Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Ion Minulescu, Cantec de drum


Ion Minulescu, Cantec de drum
Ion Minulescu, Cantec de drum

1.
bagaj, a calatori, drum, a colinda, calator

2. Liniile de pauza separa constructia incidenta cu valoare afectiva de restul enuntului: „Dar intr-o zi o fata – bat-o focul –”

3. Verbele la imperfect din prima strofa (voiam, stiam, nu stiam) sugereaza ambiguitatea inceputurilor, dar si lipsa oricaror stari optimiste, starile interioare ale poetului fiind proiectate in vesnicie, eternitate, actiunea lor neavand finalitate.

4. Tema iubirii, motivul noptii, motivul drumului (al calatoriei

5. Imagine vizuala: „Pe drumuri lungi si vechi, batatorite”

6. Marcile lexico-gramaticale prin care se evidentiaza prezenta eului liric in textul dat sunt verbele si pronumele la persoana I: „am pornit”, „am colindat”, „mea”, „voiam', „am colindat' etc., dar si autoadresarea prin interogatie retorica:
„ – Unde-as fi fost de nu m-as fi oprit / Si nu mi-as fi vandut ei tot norocul? . '

7. Epitetul triplu: „drumuri lungi si vechi, batatorite' sugereaza caile dificile strabatute de orice om, din orice epoca in cautarea iubirii. Aceleasi dificultati ale vietii cu care s-au luptat oamenii dintotdeauna le traieste si eul liric.

8. Ultima strofa a poeziei reprezinta momentul intalnirii barbatului, in drumul sau spre un ideal, „calauzit de-o stea”, cu iubirea care te face sa te intorci din drum si te abate de la traiectoria ta. Eul poetic are un sentiment de regret, deoarece a renuntat la propria traiectorie in viata de pana atunci, care, oricum, i se parea obositoare. Formula ludica a iubirii, prezenta in multe poezii erotice ale lui Minulescu, este si aici o viziune specifica a sentimentului, iubita fiind alintata prin sintagma „bat-o focul', expresie plina de gingasie si haz, amintind insa de pamanteana Catalina din Luceafarul eminescian. In finalul discursului liric, autoadresarea sub forma interogatiei retorice are nuanta meditativa si persiflanta totodata, eul liric intrebandu-se, ca orice om, care ar fi fost soarta lui si ce-ar fi ajuns daca nu se indragostea. Semnificatia subtila a iubirii este ilustrata in ultimul vers, sugerand ideea aluziva ca tot norocul vietii lui s-a consumat atunci cand a intalnit o fata de care s-a indragostit.

9. Titlul „Cantec de drum” este specific simbolismului, prin semantica muzicala a substantivului „Cantec' si determinantul „de drum', care sugereaza aparitia iubirii in viata omului. Simbolul cantecului exprima bucuria si muzica inimii indragostite, iar simbolul drumului semnifica existenta umana pe pamant.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate