Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Psihologia cognitiva


Psihologia cognitiva


Psihologia cognitiva

Teoria personalitatii la George Kelly

Teoria lui Kelly cu privire la constructele personale este o teorie recenta si in acelasi timp foarte originala. Aceasta teorie nu are nimic comun cu teoriile anterioare si autorul nu utilizeaza concepte cum ar fi: ego, nevoie, tendinta, stimul, reactie, motivatie sau emotie.

Kelly spune ca toti oamenii sunt capabili sa creeze constructe cognitive cu privire la realitatea inconjuratoare. Datele experientei sunt interpretate prin intermediul structurilor interne (un fel de grile) ale subiectului. Pe baza acestor structuri sau patternuri interne, subiectul realizeaza predictii cu privire la obiecte, persoane si cu privire la sine-insusi si utilizeaza aceste predictii pentru a se orienta in mediu.



Teoria lui Kelly isi are originea in activitatea sa de psihoterapie cu subiecti nevrotici.

Kelly considera ca, de fapt, fiecare individ este un "om de stiinta', care construieste teorii si ipoteze si apoi le verifica in practica. Daca teoria este confirmata de experiente, ea va rezista, daca nu teoria este modificata sau se renunta la ea.

Deci, oamenii, ca si savantii isi construiesc propriile lor teorii-constructe personale- prin intermediul carora ei pot face previziuni si exercita un anumit control asupra evenimentelor externe.

Aceasta teorie pune accent pe rationalitatea umana si nu pe emotionalitate sau pe caracterul universal al tendintelor instinctive.

Kelly arata ca oamenii observa evenimentele lumii inconjuratoare si le interpreteaza. Aceasta interpretare sau construire a experientei reprezinta modul unic al persoanei de a vedea lucrurile, o structura in care acesta plaseaza evenimentele.

Aceste structuri mentale s-ar putea compara cu niste ochelari cu lentile diferit colorate prin care o persoana sau alta priveste realitatea externa. In functie de culoarea lentilelor fiecare subiect, privind aceeasi scena o poate interpreta in moduri diferite.

Kelly defineste constructul ca un mod al persoanei de a privi evenimentele lumii inconjuratoare, de a explica si interpreta aceste evenimente.

Fiecare om emite o ipoteza referitoare Ia faptul ca un anumit construct se potriveste datelor realitatii cu care este confruntat si verifica in practica aceasta ipoteza.

Exemplu: Sa presupunem ca un student se afla in pericol sa nu treaca un examen. Pe baza observarii conduitei profesorului in timpul anului acesta a constatat ca este foarte autoritar, ingamfat, cu o imagine exagerata asupra propriei importante. Pe baza respectivei observatii studentul elaboreaza ipoteza (construct) ca daca el se va comporta acordand atentie profesorului, profesorul va raspunde favorabil si ii va da nota de trecere. El se duce la biblioteca, citeste articolele scrise de respectivul profesor, ii pune intrebari, comenteaza importanta studiilor sale etc. Daca profesorul ii da nota de trecere ipoteza este confirmata. Constructul s-a dovedit util si va fi pus din nou in actiune daca el va mai avea un curs cu respectivul profesor sau cu unul asemanator. Daca studentul nu promoveaza examenul, el va trebui sa elaboreze o noua ipoteza.

Oamenii elaboreaza multe constructe in cursul vietii pentru a face fata diverselor situatii, evenimente sau pentru a interactiona adecvat cu alte persoane.

Repertoriul de constructe se imbogateste pe masura ce subiectul se confrunta cu noi situatii sau persoane.

Mai mult constructele existente trebuie sa fie rafinate, modificate sau reelaborate pentru ca oamenii si evenimentele se schimba de-a lungul timpului.

Nu numai ca oamenii isi formeaza de-a lungul vietii un numar mare de constructe, dar exista si posibilitatea punerii in actiune a unor constructe alternative. Un construct, odata elaborat nu ramane fixat odata pentru totdeauna, pentru ca realitatea este schimbatoare.

Constructele alternative se refera la faptul ca omul este liber sa-si revizuiasca sau sa-si modifice constructele.

Constructele neadecvate pot face mai mult rau decat bine (vezi psihopatologia).

Teoria lui Kelly despre personalitate este organizata sub forma a 11 postulate.

Postulatul fundamental: "Modul de procesare al unei persoane este ghidat sub aspect psihologic de nivelul in care aceasta anticipeaza evenimentele'.

Desi subiectul se poate modifica, exista un anumit grad de stabilitate in modul in care persoana se comporta, pentru ca ea opereaza prin intermediul unor canale de procesare a informatiei. Aceste canale pot fi modificate, dar ele fac parte dintr-o structura data, iar schimbarea are loc in cadrul unor limite impuse de structura.

Caracteristica principala a constructelor o reprezinta anticiparea, pentru ca omul utilizeaza constructele pentru a prevedea viitorul (trebuie sa avem idee de ce se intampla daca ne comportam intr-un fel sau altul).

Corolarul constructiei

Se refera la faptul ca "o persoana anticipeaza evenimentele construind mental replicile acestora".

Kelly era de parere ca nici un eveniment sau experienta in viata omului nu se repeta identic.

Cu toate acestea, desi evenimentele care se repeta nu sunt identice, ele au unele trasaturi comune, pe baza carora subiectul poate realiza predictiile sale.

Constructele personale se formeaza pe baza respectivelor trasaturi comune ale experientelor de viata.

Corolarul individualitatii

"Persoanele difera unele de altele in modul in care elaboreaza constructele legate de diferite evenimente'.

Prin intermediul acestui corolar, Kelly introduce in teoria sa notiunea de diferente individuale. El subliniaza ca oamenii difera unii de altii in modul in care percep sau interpreteaza un anumit eveniment, ceea ce conduce la elaborarea unor constructe diferite. Constructele nu reflecta atat realitatea obiectiva, cat mai ales interpretarea pe care persoana o da evenimentelor.

Cu toate diferentele individuale, Kelly este de parere ca exista constructe comune tuturor oamenilor prin intermediul carora oamenii isi pot impartasi experientele.

Putem intalni constructe comune la oamenii care au norme si valori culturale comune.

Corolarul organizarii

"Persoana tinde sa-si organizeze constructele individuale intr-un sistem sau pattern de constructe in conformitate cu modul sau propriu de a sesiza relatiile dintre acestea (asemanari/ deosebiri)'.

Din cauza sistemului diferit de organizare al constructelor doi indivizi care au aceleasi constructe individuale pot sa se deosebeasca unul de celalalt.

Organizarea constructelor se realizeaza intr-o maniera ierarhica.

Astfel, de pilda, constructul BUN poate include constructe subordonate ca: inteligent, moral, eficient.

Nici aceste ierarhii nu sunt rigide, desi au un caracter stabil.

Astfel, de pilda, daca o persoana a intrat in conflict de mai multe ori cu persoane mai inteligente decat ea, ea poate muta constructul inteligent din cadrul constructului subordonat BUN, in cadrul constructului RAU.

Corolarul dihotomiei

"Sistemul de constructe al unei persoane este compus dintr-un numar finit de constructe dihotomice'.

Kelly considera ca toate constructele personale au un caracter bipolar sau dihotomic.

Asa cum este necesar sa sesizam asemanarile dintre obiecte si fenomene, este necesar sa notam si deosebirile.

Astfel, de pilda, un individ poate fi apreciat ca cinstit doar in contrast cu oameni apreciati ca necinstiti, in felul acesta formandu-se constructul cinstit-necinstit.

5. Corolarul alegerii

Se refera la. faptul ca "subiectul are posibilitatea sa aleaga din cadrul unor constructe dihotomice acel construct care il va ajuta mai bine sa prevada evenimentele'.

In acelasi timp, subiectul are si posibilitatea de a alege intre siguranta si aventura.

Astfel, de pilda, un student poate opta intre doua cursuri, unul este usor si este tinut de un profesor care da note mari, iar altul este interesant, greu si tinut de un profesor nou. Alegerea celui de-al doilea curs presupune asumarea unui risc, dar si o satisfactie mai mare in cazul reusitei.

Kelly sublinia ca de-a lungul vietii noi facem mereu alegeri intre variante sigure, ceea ce presupune intarirea sistemului de constructe personale si variante care presupun un anumit risc si care implica extensiunea sistemului de constructe personale. Alegerile aventuroase conduc la largirea sistemului de constructe personale prin incorporarea unor noi experiente.

Kelly arata ca tendinta oamenilor de a actiona intr-o maniera lipsita de risc explica de ce unii oameni persista in mentinerea unui comportament gresit.

(Ex.: de ce o persoana continua sa se comporte agresiv cu ceilalti desi este mereu sanctionata pentru aceasta).

N.B.! Alegerea are in vedere cat de bine putem anticipa viitorul si nu neaparat ceea ce este mai bine pentru individ.

6. Corolarul seriei

Un "construct este potrivit pentru anticiparea unei serii finite de evenimente'.

Foarte putine sau chiar nici un construct nu este potrivit pentru toate situatiile. Ex. Constructul inalt-scund este potrivit pentru cladiri, oameni sau copaci, dar nu si pentru vremea de afara.

Unele constructe pot fi aplicate la un numar mare de persoane sau situatii, in timp ce altele au un caracter ingust. Ceea ce este relevant pentru un construct, respectiv sirul de evenimente la care se aplica reprezinta o chestiune de alegere personala.

Ex.: Constructul incredere-suspiciune, este aplicat de unii subiecti tuturor oamenilor, iar de altii doar unor indivizi, iar altii il aplica si la animale.

In intelegerea unui individ este important sa stim si ce anume exclude acesta din seria de evenimente la care se aplica un construct, si nu numai ce include in acest construct.

Corolarul experientei

"Sistemul de constructe personale ale unui individ variaza pe masura ce acesta construieste treptat noi replici ale evenimentelor.

Fiecare construct-ipoteza este testata in realitate in functie de cat de bine poate servi la prevederea viitorului.

Majoritatea oamenilor sunt expusi permanent la noi experiente astfel incat procesul de testare a constructelor se desfasoara in mod permanent.

Daca constructii] nu s-a dovedit valid ca predictor el trebuie reformulat sau inlocuit in lumina noilor experiente.

Astfel, constructele care au fost valabile pentru varsta de 16 ani pot fi nocive la 40 de ani. In aceasta perioada individul trebuie sa reinterpreteze natura noilor sale experiente. Mai precis sistemul de constructe personale se restructureaza in urma procesului de invatare.

Corolarul modularii

"Variatia sistemului de constructe personale este limitata de gradul de permeabilitate al constructelor"

Un construct permeabil va permite ca o noua serie de elemente sa poata fi incorporata in el cu alte cuvinte, este deschis la noi experiente si evenimente.

Deci, gradul pana la care un sistem de constructe personale poate fi ajustat sau modelat in functie de noile experiente de invatare depinde de cat de permeabile sunt constructele. Constructele rigide nu pot fi modificate.

Ex.: daca cineva are constructul impermeabil, conform caruia negrii au o inteligenta mai redusa decat albii, el nu-si va modifica acest construct indiferent de cati negrii inteligenti intalneste in viata (vezi prejudecatile).

Astfel, persoana se blocheaza la noile experiente de invatare.

Corolarul fragmentarii

"O persoana poate sa utilizeze in mod succesiv o varietate de subsisteme de constructe care sunt incompatibile sub aspect logic unele cu altele'.

Sistemul de constructe personale se afla in continua schimbare, astfel incat uneori noul construct nu deriva din cele vechi si poate sa nu fie compatibil cu acestea.

Ex.: intalnesti o persoana care iti place pentru ca are aceleasi preocupari cu ale tale este incorporata in constructul de prieten = cineva care trebuie iubit si respectat. Peste un timp constati ca persoana are alte opinii politice decat ale tale si se plaseaza in constructul de dusman.

Cu toate acestea inconsistenta ramane la un nivel subordonat.

Constructele supraordonate: Liberalul = prieten si Conservatorul = dusman, raman nemodificate.

Un om poate tolera un numar de inconsecvente la nivel particular, fara a modifica constructele supraordonate (comunitati).

Corolarul elementelor comune

"In masura in care o persoana utilizeaza un sistem de constructe similar cu al alteia, procesele sale psihice sunt similare cu ale celeilalte persoane'.

Kelly extinde prin intermediul acestui corolar (si a urmatorului) teoria sa la aria relatiilor interpersonale.

Oamenii care poseda norme culturale comune vor avea modalitati asemanatoare de a anticipa anumite evenimente si isi vor construi experientele intr-un mod asemanator, chiar daca sunt expusi la experiente diferite.

Corolarul socialitatii

"In masura in care o persoana elaboreaza constructele altei persoane, ea poate juca un rol social care o angajeaza pe cea de-a doua persoana'.

Cu alte cuvinte, omul trebuie sa construiasca constructele celuilalt pentru a intelege ce simte acea persoana si pentru a anticipa modul in care respectiva persoana se va comporta.

Numai atunci cand putem anticipa relativ corect ce vor face prietenii, sotii, sefii sau profesorii nostri, ne vom putea adapta mai bine la acestia.

Noi jucam diverse roluri in raport cu situatiile in care ne aflam si fiecare comportament de rol implica intelegerea modului in care cealalta persoana construieste evenimentele si situatiile.

Imaginea lui Kelly cu privire la natura umana

Este o imagine optimista pentru ca acest autor trateaza oamenii ca fiinte rationale. Omul este considerat ca fiind autorul propriului destin si nu ca o victima a acestuia. El poseda vointa libera de a-si alege propria cale si are posibilitatea sa o modifice formandu-si alte structuri de constructe.

Mai exact, persoana nu este condamnata sa mearga pe calea trasata din copilarie sau adolescenta. Nici un stadiu al vietii nu este mai important decat altul. Noi ne revizuim si ne modificam constructele de-a lungul intregii existente.

Directia evolutiei este orientata spre viitor pentru ca constructele personale au un caracter predictiv.

Kelly sustine ca evenimentele trecute nu determina total pe cele prezente, omul nefiind victima biografiei sale (nu suntem prizonierii formarii brutale a deprinderilor igienice, a experientelor sexuale timpurii sau a rejectarii din partea parintilor).

In acelasi timp, omul nu este prizonierul unor forte instinctive de natura inconstienta.

Kelly este autorul testului Role Construct Repertory Test (REP).

La inceput se cere clientului sa noteze numele persoanelor care au jucat un rol important in viata sa.

Ex.: este intrebat cine a jucat rolul mamei, tatalui, sotului. prietenului celui mai bun de acelasi sex, persoanele de care i-a fost cel mai mila sau care l-au atras cel mai mult.

Clientului i se cere sa realizeze o selectie a persoanelor de pe lista, alegand doua persoane care sunt asemanatoare si aratand prin ce se deosebesc acestea de o a treia persoana.

Ex.: sa noteze persoanele amenintatoare, atragatoare si de care ii este mila si sa gaseasca asemanarea dintre doua grupe si deosebirea fata de a treia grupa.

Informatiile de acest gen sunt centralizate in asa numitele grile REP de unde poate rezulta ce fel de constructe personale utilizeaza subiectul.

Supozitia care sta la baza utilizarii acestui test consta in aceea ca oamenii construiesc lumea in mod dihotomic. Prin fortarea subiectului de a evolua in acest fel (placut-neplacut; asemanator-diferit) Kelly a putut descoperi ce dihotomii sunt importante pentru un subiect.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate