Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Expune ideile care au stat la baza directiei moderniste, promovate de Eugen Lovinescu


Expune ideile care au stat la baza directiei moderniste, promovate de Eugen Lovinescu


Expune ideile care au stat la baza directiei moderniste, promovate de Eugen Lovinescu.

Modernismul reprezinta un curent in arta si literatura secolului al XX-lea, caracterizata prin negarea traditiei si prin impunerea unor noi principii de creatie. Modernismul cuprinde curentele artistice novatoare, precum: simbolismul (sf. sec. al XIX-lea), expresionismul, avangardismul.

Eugen Lovinescu, prin intermediul revistei si al cenaclului Sburatorul, pune bazele si teoretizeaza acest curent. Revista a aparut la Bucuresti, intre 1919-1921 si 1926-1927. Cenaclul a avut o existenta mult mai indelungata (din 1919 pana in 1947).

Obiectivele gruparii erau promovarea tinerilor scriitori si imprimarea unei tendinte moderniste in evolutia literaturii. Primul obiectiv s-a realizat prin lansarea unor nume ca: I. Barbu, Camil Petrescu, Camil Baltazar, Ilarie Voronca, G. Calinescu, Vladimir Streinu. Al doilea obiectiv a cunoscut un proces mai indelungat de constituire. La inceput, Lovinescu nu formuleaza un program si nu adopta o formula unica, propunandu-si sa castige de partea sa talente mai vechi sau sa descopere altele noi. Pe masura ce-si incheaga sistemul teoretic, inraurirea lui asupra tendintei de modernizare a literaturii se accentueaza, starnind un adevarat curent de idei.Modernismul lovinescian, porneste de la ideea ca exista un spirit al veacului care imprima un proces de omogenizare a civilizatiilor, de integrare intr-un ritm de dezvoltare sincronica. In conditiile in care exista decalaje intre civilizatii, cele mai putin dezvoltate sufera influenta binefacatoare a celor avansate.

Teoria imitatiei era preluata dupa francezul Gabriel Tarde care explica viata sociala prin interactiunea reactiilor sufletesti.

Principiul sincronismului in literatura insemna in mod practic acceptarea schimbului de valori, a elementelor care confera noutate si modernitate fenomenului literar. Nu e vorba de o imitatie servila, ci de o integrare a literaturii intr-o formula estetica viabila in pas cu evolutia artei europene.

Teoria mutatiei valorilor estetice este o justificare a salturilor in literatura. Influentele au fost necesare, dar ele au actionat asupra unui element autohton, acestea nu au inventat o cultura, ci au modelat-o, ajutand-o sa se regaseasca. Lipsa de sincronizare, de contemporaneitate a civilizatiei si a culturii a dus la anacronisme.

Prin modernizare, Eugen Lovinescu intelege depasirea unui spirit provincial", deci, nu opozitie fata de traditie, de specific national. Erau necesare cateva mutatii esentiale in plan tematic si estetic: trecerea de la o literatura cu tematica preponderent rurala la o literatura de inspiratie urbana; cultivarea prozei obiective; evolutia poeziei de la epic la liric; intelectualizarea prozei si a poeziei; dezvoltarea romanului.CONSECINTELE SINCRONIZARII

tematica citadina in literatura;

cultivarea prozei obiective;

intelectualizarea prozei si a poeziei;

dezvoltarea romanului analitic; disocierea transanta liric-epic.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate