Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» RECENZIE Jean-Claude Kaufmann(2007) ,, Prima dimineata de dupa. Cum incepe o poveste de dragoste”


RECENZIE Jean-Claude Kaufmann(2007) ,, Prima dimineata de dupa. Cum incepe o poveste de dragoste”
Universitatea Bucuresti   

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala

RECENZIE

Jean-Claude Kaufmann Prima dimineata de    dupa. Cum incepe o poveste de dragoste
268 pagini

Jean-Claude Kaufmann, sociolog francez, s-a nascut in anul 1948 la Rennes. Teoretician si cercetator al vietii cotidiene, Kaufmann este director al CNRS – Centre National de la Recherche Scientifique al Universitatii Sorbona din Paris. Cartile autorului, vandute in zeci de mii de exemplare, au fost traduse in aproape douazeci de limbi si, cateva dintre ele, reeditate in ,, poche”. Printre acestea sunt: ,, La Trame conjugale. Analyse du linge par son couple 1992), ,,Corps de femmes, regards d’hommes” (1995), ,, Ego. Pour une sociologie de l’ individu 2001), ,,La Femme seule et le prince charmant. Enquete sur la vie en solo 1996, 2006), ,, Agacements. Les petits guerres du couple 2007), etc.

Cartea ,, Prima dimineata de dupa. Cum incepe o poveste de dragoste , a aparut la editura Humanitas Bucuresti, in 2007, in traducere din limba franceza de Dana Ligia Ilin si este o cercetare calitativa a autorului prin care acesta studiaza comportamentul uman dupa prima dimineata de dupa o noapte de dragoste petrecuta impreuna cu partenerul/partenera

Avand aspectul unui roman, ancheta stiintifica a lui Kaufmann s-a realizat pe parcursul a doi ani timp in care cercetatorul a avut ca metoda de cercetare interviul. Astfel, acesta a intervievat oameni de varste, sexe si ocupatii diferite apeland mai mult sau mai putin la indiscretie. Desi pare a avea un anumit fir epic, intrucat autorul a denumit capitolele in ordine cronologica a intamplarilor din prima dimineata, cartea este un documentar stiintific, interviurile sunt analizate si interpretate din punct de vedere sociologic, lucrurile banale in aparenta capatand semnificatii profunde.

,,Prima dimineata de dupa. Cum incepe o poveste de dragoste” este alcatuita din 3 parti I. ,,Scene din prima dimineata”, II. ,,Orori si minuni din primele dimineti”, III. ,,Soarta cuplului se hotaraste in prima dimineata”. Ancheta stiintifica este concentrata pe momentul de dinaintea formarii cuplului de cele mai multe ori, si anume prima dimineata. Scopul cercetatorului a fost acela de a identifica mecanismul real de functionare al iubirii, iar prima dimineata, cu indici precisi de timp si spatiu a fost cel mai indicat mijloc prin care se putea ajunge la realitatea iubirii.

In prima parte a cartii, ,,Scene din prima dimineata”, subcapitolele au denumiri illustrative pentru acest moment din viata persoanei: trezirea-,,Cine sunt?”, ,,Nu-i stiam latura asta”, patul cocon- ,,Prelungirea momentului”, ,,O plenitudine vida”, parasirea patului-,,Pudoarea”, ,,Dimineata e altceva”, ,,Sa fiu privita asa”. toaleta-,,Sa-mi dreg un pic fata”, ,, Misterele din baie”, micul dejun-,, Sandvici cu carnat si prajituri”, ,,Croasanti echivoci”.

Autorul porneste de la cele mai mici detalii din prima dimineata, analizeaza si explica din punct de vedere sociologic evenimentele care au loc in aceasta etapa din viata individului. Astfel, incepand cu momentul trezirii, Kaufmann arata ca prima dimineata nu este un eveniment lipsit de importanta asa cum tindem sa credem. Dimpotriva, acest eveniment implica legi nescrise pe care indivizii sunt obligati sa le respecte. Conform cu spusele autorului, consider ca trezirea dupa prima dimineata de dupa o noapte petrecuta alaturi de cel iubit sau nu, este fara indoiala una speciala care ramane intiparita in memorie. Dupa cum se observa in urma interviurilor, exista o contradictie la nivelul obiceiurilor de dimineata a partenerilor, contradictie care poate avea efecte negative, cel mai important fiind destramarea cuplului format sau incheierea intalnirilor de pana atunci. De asemenea, tot la trezire poti avea parte de lucruri neasteptate, care te pot surprinde intr-un mod atat de placut incat defectele partenerului descoperite pe parcurs sa fie inlaturate inconstient. ,, Colombine s-a simtit subjugata din prima clipa de un parfum ciudat si puternic, care o coplesea cu exotismul lui. <<Ceva condimentat, o aroma calda, intre piper si curry . In acest miros se simtea prezenta, persoana intreaga. Era al naibii de placut.>>(Colombine) “ (Jean-Claude Kaufmann, pag 18)

Unul dintre cele mai importante momente ale primei dimineti este patul-cocon, care are puterea de a separa sexul sau dragostea din timpul noptii de monotonia inevitabila a zilei. Pentru a mentine atmosfera magica a noptii, cuplurile pot recurge la diferite siretlicuri, cum ar fi prelungirea momentului prin diferite tactici: trandavitul, adoptarea unui fel de a fi definit prin blandete, caldura, amabilitate, mangaieri protectoare sau chiar revenirea la jocurile nocturne. Sarutarile si imbratisarile reprezinta elemente salvatoare ale patului-cocon de problemele de zi cu zi, alcatuind un mecanism de aparare prelungind astfel timpul realitatii nepasatoare. ,,Nu ne-am privit de-a binelea: ne-am sarutat din nou” ( Erika) ( Jean-Claude Kaufmann, pag 28) Unul dintre cuplurile interogate de sociolog este cel format din Tristan si Isa. Tristan este de parere ca acest moment al patului-cocon este definitoriu in formarea sau destramarea unei posibile relatii. Isa de altfel, considera ca prima dimineata joaca un rol-cheie, insa paradoxal devenind nesemnificativa, pentru ca noua viata sa decurga normal, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Indiferent de situatie, patul-cocon este un moment unic, special pe care trebuie sa stii sa il apreciezi.

Cand vine vorba de parasirea patului, autorul insista pe aparitia pudorii, urmand o ruptura foarte clara. In felul acesta, prima dimineata in ciuda imaginii perfecte pe care ar trebui sa o aiba, isi pierde incet, incet din farmec. Intrucat nu exista doua persoane care sa aiba aceleasi conceptii despre goliciune, despre pudoare, in prima dimineata socul diferentelor culturale este inevitabil. Un exemplu in acest sens este cel al lui Colombine, care in prima dimineata se simtea rusinata sa se dezvaluie goala in fata lui Frank si prefera ca acesta sa fie primul care sa se ridice din pat. Paradoxul acestei situatii, este ca aceasta pudoare a lui Columbine nu a existat cu o noapte inainte cand, fara nicio retinere, a iesit goala in plina strada, in lumina stalpilor, pentru a face baie in mare. Sociologul pune aceasta pudoare inexplicabila a lui Colombine, pe seama temerii El afirma ca iubirea este un conglomerat de emotii diferite, printre acestea numarandu-se si teama, cu un rol important de accentuare a intensitatii:.,,teama este sursa vibratiilor si frisoanelor pe care le simtim . iubirea ar fi un pic fada fara neliniste.” ( Kaufmann, pag 38).

Punctul culminant al,,’povestii” este cel al micului dejun. Pentru multe dintre cuplurile interogate de sociolog, micul dejun din prima dimineata a reprezentat o veritabila ceremonie in care nu au lipsit surprizele placute sau mai putin placute, gesturile oarecum calculate ale partenerilor duse pana la ridicol, justificate prin teama de a nu face o impresie gresita celuilalt. Acest moment le ofera celor doi prilejul de a se studia chiar daca nu vor sa faca asta, de a descoperi o noua fateta a celui pe care credeau ca il cunosc. Astfel, autorul vorbeste despre rolurile pe care le joaca cei in cauza in prima dimineata. Ei se gandesc cum sa porneasca discutia, ce anume trebuie sa zica si ce nu, isi controleaza gesturile, insa acestea se intampla doar atunci cand exista dorinta continuarii acelei relatii. Cand nu exista interes fata de partener, cand totul se reduce doar la acea noapte de dragoste, atunci stinghereala primei dimineti dispare semnificativ. Asa cum afirma autorul, prima dimineata dincolo de banalitatile aparente, stabileste bilantul relatiei, determina sfarsitul imediat al povestii sau continuarea ei. Kaufmann face o comparatie intre modul in care privim astazi prima dimineata de dupa o noapte de dragoste si cum era ea conceputa cu doua generatii in urma. El vorbeste despre Georgette, o femeie trecuta de tinerete dar care si-a pastrat amintirea primei dimineti de dupa noaptea de dragoste petrecuta cu Leon ca si cum s-ar fi intamplat cu o zi in urma. Prima dimineata era vazuta doar ca un ritual de trecere, viitorul fiind deja stabilit. Cu toate acestea, emotiile, sentimentele unice din prima dimineata au existat dintotdeauna, insa ceea ce difera este ca atunci nu existau asa de multe intrebari, cugetari, indoieli care uneori spulbera romantismul acestui moment deosebit.

In partea a doua si a treia a cartii, Kaufmann prezinta in detaliu diminetile ,,rele”, ,,fermecate” si cele ,,oarecare” ale persoanelor interogate, precum si factorii care le-au determinat pe acestea sa formeze un cuplu sau nu, sa continue aventura acelei nopti sau sa considere ca nu s-a intamplat nimic. Prima dimineata nu este mereu una reusita din diferite cauze: factorii externi neplacuti ai spatiului in care te trezesti, un mic dejun lipsit de comunicare si de placerea momentului, diferentele prea mari intre opiniile partenerilor cu privire la implicarea conjugala, pudoarea exagerata sau prezenta unor persoane care inrautatesc situatia stanjenitoare existenta deja. Atunci cand exista dimineti de tipul acesta, in majoritatea cazurilor povestea se opreste la acea noapte de dragoste. In cazul diminetilor fermecate, magia acestora tine fara indoiala de iubirea insasi. Cei intervievati vorbesc cu nostalgie, bucurie, emotie de incantari mari si mici, acestea avand insa un pret , abandonarea vechiului eu, tocmai cel care naste diminetile rele, atunci cand refuza sa iasa din scena. Doar uitand de autonomie si de vechile hotare ale identitatii putem patrunde cu bine in intregul univers al persoanei, care, astfel devine fiintta iubita.” (Kaufmann, pag 106) In ceea ce priveste diminetile oarecare, cercetatorul constata ca ele nu sunt identice cu cele fermecate. In majoritatea cazurilor, un cuplu se formeaza pentru ca nu se desparte, nu pentru ca asa au hotarat partenerii. Nu putem vorbi de o decizie in sine decat in cazul unei despartiri. Desi pare ca in primele dimineti nu se intampla nimic iesit din comun, obisnuintele instalandu-se intr-un timp scurt, de fapt aceasta este doar o fatada a evenimentului. Crearea impresiei unei banalitati absolute ascunde de fapt furtuna sentimentelor celor doi. Pentru a se face inteles in privinta diminetilor neinsemnate, sociologul apeleaza la un vechi concept al sociologiei, anomia. ,,Anomia caracterizeaza o situatie in care un actor nu mai reuseste sa se inscrie in repere stabile pe care sa se bazeze in gandire si actiune. Anomia este o maladie a societatii moderne, pretul platit pentru libertatea individuala, pentru faptul ca fiecare isi defineste adevarul si morala proprii” ( Kaufmann, 2001) Indivizii cu experienta sau cei mai putin indragostiti recurg la anomie, insista asupra ei, o accentueaza pentru a face dimineata mai nesemnificativa. Kaufmann da un exemplu aici, referindu-se la cazul lui Sophie. Dupa numeroase dimineti oarecare, aceasta a avut in cele din urma o dimineata speciala cu Sebastian si asta doar datorita locului neutru in care s-a trezit, fara nicio dorinta de a-si lua un angajament insa cu o mai mica nevoie de a parasi locul respectiv, asa cum se intamplase in multe alte dati: ,, N-aveam chef sa ma simt acasa, sa ma angajez. Dar, prin faptul ca era un loc neutru, ca nu era nimic acolo, ma linistea, putea fi o parte din casa mea. Asa ca simteam mai putin nevoia sa plec, pentru ca puteam pune o parte din mine. Daca la inceput ar fi fost camera lui, lucrurile nu s-ar fi petrecut asa.”(Kaufmann, pag 138)Prima dimineata nu are niciodata simplitatea pe care o prezinta ci doar creaza aceasta iluzie. Indivizii trebuie sa descifreze misterele locului in care se afla, trebuie sa se adapteze si chiar sa se conformeze conditiilor locului, lucru realizat doar prin dedublare, prin modificarea propriei identitati.

La finalul anchetei sale, cerectatorul vorbeste despre modelul romantic, asa cum este el vazut in zilele noastre. Kaufmann prezinta situatia actuala ca fiind caracterizata prin declinul modelului romantic si substituirea acestuia cu unul ce isi cauta identitatea insa nu reuseste sa se impuna. ,,Omul contemporan a devenit homo scientificus care isi trateaza propria viata ca pe un subiect de laborator. Kaufmann, pag 240)

In urma lecturarii acestei carti, trebuie sa recunosc ca asteptarile pe care le-am avut la inceput nu au fost confirmate pe deplin, insa o buna parte din ideile relatate de cercetator sunt plauzibile si greu de contrazis . Cu un limbaj simplu, uneori exagerat dar avand totusi un continut teoretic, autorul prezinta acest moment din viata individului, ,,prima dimineata de dupa o noapte de dragoste”, prin intermediul catorva persoane intervievate de acesta.

Referindu-ma la tema cercetata de sociolog, afirm cu tarie ca sunt de acord cu multe dintre concluziile la care acesta a ajuns. Autorul vorbeste despre rolul primei dimineti in formarea cuplului, in nasterea unei povesti de iubire. Intrucat nu pot vorbi din experienta proprie, imi voi expune parerea cu privire la subiectul cercetat de Kaufmann nu prin exemple ci doar prin prisma convingerilor si a principiilor mele.

Personal, consider ca prima dimineata de dupa o noapte de dragoste nu trebuie uitata si nici tratata cu indiferenta. Chiar daca la momentul actual romantismul a fost dat uitarii de multi dintre noi, inca a mai ramas o farama de magie a lucrurilor, a evenimentelor frumoase pentru care trebuie sa fim recunoscatori ca le putem trai. Poate ca suna exagerat, poate ca din cauza faptului ca sunt prea visatoare, consider ca prima noapte de dragoste a ta trebuie sa fie cu o persoana pentru care ai sentimente profunde, pe care o iubesti. Daca lucrurile ar sta in felul acesta, nu ar mai exista asa de multe intrebari dupa acea noapte de dragoste, daca e bine sau nu sa continui relatia, cine e persoana cu care ai avut momentul de intimitate, etc.

Din pacate insa, omul modern este intr-o continua evolutie si asta nu e tocmai benefic pentru societatea in care traim. Cred ca daca nu ar fi asa mediatizate toate evenimentele pornind de la nunti, botezuri si ajungand pana la violuri, crime si multe altele, iubirea ar capata poate sensul pe care l-a avut odinioara, divorturile s-ar diminua considerabil, sinuciderile n-ar mai avea o asa mare amploare, etc. Cteodata prea multa informatie strica!

Sunt multe lucruri care mi-au placut la aceasta carte, cum ar fi limbajul accesibil tuturor persoanelor, exemplele adecvate temei tratate, umorul si totodata seriozitatea persoanelor intervievate, explicarea tuturor informatiilor si analizarea justa a acestora. Cu toate acestea insa, au fost anumite exagerari si indiscretii nefiresti, dar tind sa cred ca cercetatorul a apelat la acestea doar pentru a face mai usor de inteles mesajul pe care a dorit sa il transmita. Asadar, recomand fara ezitare aceasta carte tuturor, indiferent de varsta, sex, religie sau ocupatie. Ceea ce poate parea banal la inceput, capata in timp semnificatii profunde, definitorii pentru om.


loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate