Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Mihai Eminescu, La steaua


Mihai Eminescu, La steaua


Mihai Eminescu, La steaua

1. a face cale intoarsa; a o lua pe o cale gresita
2. Virgula este folosita pentru a marca pauza ritmica din interiorul strofei, marcand si coordonarea prin juxtapunere intre propozitii.


3. a pieri - a se pierde; amor -iubire
4. teme/motive: steaua,dorul, noaptea
5. Metafora "Icoana stelei" accentueaza importanta stelei, aproape divina. Epitetul "noapte adanca" subliniaza imaginea cosmosului intunecat, invaluind atmosfera intr-o aura de mister.


6. "Icoana stelei ce-a murit/ Incet pe cer se suie"
7. Poezia se incadreaza in lirica romantica deoarece apar teme/motive literare specifice romantismului: noaptea, cosmosul, iubirea. De asemenea, continutul meditativ si exprimarea gnomica reprezinta alte doua argumente in acest sens
8. Titlul poeziei "La steaua" prezinta elementul principal al textului. Steaua reprezinta punctul de reper al cosmosului dar si al intregii omeniri. Ea lumineaza vietile oamenilor, dar de multe ori lumina stelei este vizibila dupa ce astrul deja a disparut.
9. In ultimul catren poetul compara iubirea, dorul care persista, chiar dupa ce sentimentul s-a consumat, cu calatoria luminii emanata de o stea. Metafora "al nostru dor/ Pieri in noapte-adanca" sugereaza faptul ca iubirea care se stinge, nu dispare ca senzatie cu totul. Dragostea, la fel ca si cosmosul, este eterna. Ultimele doua versuri ale strofei fac referire la faptul ca in urma unei iubiri vor ramane amintiri vesnice. Poetul foloseste metafora "Lumina stinsului amor" pentru a sublinia ideea ca intotdeauna omul care a fost innobilat de acest sentiment isi va aduce aminte de frumusetea unei iubiri, care candva i-a luminat sufletul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate