Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Neophron percnopterus percnopterus - hoitarul


Neophron percnopterus percnopterus - hoitarul


Neophron percnopterus percnopterus - hoitarul

Descrierea. Penajul este alb-murdar cu remige negre; tinerii au pana la varsta de 3-4 ani penajul brun si apoi brun patat cu alb. Fata este lipsita de pene iar coada conica.

Biotopul. Populeaza teren deschis, deluros sau muntos, cu abrupturi stancoase, in Europa pana la cca 900 m altitudine. Prefera apropierea apelor, versanti golasi si zone cu o zootehnie extensiva si evita masivele paduroase intinse. In zona tropicala populeaza si localitati.

Este posibil sa mai cloceasca in 1-3 perechi in sudul Banatului si in Dobrogea.

Hrana. Pentru identificarea hranei executa zboruri de cautare, sistematice, la joasa inaltime, sau cerceteaza tinutul din puncte proeminente. Hrana este reperata vizual si coborarea la sol se face in spirale inguste si nu rectiliniu.

Se hraneste preponderent cu hoituri, cheaguri de sange, excremente ale altor animale dar si materiale vegetale in putrefactie. Animalele vii sunt atacate  doar rareori doar insectele, eventual si puii unor pasari sunt prinse vii; poate fura ouale unor pasari care clocesc pe sol pe care le sparge lovindu-le de pietre. Structura ciocului nu le permite deschiderea unor cadavre mai mari, hoitarul fiind tributar altor specii care rezolva aceasta faza. Au un consum mare de apa.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala la 5-6 ani si cuplurile sunt monogame, de durata. Dupa sosirea la locul de clocit executa jocuri aeriene. Teritoriul poate fi mic; poate cloci in colonii.



Cuibul, construit de ambele sexe, se gaseste pe stancarii sau in   abrupturi fiind protejat de sus si permitand o vedere panoramica; poate fi o nisa sau chiar o mica cavitate, unde este construit un cuib din ramuri, resturile uscate ale unor animale, petice de textile etc. marginea cuibului fiind incrustata cu dejectiile pasarilor. In Dobrogea au fost descrise si cuiburi situate pe arbusti.

Depune in a doua parte a lunii aprilie la intervale de 3-4 zile, de regula 2 oua, rar 1 sau 3, care prezinta pe fond alb-galbui o patare de culoare bruna-ruginie sau bruna-intunecata, fina, dar puternica, cel putin pe capatul bont.

Ambele sexe clocesc in medie 42 de zile incepand clocirea cu primul ou. Puii semialtriciali stau in cuib 2,5-3 luni zburand spre sfarsitul lunii august si raman in continuare in grupe familiale.

Creste un singur rand de pui dar poate depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o specie migratoare care ierneaza la sud de Sahara si spre est pana in India. Soseste in luna martie si pleaca in luna septembrie, relativ repede dupa ce puii isi iau zborul.

In trecutul recent in Romania au mai clocit:

Gypaetus barbatus aureus, zaganul, Gyps fulvus fulvus, vulturul sur si Aegypius monachus, vulturul negru, care accidental mai pot fi vazuti venind dinspre Balcani, unde mai clocesc.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate