Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Vasile Carlova, Inserare


Vasile Carlova, Inserare


Vasile Carlova, Inserare


1. cu ochii in soare, soare cu dinti
2. Din punct de vedere fonetic, apostroful marcheaza accidentala a vocalei "e" si pastreaza masura si ritmul, conferind oralitate stilului.


3. "cevasi", "sgomot", "blajana"
4. teme/motive: natura, luna, singuratatea s.a.
5. marci ale eului liric: pronume si verbe la persoana I: "tiu", "eu", "ma".
6. Expresivitatea limbajului poetic apare prin intermediul figurilor de stil (epitete -
"placuta vreme", "trista vale", repetitia - "incet, incet", personificarea - "luna[]isi cauta de cale adesea multumind"), care ajuta la formarea imaginilor artistice extrem de sugestive.
7. Atat tema poeziei (natura) cat si numeroasele motive (noaptea, singuratatea, luna si stelele, visul) justifica incadrarea textului in lirica de inspiratie romantica. O alta trasatura romantica a versurile este comuniunea ce se stabileste intre om si natura; singuratatea naturii se confunda cu singuratatea eului liric.
8. Atmosfera strofei este de melancolie, tipic unei creatii romantice. Motivul lunii este predominant, acesta generand o serie de imagini vizuale("campiile albind"). In ultimele doua versuri, aceasta este personificata. Senzatia de armonie este data de perfectiunea astrului selenar care domina totul ("si plina de placere, cu frunte mai blajana / Isi cauta de cale adesea multumind"). Prin repetitia "incet, incet . se urca", dar si prin locutiunea verbala "isi cauta de cale" se creeaza imagini vizuale care arata miscarea de alunecare a lunii fiind abia perceptibila. In aceasta strofa, Vasile Carlova realizeaza un tablou nocturn in care se asterne linistea odata cu aparitia lunii "vremelnica stapana".
9. Titlul "Inserare" face trimitere la motivul principal al textului, sugerand in plan secundar si armonia naturii cu sentimentele de solitudine ale elui liric, care sunt parca mai accentuate odata cu lasarea serii. Fiind un substantiv nearticulat se creeaza senzatia unei repetabilitati, a unei stari de continua detasare in fata tumultului vietii ("P'acea placuta vreme, in asta trista vale De sgomot mai de laturi eu totd'auna viu.").
(Ruxandra Manea, 12 L; coord. prof. Luminita Paraipan)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate