Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Casmerodius albus albus - egreta mare


Casmerodius albus albus - egreta mare


Casmerodius albus albus - egreta mare

Descrierea. Este un starc comparabil ca marime cu starcul cenusiu. Penajul este alb; in penajul nuptial la masculi apar pene ornamentale albe pe aripi. Ciocul si picioarele sunt negre-verzui; spre baza devin in haina nuptiala galbui.

Biotopul. Populeaza vara stufarisuri intinse la malul unor lacuri sau canale lin curgatoare cu apa dulce sau salmastra, dar si culturi de orez, lagune marine etc. In tara cloceste doar in Delta.

Hrana. Cauta hrana in timpul zilei, la marginea unor ape (lacuri, canale), pe pajisti inundate, balti lipsite de vegetatie etc., preponderent din mers si evitand stufarisuri dese.

In spectrul de hrana predomina pestii (Rhodeus amarus, Cyprinus carpio s.a.), insa o mare parte din hrana este constituita si din insecte acvatice. La acestea se adauga amfibii (tritoni), reptile, mamifere si pasari mici.

Reproducerea. Maturitatea sexuala este atinsa la 1-2 ani. Cuplul este monogam pe durata sezonului de reproducere. Cloceste, de regula, in colonii, uneori chiar mixte, cu alti starci frecvent cu cuiburile atat de apropiate intre ele incat acestea se unesc intr-o singura platforma.



Cuiburile mari, cu diametre medii de cca 1 m, sunt amplasate pe stuful din anul precedent, calcat, sau pe salcii mici, la 1-2 m deasupra apei, rar mai sus.

Ouale, frecvent in numar de 3-5, cel mai adesea 4, sunt de un albastru mai deschis decat la ceilalti starci, fiind depuse incepand cu sfarsitul lunii aprilie. Ambele sexe clocesc incepand dupa depunerea primului ou timp de 25-26 de zile. Puii semialtriciali stau in cuib cca 6 saptamani.

Creste un singur rand de pui pe an, dar poate depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Sunt pasari migratoare care pleaca incepand cu sfarsitul lunii septembrie si pana in octombrie.

Plecarea poate intarzia daca vremea este blanda pentru ca zonele de iernare sunt apropiate, in jurul Mediteranei. Ocazional s-au relatat si iernari. Se intoarce incepand din luna martie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate