Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (autor, narator, personaje, cititor) intr-o povestire studiata


Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (autor, narator, personaje, cititor) intr-o povestire studiata


Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (autor, narator, personaje, cititor) intr-o povestire studiata.

Povestirea propusa: Fantana dintre plopi, de Mihail Sadoveanu

Autorul este persoana reala, generatoare a arhitecturii narative, Mihail Sadoveanu.

Naratorul este o instanta fictiva, cel care nareaza, vocea auctoriala sau actoriala care comunica totalitatea faptelor, fiind o constanta a discursului narativ, "naratorul si personajele sunt prin excelenta fiinte de hartie." (Roland Barthes). Naratorul poate fi identificat in functie de persoana gramaticala a verbelor sau pronumelor din economia textuala. In general, povestirea recupereaza intamplari trecute, petrecute fie in plan fizic, concret, fie in plan mintal, sufletesc, gratie evocarii din memoria afectiva (anamneza), naratorul devine regizorul unei intamplari prezentata printr-un discurs narativ care il reprezinta. Chiar simpla prezentare a unor fapte care se incheaga intr-o poveste poarta pecetea celui care le spune.Tehnica narativa folosita in cadrul romanului "Hanu Ancutei", este povestirea in rama, in care se succed un narator intradiegetic, exprimat, care, desi nu-si declina identitatea, afirma ca el povesteste, redand niste povesti pe care le-a auzit candva. Acesta alterneaza cu personajele-narator, care isi spun povestea ce i-a marcat existential, rand pe rand, in cadrul celor noua nuclee narative caracterizate de holomorfism. Naratiunea este homodiegetica, se realizeaza la persoana I. Acestui narator initial, care nu-si declina identitatea: "Intr-o toamna aurie am auzit multe povesti la Hanul Ancutei", si care marcheaza existenta primei rame narative, este urmat de un alt narator care este initial personaj-narator in prima povestire, "Iapa lui Voda", comisul Ionita, "razas de la Draganesti, din tinutul Sucevei". Acesta va avea rol de narator initial, generator al ramei 1 in cadrul povestirii "Fantana dintre plopi", personajul narator fiind capitanul de mazili Neculai Isac de la Balabanesti, din tinutul Tutovei. Comisul Ionita este si promotorul inpartasirilor existentiale, deoarece acesta ii indeamna pe ceilalti sa povesteasca aspecte din viata lor in care au fost implicati afectiv sau comportamental, aspecte care i-au marcat, lasandu-le urme in adancul sufletului:

" - De cand ne-am despartit insa, vad ca ai pierdut o lumina.

- Da, raspunse calatorul cu glasu-i bland. Am pierdut. Am avut o intamplare napraznica Si Dumnezeu m-a intors iarasi prin locurile acelei dureri[] Pe urma om bea un pahar de vin si ti-oi spune ce nu stii"

Personajele sunt: comisul Ionita si Ancuta, mos Leonte, cetitorul in zodii, lautarii, "cei doi prieteni" sunt personaje episodice, capitanul Neculai Isac, personaj-narator, tiganii Hasanache, Dimachi si Turcu, tigancusa Marga si personajul animalier, Lupei.

Cititorul (naratarul) reprezinta instanta narativa care re-creeaza sensul subiectului prezentat prin proiectia virtuala a cumulului de fapte, intamplari, vorbe, gesturi, atitudini. Povestirea exista prin intermediul intalnirii cititorului cu textul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate