Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Pelecanus onocrotalus - pelicanul comun


Pelecanus onocrotalus - pelicanul comun


Pelecanus onocrotalus - pelicanul comun

Descrierea. Este o pasare mai mare decat o lebada cu penajul alb cu tenta roza si o zona galbuie pe piept. Ciocul si picioarele sunt de culoare carnie iar sacul membranos galbui. In zbor se observa ca varful si marginea posterioara a remigelor primare si secundare sunt de culoare neagra.

Biotopul. Populeaza lacuri dulci si salmastre, calde, putin adanci, cu luciu intins, insulite si maluri cu brau de stuf. In tara apare doar in Delta Dunarii, in zona Rosca-Buhaiova.

Hrana. Biotopul de reproducere nu trebuie sa coincida cu baza trofica. S-au observat deplasari zilnice pana la 50 km si mai mult. Este aproape exclusiv ihtiofag, pestii fiind prinsi, de regula, in grup: 1-3 randuri paralele inoata zgomotos, batand apa cu aripile, picioarele si ciocul impingand astfel pestii spre mal sau inconjurandu-i.



Pestii sunt prinsi, de regula, mai multi la un loc, in sacul membranos, prada fiind constituita preponderent din pesti de suprafata din familia Cyprinidae. Marimea pestilor consumati variaza iar cantitatea medie consumata pe zi este de cca 1,5 kg.

Puii sunt hraniti cu o pasta formata din pesti semidigerati oferita prin regurgitare puilor mai mici sau transferata, mai tarziu, direct din sacul membranos in ciocul puiului.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala cel mai devreme dupa trei ani. Perechea se formeaza in primele zile dupa sosire si este monogama pe perioada de clocire. Clocesc in colonii carora li se asociaza frecvent Pelecanus crispus si Phalacrocorax carbo, in braul de stuf sau pe plaur, la marginea apei libere. Locul viitorilui cuib este amenajat anterior construirii cuibului prin calcarea firelor de trestie. Astfel se formeaza o platforma de cca 15-20 cm grosime, completata cu alt stuf, pe care adultii pot merge. Teritoriul aparat se limiteaza la cuib.

Cuibul, format din materiale vegetale din imprejurimi, are o inaltime de pana la 1 m si un diametru pana la 1,5 m in situatia fondarii unei colonii noi. Daca locul este folosit mai multi ani la rand, platforma fiind consolidata, cuibul este doar o ingramadire sumara de materiale vegetale.



Ouale, de regula in numar de 2, sunt depuse incepand din luna aprilie pana in iunie; au culoarea alba si prezinta un strat superficial cretos, de culoare alba-galbuie. Ambele sexe clocesc incepand dupa primul ou; timp de 29-30 zile. De regula supravietuieste numai un pui si conditiile nefavorabile de vreme, deranjamente repetate etc. pot diminua mult succesul reproducerii. Creste un singur rand de pui pe an. Cand puii incep sa se deplaseze, formeaza un card de pui de culoare neagra, in care adultii hranesc nu numai puii proprii.

Deplasari sezoniere. Este o specie migratoare care soseste incepand cu ultimele zile ale lunii martie si in aprilie. Pleaca la inceputul lunii septembrie, tineretul chiar ceva mai tarziu, locurile de iernare fiind situate in Egipt, Sudan; pe lacul Ciad si in Irak.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate