Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
TULBURARI DE CONTROL AL IMPULSURILOR


TULBURARI DE CONTROL AL IMPULSURILOR


TULBURARI DE CONTROL AL IMPULSURILOR

1. Tulburarea exploziva intermitenta. In perioadele de criza apar impulsuri agresive disproportionate fata de orice factor social precipitant. Intre aceste episoade este afisat un comportament rezonabil in care isi exprima regretele. Debuteaza la orice virsta, integrarea sociala este afectata. La maturitate agresivitatea se atenueaza.

2. Kleptomania este un impuls comportamental, fara premeditare, recurent, de insusire a unor bunuri lipsite de utilitate practica prin furt. Este precedat de o tensiune emotionala ce exercita o atractie irezistibila si este urmat o stare de placere.

Persoana prezinta dupa aceea sentimente de rusine, regrete, remuscari.

3. Tricotilomania. Este o maladie cronica ce se manifesta prin impulsul irezistibil al unei persoane de a -si smulge parul de pe corp.

4. Piromania. Este un comportament recurent, compulsiv, premeditat si voluntar de incendiere prin foc. Urmeaza relaxare, emotii de placere si gratificare.

TULBURARI ALE COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR

A.     ANOREXIA

Este o tulburare caracterizata de preocupari excesive legate de greutatea corporala si alimentatie, cu comportamente orientate catre scaderea in greutate, perturbari ale imaginii corporale si amenoree.Apar obsesii legate de curatenie, de succese scolare.

Pacientii au o motivatie foarte scazuta pentru tratament, deoarece boala este folosita pentru a se eschiva de la problemele interpersonale disconfortante si obligatiile sociale ce nu pot fi indeplinite.

Complicatiile somatice sunt fiziologice si metabolice, ca o consecinta a infometarii, a curelor cu diuretice. Abuzul de laxative si voma provocata voluntar duc la alcaloza hipokalemica, hipocloremie, letargie, tulburari de ritm cardiac cu potential fatal.

B.     BULIMIA NERVOASA

Este mai des intilnita decit anorexia si are un debut mai tardiv.

Se manifesta prin aparitia episodica a unor ingestii rapide si necontrolate de cantitati mari de alimente, cu mare continut caloric si de glucide. Episodul caloric se poate termina prin dureri abdominale, balonare, vome provocate, sentimente de vinovatie, depresie, scaderea self-esteem-ului. Pacientii pot abuza de diuretice si purgative.

Complicatii medicale: apare alcaloza hipokalemica, deshidratare cu scaderea volumului sanguin, letargie, tulburari de ritm cardiac. Varsaturile repetate pot duce la degradarea danturii, iritatii ale cavitatii bucale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate