Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
"Privighetoarea si magarul" - Grigore Alexandrescu


"Privighetoarea si magarul" - Grigore Alexandrescu


"Privighetoarea si magarul" - Grigore Alexandrescu

1.
a se culca pe o ureche, a trage cu urechea
2. Virgula desparte vorbirea directa de cea indirecta si separa propozitia incidenta de restul enuntului.
3. canta ≠ tacere
4. Adjectivul "nenorocita" exprima povara privighetoarei de a-si canta durerea.
imagine
5. "tot imprejuru-i era tacere" auditiva
"capul pleostise, sau imagine vizuala
radicase"
6. Comparatia "ca un aspru judecator" arata revolta poetului la adresa indraznelii magarului de a critica suava privighetoare, idee intarita prin epitetul "aspru".
7. Titlul pune in relatie de coordonare cele doua personaje principale ale fabulei, anuntand antiteza ce urmeaza sa ia amploare pe parcursul poeziei.
8. Ultima strofa a poeziei contine morala. Concentrand-o in imagini vizuale si figuri de stil, poetul ne transmite ideea demonstrata pe tot parcursul poeziei, anume nevoia de a critica resimtita de cele mai multe ori in mod nejustificat si absurd, prin raportarea la propria persoana.
9. Desi prezinta structura unei poezii, opera nu intruneste trasaturile genului liric. Poetul nu pune accentul pe imagini artistice si figuri de stil, ci pe prezentarea alegorica a unei intamplari, modul de expunere nefiind descrierea, ci naratiunea, trasatura tipica a genului epic. De asemenea, observam accentul pus pe personajele ce reprezinta timpuri umane. Fiind vorba de personaje-animale, ajungem la concluzia ca poezia este o fabula, specia literara ce apartine genului epic.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate