Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
MODELE SUBIECT DE TIP II - PROBA SCRISA


MODELE SUBIECT DE TIP II - PROBA SCRISA


MODELE SUBIECT DE TIP II - PROBA SCRISA

1. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre adevar, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Lumea nu se ingramadeste decat in jurul negustorilor de iluzii". (Emil Cioran, Caietele lui Cioran)

2. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre menirea artistului, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Artistul dezvaluie omenirii calea spre armonie, care e fericire si pace". (George Enescu, Evocari; cf. Marin Buca, Enciclopedia gandirii aforistice romanesti)3. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre avere, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Acei care cred numai in bani nu sunt prea cinstiti". (Cilibi Moise, Apropouri)

4. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre batranete, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "In fond, pretuim tineretea pentru ca stim ca intr-o zi va ajunge la batranete". (Mircea Eliade, Oceanografie)

5. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre insemnatatea binelui pentru educatia individului, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Binele, din punct de vedere moral, este tot ceea ce se potriveste cu firea omeneasca". (Ioan Slavici, Opere, XI)

6. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre fericire, pornind de la urmatoarea afirmatie: " Daca n-ar exista fericirea altora, nu ne-am sinchisi de nefericirea noastra". (Marin Preda, Creatie si morala)

7. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre bunatate, pornind de la urmatoarea afirmatie: "A mai vorbi de bunatate in vremurile acestea cand principiul luptei pentru existenta umple, ca un Dumnezeu neinduplecat, tot cerul creatiunii pare o naivitate sau o ironie". (Vasile Voiculescu, Ganduri albe)

8. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre caracter, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Ma deruteaza oamenii care, decenii de-a randul, s-au comportat intr-un fel, au impartasit anumite convingeri, au manifestat atitudini taioase, iar apoi, intr-o buna zi, ne-au parasit, iar intr-o alta zi, au inceput sa se comporte pe dos, sa dea glas unor convingeri opuse, unor atitudini inverse. Poate fi omul atat de incapator? (Ion Ianosi, Optiuni)

9. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre cunoastere, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Cu nimic nu poate fi inlocuit fondul de aur al cunoasterii dobandit prin indelungata experienta". (Eusebiu Camilar, cf. Reflectii si maxime)

10. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre cinste, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Doua lucruri sunt pe lume, acum si de-a pururea nesuferite pentru tot ceea ce e suflet de magar; doua lucruri pe care intreaga suflare magareasca le urmareste cu ura de moarte, le inabusa si le
taie din radacina oricand se ivesc pe pamantul strabun: talentul si cinstea". (Stefan Zeletin, Din tara magarilor)

11. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre constiinta, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Constiinta sa-ti dicteze datoria, nu legile (Liviu Rebreanu, Opere; cf. Marin Buca, Enciclopedia gandirii aforistice romanesti)

12. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre copilarie, pornind de la urmatoarea afirmatie: "Un copil voia sa scoata peste din apa - sa nu se inece! (Lucian Blaga, Cugetari)

13. Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre necesitatea culturii, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: "Azi civilizatia si cultura sunt ca doua trenuri ce merg pe linii paralele, dar in directii opuse: pe masura ce civilizatia creste, cultura scade". (Vasile Bancila, Filosofia
varstelor)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate