Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Ciobanesc belgian malinois


Ciobanesc belgian malinois


CIOBANESC BELGIAN MALINOIS

Tara de origine: Belgia

Vechime: Secolul XIX.

Denumire originala: Berger belge malinois.Prima utilizare: Conducerea turmelor.

Utilitate actuala: Caine de companie, ciobanesc, utilitar, de serviciu.

Perioada medie de viata: 12-14 ani.

Istoric: Despre ciobanestii incepe sa se vorbeasca serios de abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Clasificarea lor se arata destul de dificila, societatile canine locale nereusind, ele insele, sa ajunga la un numitor comun in aceasta privinta.

In 1891, doctorul Adolphe Reul, de la Scoala Veterinara Belgiana, studia toate rasele de caini ciobanesti din tara, sfarsind prin a accepta existenta a patru rase nationale. Dar, ca si in multe alte tari, ele au fost considerate, in final, ca varietati ale uneia singure, Ciobanescul belgian.

Considerat ca ar descinde fie din cainii de turma din Europa Centrala, fie din incrucisarea cainilor locali cu Deerhoundul englez, Ciobanescul belgian a fost standardizat la sfarsitul secolului XIX, cand s-a reusit fixarea unui model tip, fiind recunoscuta o singura rasa cu patru varietati: Gronendael, Laekenois, Malinois si Tervueren.

Cel mai apropape de conformatia Ciobanescului german dintre toate cele patru varietati, Malinezul a fost omologat in acelasi timp cu Gronendael-ul, numele sau provenind de la regiunea Malines, unde, altadata, era foarte bine reprezentat.

Calitati: Din cele patru, tipul Malinois raspunde cel mai bine cerintelor in ceea ce priveste un bun caine de protectie sau de asistenta, fiind cunoscut de multa vreme ca un caine de atac si aparare de talie mare, dar suplu si agil. Este cel mai popular dintre ciobanestii belgieni, ajungand in Europa Centrala aproape de cota unor rase foarte raspandite, precum Collie sau Boxer.

Roba sa este asemanatoare cu cea a Ciobanescului olandez cu par lung, dar temperamentul sau este apropiat varietatii Laekenois: este activ, vioi, caine de paza si protectie prin instinct. Sunt rustici, rezistenti, vigilenti, usor de dresat, devotati stapanului. Fac parte dintre cainii carora le place foarte mult miscarea, acelora care isi duc la capat cu pasiune si fara dificultate misiunile incredintate.

Utilizat la paza turmelor de oi si a caselor, a devenit azi un excelent companion si caine utilitar. Fiind un caine plin de resurse, este folosit in ultimul timp cu foarte bune rezultate de multe dintre politiile si jandarmeriile europene pentru majoritatea categoriilor de serviciu specifice.


Standard:

APARITIE DE ANSAMBLU

Un caine mijlociu, armonios construit, bine proportionat, elegant, inteligent, creat pentru a putea parcurge distante mari, cum era obisnuit sa o faca pe vremea cand era folosit la paza turmelor de oi.

Armonia formelor sale corporale, postura sa maiestuoasa lasa impresia unui reprezentant mandru al rasei cainilor utilitari.

APTITUDINI:

La caracterul sau de paznic al turmelor de oi, se adauga calitatilor de paznic pentru casa si curte si de aparator inversunat al stapanului si familiei.

Este agil si atent, iar privirea sa curioasa si apriga in acelasi timp dovedeste inteligenta.

CAP:

Este caracteristic, fiind cea mai exprisiva parte a corpului. Frumusetea capului este importanta, ea ridicand aspectul de ansamblu al cainelui. Capul nu trebuie sa fie lung si angust ca la Coliie sau lung si lat ca la Spity. Fruntea si liniile nasului trebuie sa "curga" paralel.

Stopul - este mediu.

Ochii - sunt lijlocii, de preferat inchisi la culoare si migdalati, nici proeminenti si nici asezati prea in spate. privirea trebuie sa fie indrazneata, vioaie si inteligenta. Ochii nu trebuie sa exprime rautate, teama sau indiferenta. Pleopele sunt conturate cu negru.

Trufa - este neagra si cu narile bine deschise.

Profilul - peretele nazal este drept, paralel cu linia fruntii.

Urechile - sunt asezate sus, mici, triunghiulare, purtate drept si dau cainelui un aer inteligent si o proportie echilibrata intre cap si trunchi.

Obrajii - seci, uscati, fara a fipregnanti.

Muscatura - maxilarul este prevazut cu 42 de dinti albi, regulati, bine inradacinti in maxilar. Muscatura este in foarfeca. Este admisa lipsa unui P1.

GAT:

Drept, lat musculos, fara salba, latindu-se spre spate, purtat inalt, cu ceafa usor curbata.

CORP:

Truchiul - este puternic, dar nu greoi. Este cvadratic, iar la femele este mai alungit.

Umerii - omoplatii sunt lungi, plati si formeaza un unghi cu bratul. Pieptul ii da cainelui posibilitatea sa paseasca mai bine, facand din el un excelent trapas.

Pieptul - nu este foarte lat, dar trebuie sa fie adanc, ca la toate animalele cu rezistenta mare. Coastele sunt bine arcuite, dar nu sub forma de butoi. La un piept ingust, coastele sunt mai bine exprimate.

Spatele - trebuie sa fie drept, lat, bine reprezentat muscular si scurt. Un spate curbat impiedica rezistenta si rapiditatea si este un defect pentru un caine utilitar.

Abdomenul - tras, intr-o curba alungita sub linia pieptului.

Crupa - este frumos rotunjita, putin curbata si latita.

MEMBRE ANTERIOARE:

Bratele sunt apropiate de piept. Antebratele sunt lungi si bine imbracate de muschi. Labele trebuie sa fie rotunde, cu degetele indoite, cu pernite puternice si elastice, gheare puternice.

MEMBRE POSTERIOARE:

Trenul posterior este puternic, fara a fi greoi. Membrele se misca in aceeasi directie cu trenul anterior. Jaretii sunt puternici si scurti. Pintenii nu sunt doriti si trebuie operati. Labele trebuie sa fie usor ovale, cu ghearele curbate, puternice, degetele bine inchise, pernite groase si elastice.

COADA:

Este bine fixata, de lungime mijlocie si cu baza puternica. In repaus atarna si trebuie sa ajunga pana la incheietura gleznei si se curbeaza usor spre spate. In activitate, este indreptata usor ridicata, fara sa fie purtata in sus.

BLANA:

Este scurta, avand pe tot corpul aceeasi lungime, cu exceptia capului, partii externe a urechilor si membrelor, unde este mai scurta. Este ceva mai lunga in jurul gatului, unde formeaza un mic guler ce incepe la baza urechii si ajunge pana la piept. De asemenea, la marginea jaretilor, parul are firul mai lung.

CULOAREA:

Brun (gri) roscat, cu masca inchisa la culoare.

TALIE:

Talia dorita este de 68 cm la masculi si 58 cm la femele, cu o abatere de 2-4 cm.

DEFECTE:

Par prea scurt (ca la Dobermann) sau prea lung (ca la Ciobanesc german).

Trufa lipsita de pigment.

Nari prea deschise, stop proeminent sa prea slab, cap prea lat, prea greu sau prea ascutit (de tip vulpe), ochi prea deschisi si prea rotunzi, lipsa premolarilor, masca prea stearsa, umeri abrupti, coate libere, incheieturi moi, labe lungi si deschise.

Spate de crap, crupa tesita, coada purtata peste linia spatelui, piept de butoi, picioare in "X" sau "O".

DEFECTE ELIMINATORII:

Muscatura inversa.

Lipsa mai multor premolari.

Lipsa totala a mastii, masca inversa (ca la Husky sau Collie).

Ochi galbeni.

Urechi pandante (atarnande).

Coada scurta sau cupata.

Talie prea mare sau prea mica.

Caracter de femela la masculi, agresiv sau temator.

Masculi fara sau cu un singur testicul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate