Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Ciconia ciconia ciconia - barza alba


Ciconia ciconia ciconia - barza alba


Ciconia ciconia ciconia - barza alba

Descrierea. Este o pasare mare cu penajul preponderent alb, doar remigele sunt negre. Ciocul si picioarele adultilor sunt rosii, cele ale puilor sunt negre.

Biotopul. Populeaza zone deschise, cu pajisti umede, mlastini si culturi agricole nu prea inalte in alternanta cu arbori izolati. Prefera lunci largi, umede, si apare deci mai ales la ses sau in zona de dealuri. Este o specie frecventa in toata tara legata, de asezari omenesti.

Hrana. Este prinsa din mers de pe sol sau din apa superficiala. In apa tulbure "filtreaza" uneori ca ratele. Este activ ziua, uneori si in crepuscul si noaptea.



In hrana exclusiv animala predomina diferite insecte (Orthoptera, Coleoptera s.a.) urmate de mamifere mici (soareci), amfibii, reptile si ocazional si pasari tinere si oua; consuma si hoituri. In primele zile dupa sosire, in lipsa altor animale, pot predomina in hrana ramele si melcii si in timpul aratului aduna diferite animale din brazde. In zonele de iernare se hraneste preponderent cu ortoptere.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala doar exceptional dupa 2 ani, majoritatea exemplarelor dupa 3 ani, dar multi si mai tarziu. Cuplul este monogam pe durata perioadei de reproducere. Intrucat ambele sexe prezinta o anumita fidelitate fata de cuib, partenerii se pot reintalni mai multi ani la rand la acelasi cuib. Astfel monogamia sezoniera devine multianuala; intai soseste masculul care ocupa, de regula, cuibul vechi pe care il apara.

Prezinta o teritorialitate pronuntata semenii fiind alungati din apropierea cuibului, dar intr-o anumita masura si din baza trofica, cel putin cat hranesc puii. Marginea teritoriului rezulta din numarul de cuiburi pe localitati, intrucat marea majoritate a cuiburilor se gasesc in tara pe case. Din unele statistici rezulta ca majoritatea satelor au 1-2 cuiburi. Exista si exceptii ca localitatile Prejmer si Voila (jud. Brasov) cu peste 10 cuiburi, uneori chiar pe case vecine, datorate unui mediu mai favorabil.

Cuibul se gaseste in tara preponderent pe case, furnale, stalpi etc., dar exceptional pe arbori, cat mai sus posibil si cu acces liber din zbor. Foloseste acelasi cuib mai multi ani la rand. Cuibul este construit la baza din ramuri groase si spre varf cu material fin. Captuseala adanciturii este din fan, pene, textile etc. Diametrul cuibului nou este initial in jurul a 80 cm si inaltimea de 30-40 cm dimensiunile ulterioare depinzand de vechime.



Ouale sunt albe, fara luciu, cu textura foarte fina, de regula 4-5 la numar. Se gasesc incepand cu mijlocul lunii aprilie si sunt depuse la intervale de 2-3 zile. Ambele sexe clocesc incepand cu al doilea ou. Durata de clocire este de 31-32 zile. Primele 3-4 saptamani puii sunt semialtriciali, sunt acoperiti sau macar paziti fara intrerupere de un parinte si incep sa zboare dupa cca 8 saptamani si mai sunt hraniti cca 2 saptamani. Se semnaleaza ca uneori puii ramasi in urma cu dezvoltarea sunt omorati si oferiti celor-lalti pui sau aruncati din cuib. Scot un singur rand de pui pe an; nu s-au semnalat cuibare de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare cu toate ca s-au semnalat uneori si berze izolate, frecvent ranite, care raman peste iarna. Sosesc incepand cu sfarsitul lunii februarie si in martie si pleaca, adultii, de la mijlocul lunii august/ inceputul lunii septembrie, si tineretul pana la inceputul lunii octombrie. Ierneaza in sudul Africii.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate