Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Falco cherrug cyanopus - soimul dunarean


Falco cherrug cyanopus - soimul dunarean


Falco cherrug cyanopus - soimul dunarean

Descrierea. In pofida vederilor diferite ale ornitologilor despre nomenclatura raselor romanesti se poate considera ca exemplarele din spatiul tarii apartin toate la rasa F. ch. cyanopus, sinonima cu F. ch. danubialis. Spre deosebire de Falco peregrinus partea dorsala este mult mai bruna, crestetul si ceafa alb si brun-dungate, favoritii slab exprimati, iar partea ventrala pe fond alb-galbui, brun patata.

Biotopul. Populeaza silvostepa sau sesuri, lunci si dealuri cu palcuri izolate de arbori, invecinate cu zone care adapostesc populatii numeroase de rozatoare mici (in special popandai). Iarna sunt legate de aglomerari de pasari, care se gasesc frecvent in apropierea unor ape.

Hrana. Se hraneste preponderent cu mamifere pana la talia unor iepuri, precum si - in proportie mai redusa - cu pasari pana la talia unei rate sau starc mai mic. Printre mamiferele prinse predomina Citellus sp. si Cricetus sp. si printre pasari potarnichiile, ratele, porumbei s.a. Prada este prinsa din zbor la joasa inaltime, la panda pe movilite etc., existand o multitudine de tehnici.



Reproducerea. Ating maturitatea sexuala la varsta de un an, cuplul fiind monogam, frecvent pe o perioada mai lunga. Datorita aparitiei insulare nu sunt posibile comentarii privind marimea teritoriului. Majoritatea cuiburilor se gasesc pe arbori batrani din arborete, mai rar pe arbori izolati, cu acces liber la cuib. Cuiburile nu sunt constructii proprii ci cuiburi ale altor rapitoare sau de ciori, situate preferential in vecinatatea unor colonii de starci sau cormorani. Cuiburile pot fi amplasate si in stancarii. Se constata ca unul si acelasi cuib poate fi ocupat ani de-a randul.

Depune 3-4 oua intens pigmentate, brun marmorate pe fond albicios-ruginii. Ouale sunt depuse spre mijlocul lunii aprilie, la intervale de cca 2 zile. In caz de pierdere a cuibarului se depune uneori unul de inlocuire.

Ambele sexe clocesc dupa primul sau cel de-al doilea ou. Puii semialtriciali eclozeaza dupa 30 de zile si stau in cuib 41-45 de zile.

Deplasari sezoniere. Este o specie sedentara, uneori migratoare care ierneaza in balcani sau Orientul Apropiat. In ultimul caz pleaca in noiembrie si se intoarce in februarie-martie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate