Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Emil Botta, Marea


Emil Botta, Marea
Emil Botta, Marea

1. ,,frunze”; ,,valuri”
2. Cratima folosita in constructia ,,nu-mi da” are rolul de a marca elidarea vocalei ,,i” din forma pronominala ,, imi’.
3. Am fost la mare. (substantiv)
Parcul acela este mare. (adjectiv)
4. teme/motive literare: marea, valuri, uitarea,
5. pronume si adjective pronominale la persoana I („mi”, „meu”, „ma”); verbe la persoana I („nu stiu”, „nu vreau”, „sa uit”)
6. In partea a doua a poeziei se remarca acumularea de negatii pentru a sublinia necesitatea linistii si a uitarii la care aspira eului liric. Astfel, prin utilizarea adverbelor negative („nu”, „nici” – valoare adjectivala) ideea de singuratate si de intoarcere catre sine este foarte bine evidentiata.
7. Prin intermediul metaforei cu valoare de simbol marea este asociata cu imaginea padurii, stabilindu-se o analogie intre sunetul produs de valurile „clocotitoare” si fosnetul frunzelor. Sintagma este folosita de doua ori pe parcursul textului, o data la mijloc si o data in finalul poeziei, astfel fiind accentuata asemanarea si realizandu-se o simetrie a textului.
8. Incipitul poeziei reprezinta trezirea din somnolenta a unor forte interioare care pana acum parca nu s-au manifestat. Pentru a marca gradatia ascendenta a agitatiei interioare sunt folosite figuri de stil, precum epitetul in inversiune (,,clocotitoare valuri’’), metafora(,,digul pieptului meu’’), dar si diferite tipuri de imagini artistice vizuale sau auditive („leganare de frunze”, „valuri . loveau”, „talazuri cresteau”). Gradatia este marcata si de verbele folosite, trecandu-se de la ,,se trezeau’’ si ,,abia incepea’’, la ,,loveau’’ si ,,cresteau”. Imperfectul, timp verbal care exprima o actiune inceputa in trecut fara a se preciza momentul incheierii acesteia, face trimitere la faptul ca odata ce au iesit din starea de latenta fortele interioare nu mai pot fi stavilite, continuand sa-si faca simtita prezenta permanent.
9. Titlul este reprezentat de un substantiv articulat hotarat – marea – care denumeste metafora centrala a textului, ,,marea padurii”. Astfel, titlul sugereaza asemanarea evidenta in perceptia eului liric dintre freamatul padurii si clocotul marii, metafora amintita fiind explicitata pe parcursul textului liric.
(Corina Angheloiu, 12 E; coord. prof. Luminita Paraipan)
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate