Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Idealul de viata la adolescenti


Idealul de viata la adolescenti


Idealul de viata la adolescenti

Idealul de viata la adolescenti

Orientarea spre viitor este o caracteristica permanenta a adolescentei, este varsta idealurilor.

Idealul A are cateva particularitati si care indica un anumit grad de maturizare in manifestarea functiilor proiective ale personalitatii.

Idealul A este elaborat personal si nu doar rezultatul unei simple imitatii cu atat mai mult cu cat A este orientat spre a-si descoperi unicitatea si originalitatea. Idealul A este legat de valori, si include valori profesionale, morale si culturale.

Este mai realisit, pentru ca se bazeaza pe o mai buna cunoastere de sine, a inclinatiilor, aptitudinilor si intereselor, su cunoasterea a ceea ce poate oferi societatea. Dupa aceste particularitati se pot identifica urmatoarele grupuri de A:

a)     A care au manifestat de timpuriu aptitudini pentru un anumit domeniu, si care isi definesc mai repede si mai clar orientarea pentru un anumit tip de scoala

b)    A care nu au aptitudini la nivel deosebit ci doar obisnuite conduc la elaborarea idealului timp indelungat, multe cautaric)     A care nu reusec sa isi elaboreze decat un ideal prea putin definit risca sa-si risipeasca fortele si capacitatile.

d)    A care sunt putin realisti, ajung la himere, la autotiluzionare. Rogers considera ca trebuie sa fie ajutati sa se autodeziluzioneze

e)     A care din teama de a anu ajunge la esec isi proiecteaza devenirea sub posibilitati, evita sa fie nefericiti, dar nu se realizeaza pe deplin.

Idealul este mai complet elaborat , tot unilateral pentru ca se refera la viitorul scolar si profesional

Idealul este mult mai stabil fata de al preadolescentilor si asigura atat orientarea eforturilor si capacitatilor cat si securizarea in fata unor insuccese accidentale/tranzitorii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate