Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Ardea purpurea purpurea - starcul rosu


Ardea purpurea purpurea - starcul rosu


Ardea purpurea purpurea - starcul rosu

Descrierea. Este un starc mai mic decat Ardea cinerea si mai inchis la culoare.

Aripile si spatele sunt cenusiu intunecate si crestetul (inclusiv unele pene ornamentale prelungite) de culoare neagra. Gatul este dorsal brun si ventral brun albicios cu pene mici, negre. Ciocul si picioarele sunt galbui.

Biotopul. Se gaseste in stufarisuri sau vegetatie deasa de mal in jurul unor ape dulci, statatoare sau cel mult lin curgatoare; accepta prezenta unor exemplare arbustive de Salix sp sau Alnus sp.

Picioarele relativ scurte, gatul si degetele lungi, reprezinta adaptari la viata in stuf.

Biotopurile descrise sunt cautate si in pasaj si iarna.

Hrana. Prinde hrana, care este exclusiv animala, preponderent la panda dar si prin dibuire (mai rar decat starcul cenusiu) si nu in locuri deschise ca acesta ci, de regula, in vegetatie, de-alungul unor canale, langa ochiuri mici de apa etc. Mai rar apare si pe pajisti, in miristi etc. fara acoperire.

Consuma preponderent pesti (de 10-20 cm lungime) din specii caracteristice apei stagnante (Scardinius sp., Leuciscus sp., Tinca sp., Alburnus sp.). Urmareste relativ frecvent insecte care pot atinge proportii insemnate in hrana, mamifere mici, amfibii, moluste si crustacei. Intre pui s-a semnalat fenomenul de canibalism.



Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala la 1-2 ani, ca si Ardea cinerea. Cuplul este monogam pe durata sezonului de reproducere. Masculii care sosesc primii aleg locul de cuibarire procedand la aceleasi ceremonii ca si starcul cenusiu.

Cuibul se gaseste cel mai frecvent in stuf vechi, frant, pe salcii tufoase, la inaltimi de 70-120 cm. Foarte rar apar cuiburi si pe arbori, la inaltimi mai mari. Sunt confectionate din stuf fiind mai mici decat cele de Ardea cinerea cu inaltimea de 20-40 cm, diametrul extern de 50-80 cm si o adancitura slaba de 5-10 cm.

Cuiburile pot fi izolate, dar cel mai adesea sunt asociate in colonii, inclusiv mixte cu alti starci.

Ouale, cel mai adesea in numar de 3-5, au o culoare verde-albastruie, mai intensa decat la A. cinerea. Sunt depuse la interval de 2-3 zile, uneori mai mult, la sfarsitul lunii aprilie, dar mai frecvent in luna mai. Ambele sexe clocesc timp de 25-30 de zile, dupa depunerea primului ou. Puii semialtriciali parasesc relativ timpuriu, deja cu 8-10 zile cuibul; se refugiaza in caz de pericol in stuf unde se deplaseaza cu iscusinta. Isi iau zborul la 7-8 saptamani.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare. Tineretul se raspandeste incepand cu lunile iunie-iulie la distante mari. Adultii pleaca din august pana in octombrie iernand in zonele stepice ale Africii pana in Africa de Sud. Foarte rar s-au semnalat si cazuri de iernare in Europa. Se intorc la sfarsitul lunii martie si in aprilie.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate