinului/ora. Un filtru micut, amplasat in spatele plantelor, al radacinilor sau al pietrelor este suficient. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 22-26 grade. Daca in timpul verii aceasta urca peste 28 de grade, este indicat sa se mareasca aerarea. Hemigrammus ocellifer nu este pretentios in ceea ce priveste calitatea apei, cu conditia ca pH sa fi cuprins intre 6,0 - 7,0. Accepta si valori mai ridicate, dar atunci culorile sale vor fi mai putin vii. Duritatea apei nu trebuie sa depaseasca 10sdGH in cazul in care se doreste reproducerea.


Reproducere


Hemigrammus ocellifer este un peste usor de intretinut si care se reproduce cu usurinta. Este chiar mult mai prolific decit ceilalti tetra. Dimorfismul este vizibil "prin transparenta", vezica inotatoare a masculului fiind mai ascutita decit cea a femelei. Daca pentru un incepator nu este usor sa observe acest lucru, un alt criteriu este abdomenul rotunjit al femelei, in timp ce al masculului ramine zvelt.


In conditii optime, nu rare sunt cazurile in care au loc depuneri si in acvariul comunitar, dar icrele vor fi devorate de catre colocatari.. Este deci importanta selectionarea unui cuplu, cu virsta cuprinsa intre 9 luni - 1 an. Adesea cuplurile se aleg singure. Pentru ponta este suficient un acvariu de 30l cu apa invechita, neutra si usor acida. Pe trei din fetele acvariului, (exceptia va fi geamului din fata) se vor fixa bucati de carton pentru a atenua lumina, care vor asigura si o oarecare intimitate genitorilor si va face ca pestii sa nu fie stresati de circulatia prin incaperea respectiva. O ponta reusita depinde de concentratia sarurilor din apa. Duritatea totala trebui sa fie slaba - 3-5sdGH, iar duritatea carbonata mai putin de 2sdKH. Din cauza presiunii osmotice, icrele pot sa nu eclozeze si sa se acopere cu mucegai. De asemenea, daca parintii traiesc intr-o apa dura mai mult timp, acest lucru poate avea consecinte nefaste, dind un randament scazut in ceea ce priveste reproducerea. Temperatura va fi crescuta cu citeva grade fata de cea obisnuita - 26-28 grade. Decorarea acvariului de ponta nu este importanta.

Pentru a proteja icrele de parinti, fundul bazinului va fi tapetat cu muschi de Java. Unii crescatori folosesc bile de sticla, iar icrele vor cadea in spatiile dintre acestea. Dar si in acest caz, muschiul de Java este indispensabil, Characidaele depunind in general pe acest gen de tufe. Filtrarea nu este obligatorie, dar se poata instala o pompa mica de aer. Cuplul selectionat va fi introdus in bazin seara, inainte de stingerea luminii, pentru a nu stresa pestii. Depunerea icrelor este destul de tumultoasa. Masculul se indreapta catre femela si incearca sa o atraga catre tufa de muschi de Java. Cind aceasta il urmeaza, masculul isi desface inotatoarele si incepe sa se miste sacadat. Femela se aseaza in fata lui, iar ambii pesti isi curbeaza corpul in forma literei "S". In acest moment, icrele, fecundate imediat, vor cadea in mijlocul tufei. Sunt foarte mici, cu un diametru de cca 1/4mm. Fiind in numar foarte mare, depunerea poate dura chiar si doua ore. Dupa depunere, parintii vor incepe imediat devorarea acestora. Din acest motiv, trebuie scosi imediat din bazinul de ponta. In schimb, daca bazinul este foarte bine plantat, pot fi lasati. Unii alevini vor scapa de voracitatea parintilor si vom avea astfel pesti de virste si marimi diferite in acelasi acvariu. In cazul in care parintii vor fi scosi din bazin, se va acoperi si partea din fata a acvariului, pentru a impiedica lumina sa patrunda, deoarece aceasta, prin fotosinteza permite dezvoltarea ciupercilor care vor albi icrele.

Daca parintii sunt lasati in acvariul de ponta, bazinul nu va fi luminat, iar cele trei geamuri laterale vor ramine acoperite. Grosimea muschiului de Java diminueaza lumina. Este indicat ca in bazin sa se introduca turba care are actiune antifungica si impiedica formarea mucegaiului. Poate fi fiarta in prealabil si asezata direct pe fundul bazinului si poate servi si ca suport de ponta, daca este sub forma fibroasa.


Eclozarea are loc in 36 de ore. Alevinii sunt minusculi si inoata dezordonat la suprafata apei. Dupa 5 zile incep inotul liber. Numarul puilor poate fi in jur de 200. Vor fi hraniti cu nauplii de artemia sau hrana pentru alevini din comert. Substratul trebuie sifonat zilnic pentru a se inlatura resturile de hrana. In caz contrar, cresterea nitritilor va decima puii.
Pe masura ce acestia cresc, meniul trebuie diversificat: chironomide taiate marunt, grindal, larve de tintari, fulgi. Daca sunt hraniti corespunzator, alevinii au o crestere rapida. Pata caudala luminoasa apare in a treia saptamina, iar dupa o luna si jumatate, culorile devin identice cu cele ale parintilor. Primele ponte au loc la vista de 5-6 luni.

Dupa o luna, alevinii trebuie mutati intr-un bazin mai mare (100l pentru un acvariu cu 100 de alevini) a carui apa trebuie sa aiba aceleasi caracteristi ca cele din primul bazin. In acest stadiu, filtrarea devine obligatorie. Fundul bazinului trebuie sa fie lasat gol sau cu foarte putin nisip pentru dezvoltarea bacteriilor, deoarece curatirea acestuia de deseurile acumulate este absolut necesara. In plus, in cazul in care unele exemplare mor, sa putem sa le observam imediat si sa luam masurile necesare. Riscurile epidemiilor sunt foarte mari in acvariile crescatorie unde numarul de alevini este intotdeauna ridicat in raport cu volumul de apa. De aceea este foarte important sa supraveghem cu atentie alevinii, iar schimburile partiale si regulate de apa au un rol foarte important.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate