Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
» Cainele in serviciul omului


Cainele in serviciul omului


CAINELE IN SERVICIUL OMULUI

De cand traieste alaturi de om, cainele i-a acestuia adus nenumarate servicii. Angajat initial in vanatoare sau ca paznic, apoi pentru a supraveghea si ghida turmele, cainele a devenit un companion indispensabil.

De cand omul a descoperit aptitudinea lupului de a latra, el a dezvoltat-o la caine gratie unei selectii progresive. Cainilor descendenti din acest nucleu le-a fost incredintata paza locuintelor. Mai tarziu, marile civilizatii, asiriana, mesopotamiana si egipteana, au utilizat cainii pentru a-si apara stapanii, dar si pentru razboi.

In emisfera nordica, cainii au fost folositi pentru a tracta carele si saniile. Din totdeauna, au luat parte la razboaie si la diverse misiuni militare.In Evul mediu, monarhii europeni au continuat sa trimita cainii pe campurile de lupta si, in timpul Primului Razboi Mondial, anumite rase, ca si Cainele de turma de Flandra, au fost folosite pentru ducerea de mesaje si pentru descoperirea soldatilor raniti.

Astazi, cainii sunt dresati pentru conducerea nevazatorilor, asistarea persoanelor handicapate, dar si pentru detectarea stupefiantelor, explozivilor sau a produselor de contrabanda, participand, de asemenea, la operatiuni de salvare.

Cainii de serviciu, ca ciobanestii germani sau belgieni, briarzii si labradorii, au indeplinit de-a lungul timpului rolul de a urmari fugari, a cauta explozivi sau droguri.

Celalalt mare rol al cainelui este acela al pazei vitelor. In urma cu mii de ani, ciobanii care traiau in regiuni situate intre China si Persia, au descoperit ca pot apela la anumite rase pentru a-si regrupa animalele fara sa fie atacate de animalele pradatoare. Cainii ciobanesti actuali provin din aceste nuclee.

In secolul trecut, majoritatea europenilor si locuitorilor regiunilor polare foloseau caini pentru tractarea atelajelor. In Europa, s-a facut apel mai ales la dogi pentru aceasta sarcina. In America de Nord, cainii de tractiune folositi au fost, in deosebi, Malamutul de Alaska, dar si Huskyul, in tarile scandinave, Spitzul, iar in Rusia, Laika. In Europa continentala caini din rasa Rottweiler sau Schnauzer urias insoteau transporturile cu produse alimentare (carne, butoaie de bere etc.). Dar, in ultimul timp, au ramas putine zone europene in care sa fie folositi caini pentru tractiunea saretelor, spre deosebire de regiunile din Asia Centrala, unde sunt inca utilizati.

A trecut mult timp de cand cainele si-a pus mirosul extrem de dezvoltat in slujba vanatorilor, dar omul a gasit foarte rapid alte domenii in care a exploatat aceasta calitate. De exemplu, cainele este foarte folosit in cautarea trufelor (Tuber cibarium, ciuperci ce cresc sub pamant, delicatese apreciate in Occident), fiind preferat porcului care se precipita in a le manca.

Cainii militari sunt dresati pentru a repera armele sau intrusii, iar cei din vama si ai politiei de frontiera pentru a detecta stupefiante si alte substante ilegale. Astfel, springerii si cockerii, labradorii, ciobanestii germani exceleaza in depistarea anumitor droguri.In S.U.A., Brigada Ministerului Agriculturii, dotata cu caini din rasa Beagle, patruleaza in aeroporturi in cautarea de produse alimentare introduse fraudulos.

In aeroporturile australiene, cainii controleaza bagajele de mana ale trecatorilor, iar in Scandinavia, labradorii detecteaza mucegaiul de lemn din fabricile de cherestea.

Peste tot in lume, dar mai ales in Europa si America de Nord, cainii participa la operatiunile de salvare. In Franta, cainii din rasa Terranova sunt campionii salvarilor marine, ciobanestii germani si cei belgieni sunt specializati in cautarea de victime surprinse de avalanse sau daramaturi si in salvarile montane.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, guvernul german a luat masuri pentru pregatirea de caini specializati in conducerea orbilor, ajutandu-i astfel pe soldatii care si-au pierdut vederea in razboi. Entuziasmata de aceasta initiativa, o americanca, doamna Harrison Eustis, a creat “Ochiul care vede”, primul centru de dresaj caini pentru orbi. In 1930, un program similar a luat fiinta in Marea Britanie si, putin dupa aceea, in S.U.A.

Mai de curand, surzii beneficiaza si ei de ajutorul cainilor dresati. Lansata in S.U.A. in anii ’70, aceasta forma de asistenta s-a raspandit putin cate putin in intreaga lume.

In sfarsit, alte asociatii educa cainii pentru persoane cu handicap locomotor. Acesti caini au un dublu rol. Functiunea lor mai evidenta este cea de a asista stapanul din punct de vedere fizic, compensand simturile sale defectuoase sau slabite. Dar lucratorii din asistenta sociala au subliniat ca acesti caini restabilesc de asemenea si demnitatea persoanelor infirme. Participand la instruirea animalului, anumiti handicapati si-au gasit astfel un alt sens in viata.

Aceasta descoperire a condus medicii si psihologii spre ideea introducerii cainilor in spitale, ospicii si chiar in inchisori, in anumite tari, caini atent selectionati fiind condusi regulat in institutii pentru persoane in varsta sau bolnave. Companion mut, dar compatimitor, cainele are misterioase virtuti terapeutice.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate