Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Falco naumanni - vanturelul mic


Falco naumanni - vanturelul mic


Falco naumanni - vanturelul mic

Descrierea. Masculul are penajul pestrit; capul, tectricele primare majore si coada - exceptand o banda terminala neagra - sunt cenusii, remigele si tectricele primare negre, iar spatele si tectricele secundare medii si minore si partea ventrala ruginii. Dorsal este nepatat si ventral cu patare slaba. Femelelor le lipseste tenta cenusie (inlocuita cu ruginiu patat), iar patarea este dorsal si ventral mai puternica si coada bandata. Ghearele sunt albicioase.

Biotopul. Populeaza zona deluroasa subcarpatica, versanti si vai calde cu teren deschis, cel mai mult cu palcuri de arbusti si arbori si vegetatie ierboasa scunda, intrerupta, inclusiv culturi agricole si pasuni. In sudul Peninsulei Balcanice populeaza si localitati. Pentru amplasarea cuiburilor solicita stancarii, abrupturi, maluri inalte, ruine etc. Frecvent are loc o disjungere a arealului trofic de cel de reproducere, putand executa deplasari pana la cca 1 km.



Hrana. Vaneaza preponderent din zbor sau la panda, doar rar mergand pe sol, si prinde victimele fie pe sol, fie in aer. Pentru fixarea prazii practica frecvent un zbor "pe loc".

In hrana predomina insectele: ortoptere, gandaci dar si alte insecte, urmate de alte artropode. Insectele sunt urmate de reptile si mamifere mici (rozatoare si chitcani), care in primavara timpurie, cand insectele sunt mai rare, pot atinge proportii mai importante.

Pasari (ex.: ciocarlii imature) se gasesc doar accidental in hrana.

Reproducerea. Atinge in principiu maturitatea sexuala la varsta de un an insa, in special masculii, se imperecheaza frecvent mai tarziu. Cuplul este monogam pe durata sezonului de reproducere. Dupa revenirea din zonele de iernare executa jocuri aeriene.

Teritoriul reproductiv poate fi foarte mic, cativa metri in jurul cuibului - pe o singura ruina pot cloci mai multe perechi.

Cuibul ales de mascul se gaseste in nise ale unor abrupturi, stancarii, cladiri si mine, uneori si in podurile unor cladiri, mai rar si in scorburile unor arbori sau in cuiburi de cotofene si ciori. Frecvent mai multe perechi se asociaza in colonii mici.



O amenajare speciala a nisei alese nu are loc - prefera insa nise cu intrari inguste si accepta cuiburi artificiale.

Depune in a doua parte a lunii mai la interval de 1-2 zile de regula, 3-5 oua care prezinta pe fond galbui-ruginiu o patare bruna-roscata, mai rara si mai marunta decat la alte Falconidae.

Ambele sexe clocesc incepand cu ultimele oua depuse timp de 28-29 de zile.

Puii semialtriciali incep sa se deplaseze pe jos in cuiburi dupa cca 3 saptamani si incep sa zboare dupa cca 4 saptamani, dupa care mai sunt hraniti cca 2 saptamani de parinti cand familia incepe sa execute deplasari mai mari in zona.

Creste un singur rand de pui, dar poate depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare strict migratoare care vine in aprilie si pleaca, dupa o perioada de hoinareala din iunie pana in august definitiv pana la sfarsitul lunii septembrie.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate