Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Pelecanus crispus - pelicanul cret


Pelecanus crispus - pelicanul cret


Pelecanus crispus - pelicanul cret

Descrierea. Este ceva mai mare decat specia precedenta. Penajul alb prezinta o tenta cenusie cu o pata galbuie pe piept. Picioarele sunt negricioase si sacul membranos de culoare portocalie. In zbor se vede ca doar remigele primare au varfuri negre - caracter distinctiv fata de P. onocrotalus.

Biotopul. Seamana cu cel al speciei precedente, dar prefera lacuri mai mici, cu stufaris si vegetatie mai deasa decat in cazul lui P. onocrotalus. In tara cloceste actualmente doar in Delta Dunarii fie in coloniile de P. onocrotalus, fie in colonii pure, de cateva zeci de cuiburi.

Hrana. Este o specie exclusiv ihtiofaga; tehnica de prindere este similara speciei precedente.

Sunt prinsi pesti de suprafata preponderent din speciile Cyprinus carpio, Tinca tinca, Carassius carassius s.a., pana la cca 1,5 kg in greutate.Reproducerea. Corespunde speciei precedente. Cloceste in colonii pure sau mixte, cu P. onocrotalus.

Cuiburile sunt izolate, ceva mai inalte (1,0-1,5 m) decat cele de Pelecanus onocrotalus, au diametrul de cca 50 cm si adancitura adanca de cca 30 cm. In colonii, unde exista adevarate "platforme de clocire", cuiburile sunt foarte sumare.

Ouale, de regula in numar de doua, sunt depuse incepand cu luna aprilie. Cresc un singur rand de pui pe an.

Deplasari sezoniere. Este o specie migratoare care soseste de regula inainte de P. onocrotalus, incepand cu mijlocul lunii martie. Toamna pleaca mai repede decat Pelecanus onocrotalus, de regula in a doua jumatate a lunii august; exemplare izolate s-au mai vazut si in primele zile ale lunii octombrie. Ierneaza partial in sudul arealului (Grecia, Turcia) si in Irak.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate