Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Phalacrocorax pygmaeus - cormoranul mic


Phalacrocorax pygmaeus - cormoranul mic


Phalacrocorax pygmaeus - cormoranul mic

Descrierea. Este o pasare de marimea unui porumbel in haina nuptiala cu penaj negru, patat cu alb pe cap, gat, tectrice caudale partea ventrala fiind brun roscata. Are tinuta tipica, erecta, ca si cormoranul mare.

Biotopul. Populeaza ape statatoare sau lin curgatoare, dulci sau salmastre, cu luciu de apa libera si brau de stuf cu salcii la mal. In tara apare in baltile mari, limitrofe Dunarii inferioare si in Delta, doar exceptional in interiorul tarii.

In afara perioadei de reproducere apare si pe litoral si pe lagunele invecinate.

Hrana. Este prinsa prin scufundare nu numai in ape intinse ci, spre deosebire de Ph. carbo, si in ape mai mici (canale, ochiuri de apa, in mlastini etc.) preferential in zona putin adanca, la mal.

Hrana este compusa preponderent din pesti lungi pana la 12 cm, din zona superficiala, de mal; rareori apar in hrana si alte vertebrate, lipitori s.a.

Reproducerea. Varsta maturitatii sexuale este inca necunoscuta. Pe durata perioadei de reproducere perechile sunt monogame.Cuibul este construit, de regula, pe tufaris sau arbori de talie mica, frecvent in colonii cu Phalacrocorax carbo sinensis sau diferite specii de starci, de la mijlocul coroanei in sus, in acelasi etaj ca si Nycticorax nycticorax, mai rar in stuf vechi. Are forma conica, baza fiind confectionata din ramuri subtiri iar partea superioara din material fin (trestie, frunze etc.).

Ouale, de regula in numar 4-5, sunt depuse in a doua jumatate a lunii mai si in iunie; seamana ca forma si culoare cu cele de Phalacrocorax carbo sinensis. Sunt clocite de ambele sexe timp de 27-30 zile incepand cu primul ou.

Puii sunt altriciali; alte date nu se cunosc; in august puii devin zburatori.

Cresc un singur rand de pui, dar pot depune o ponta de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o specie migratoare aparand in prima jumatate a lunii aprilie; pleaca in septembrie, unele exemplare se vad pana in noiembrie-decembrie. Ierneaza pe litoral, din Marea Neagra pana in Marea Egee si pe litoralul Marii Adriatice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate