Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Thayeria boehlkei (Pinguin) - pesti de acvariu


Thayeria boehlkei (Pinguin) - pesti de acvariu


Specia: Thayeria boehlkei (Pinguin

Sinonime: nu are; denumire populara: peste pinguin

Familie: Characidae

Origine: America de Sud, Brazilia, Peru

Marime: 8cm, in acvarii 6-7cm

Tip Inmultire: Icre

Hrana: Omnivor

Intretinete: UsoaraReproducere: Relativ usoara

Tip Bazin: Lung, min. 80cm, comunitar

Nivel inot: Pelagic

Temperatura: 22-28 grade C, optim 26 grade C

T. Reproducere: 26 grade C, constanta

Duritate apa: 5-19 dGH

PH:

Volum minim de apa: 60l

Dimorfism: Sexele sunt dificil de distins. In perioada de reproducere abdomenul femelei este in mod vizibil mai mare. Femelele sunt ceva mai mari.

Acest peste are corpul zvelt si usor comprimat lateral. Culoarea de fond este alba-argintie. Spatele este verde-brun cu reflexe aurii iar abdomenul bate in galben murdar. O banda neagra care incepe in spatele operculelor, traverseaza si urmareste linia laterala si se continua pina pe lobul inferior al inotatoarei codale. Aceasta banda este pusa in evidenta la nivelul corpului de o linie subtire, straluicitoare, de culoare galbena-verzui, care pe primele radii ale lobului inferior al codalei trce in alb. Inotatoarea codala este puternic furcata, asimetrica (caracteristica de baza a genului), avind lobul inferior mai subtire si ceva mai lung decit cel superior. Inotatoarea anala are primele radii de culoare alba. Celelalte inotatoare sunt transparente avind la baza o usoara nuanta galbuie.

Caracteristic pentru acest peste este pozitia de inot, oblica cu capul in sus, putind ajunge pina la un unghi de 30 de grade fata de suprafata apei. Inoata cu precadere in straturile superioare ale bazinului.

Este un peste sfios care este deosebit de agitat in spatii mici, mai ales in timpul transportului. Altfel este o specie pasnica, rezistenta, care desi ceva mai mare decit restul caracidelor, poate convietui fara probleme cu celelalte specii intr-un bazin comunitar. Se simte in largul lui intr-un bazin mai mare, cu lungimea de min. 80cm, si volumul de 100l. Fiind un peste de cird este bine sa fie tinute min. 6 exemplare, cu toate ca un cird de 20-30 buc. din diverse specii de Thayeria intr-un bazin mai mare, ofera o imagine de neuitat. Bazinul trebuie sa fie bine plantat, avind in fundal specii de Cryptocoryne si tufe de Hygrophylla. In planul apropiat se poate amenaja un decor format din radacini, iar ca un covor vegetal se vor planta diverse varietati de plante pitice. Deoarece in mediul natural se hraneste si cu insecte (sarind din apa pentru aceasta) bazinul trebuie sa aiba si plante de suprafata si sa fie bine acoperit. Este o specie omnivora si foarte mincacioasa. In general prefera hrana vie dar poate fi hranita cu tot felul de preparate.

Caracteristicile apei au fost prezentate in fisa tehnica de mai sus. Cu toate ca acest peste se poate adapta si la o apa ceva mai dura este indicat ca duritatea sa nu depasasca 8-10dGH. Deasemenea o usoara filtrare prin turba este benefica. Aceasta specie este foarte sensibila la prezenta nitritilor in apa care nu trebuie sa fie prezenti. Pentru aceasta este necesara o schimbare saptaminala a apei intre 10-20%.Reproducerea acestei specii desi nu este dificila nu este la indemina oricui. Pentru reproducere este nevoie de un bazin mai mare, mai lung si nu foarte adinc. Un bazin de 30-40cm lungime echipat cu un filtru cu vata de perlon si turba care sa evacueze apa la suprafata este suficient. Ca substrat se va folosi muschi de Java (Vesicularia dubyana) si citeva tufe ancorate de Myriophyllum. Apa necesara reproducerii va avea urmatuarele caracteristici: temperatura 26 de grade C, cit mai constanta; duritatea 4-5 dGH; pH 6-7. Cu toate ca este posibila si reproducerea in perechi, cel mai bun rezultat o da reproducerea in familie (la bataie). Pentru aceasta, dimineata se vor lansa in bazin 3-4 femele si 2-3 masculi. Jocul nuptial este destul de violent, masculii atacind fulgerator femelele. Pina si depunerea se face in timpul unui inot foarte rapid. Este un peste foarte prolific depunid in reprize de cite 10-20 de icre pina la 1000-1200 de icre, din care pot iesi cel putin 500-600 de alevini. Dupa depunere pestii sunt destul de epuizati, stind retrasi si fiind mult mai putini mobili si se vor scoate imediat din acvariu, iar bazinul se va umbri. Icrele semiadezive au o culoare maronie. La 26 de grade incubatia dureaza intre 18 si 24 de ore. Alevinii care sunt foarte mici, mai stau lipiti de plante sau de pereti inca 3-4 zile. La inceput vor fi hraniti cu microplancton (infuzori) si abia dupa a 10-a zi cu viermi micro si nauplii de artemia. In aceasta perioada puii sunt foarte sensibili si trebuie acordata o atentia deosebita curateniei bazinului. Schimburile de apa trebuie sa fie frecvente, mici si cu apa avind aceleasi caracteristici.


Inrudita cu aceasta specie mai sunt:

Thayeria obliqua, sinonime: Thayeria obliquus,Thayeria santaemariae, Thayeria santae-mariae, la care banda neagra incepe din fata inotatoarei dorsale, sub forma unui fir care se ingroasa treptat, ajungind in spatele inotatoerei adipoase la dimensiunea cunoscuta. Este ceva mai mic

Thayeria santaemariae, la care banda neagra este mai scurta si nu mai urmareste linia laterala. Ea are o grosime constanta, incepe din spatele inotatoarei dorsale si coboara pina pe lobul inferior al codalei. Aceasta specie, mai nou, este catalogata ca fiind tot Thayeria obliqua cu toate ca exista mici diferente.

Thayeria ifati, la care orientare benzii negre este la fel ca la Thayeria santaemariae, numai ca incepe putin in fata inotatoarei dorsale. Este mult mai mic, pina la 3.5cm.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate