Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
MIHAI EMINECU - FAT -FRUMOS DIN LACRIMA


MIHAI EMINECU - FAT -FRUMOS DIN LACRIMA


MIHAI EMINECU

Mihai Eminescu s-a nascut in Botosani pe 15 ianuarie 1850 si a decedat in Bucuresti pw 15 iunie 1889.

El este cel mai mare poet roman. Copilaria si-o desfasura la Ipotesti in judetul Botosani; scoala primara si gimnaziul la Cernauti 1858 - 1866; studiile univesutare la Viena 1869 - 1872 si berlin 1872 - 1874.Debutul literar cu o poezie ocazionala " La moamantul lui Aron Pumnul"; in acelasi an 1866 debuteaza in revusta Familia cu poezia "De-as avea" apreciata de Iosif Vulcan care ii si schimba numele din eminovici in Eminescu.

Antumele pot fi impartasite in mai multe categprii lirice:

Poezii care e exprima conceptia estetica eminesciana: "Epigonii", "Oda criticilor mei".

Poezii de meditatie istorica si sociala: Memento mori", "Muresanul", "Imparat si ploretar".

Poezii ale naturii si iubirii : "Lacul", "Sara pe deal", "Floare albastra", "Dorinta", "Pe langa plopii fara sot" ..

Satire sociala: "Junii corupti", "Ai nostri tineri", "Scrisoarea I", "Scrisoarea II", "Scrisoarea III", "Scrisoarea IV", "Scrisoarea V"

Poezii inspirate din folclor: "Revedere", "Ce te legini..", "La mijloc de codru", "Calin (file din poveste)"...

Poezii filozofice: "Glossa", "Rugaciunea unui drac", "Cu mane zilele -ti adaogi", "Luciafarul".

Proza eminesciana este formata din basme, romane si nuvele, cum ar fi: "Fat-Frumos din lacrimi", "Calin nebunul","Frumoasa lumii","Finul lui Dumnezeu","Borta vantului", "Sarmanul Dionis","Umbra mea", "Cezara","La aniversara","Geniu pustiu".

FAT -FRUMOS DIN LACRIMA

Ceea ce m-a impresionat in mod deosebit in acest basm este modul in care se comporta personajul principal Fat -Frumos. El o omoara pe Mama - padurilor si ii ia fata dand dovada de putere si curaj. Deoarece isi iubeste fratele el isi lasa iubita si pleaca sa o rapeasca pe fata Geamanului pentru a o aduce fratelui sau. Si chiar daca trebuie sa treaca prin mai multe primejdii, el nu se da batut niciodata si cu ajutorul calului cu 7 inimi reuseste sa aduca iubita fratelui sau.

Opinii critice:

Pentru cine cerceteaza de aproape coordonatele spiritului eminescian, un lucru este izbitor. Nimeni nu mai cantase in poezia romana iubirea ca eveniment cosmic, nimeni nu trecuse dincolo de sentimentalitatile zilnice si nu sunt asezate in versuri geneza, devenirea si surparea lumilor (.). Nimeni nu traise universal ca Goethe si nu inchiase viata printr-o spunere desavarsita de contingent, intr-o rece miscare (.). In literatura romana Eminescu nu s-a nascut, ci a iesit de -a dreptul din ape, ca si Luciafarul G.Calinescu)

Intr-un fel Eminescu e sfantul preacurat al ghiersului romanesc..Pentru pietatea noastra depasita, dimensiunile lui cresc mult mai departe peste noi (Tudor Arghezii)

Poate ca in aceasta "coexistenta a contrariilor" sta cheia cu care am putea descifra "enigma" lui Eminescu(.). Poate ca aceasta "coexistenta a contrariilor" era ceruta chiar de structura "omului universal" asa cum tinde sa-l intrupeze geniul lui Eminescu. (Mircea Eliade)

. El nu ar fi consimtit de dragul nici unei teorii si nici unui ideal estetic, sa ne izoleze din viata intreaga a poporului sau .(Nicolae Ioga).

Eminescu (.) a fot saturnul poeziei lirice filosofice (. Ca spre o lumina orbitoare toate talentele plapande s-au indreptat spre dansul.(E. Lovineacu)

Mintea lui Eminescu lucreaza cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creatiei, adica cu cele mai inalte concepte faurite de ratiunea omului. Printre acestea, ideea eternitatii stapaneste mintea sa intr-o asemenea masura. Incat una din atitudinile cele mai obisnuite ale poeziei sale este considerarea lucrarulor in perspectiva eternitatii, sub specia a eternitatii.(Tudor Vianu).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate