Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Prezinta constructia subiectului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale) intr-un basm cult studiat


Prezinta constructia subiectului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale) intr-un basm cult studiat


Prezinta constructia subiectului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale) intr-un basm cult studiat.

Basmul cult ales: Povestea lui Harap-Alb, de Ion Creanga

Actiunea:

Un crai traieste in liniste si armonie la curtea sa alaturi de cei trei fii. Verde-Imparat, fratele craiului, ii cere acestuia sa-i trimita pe cel mai destoinic dintre nepoti, pentru a-i urma la tron, deoarece el avea numai fete. Pentru a se convinge de curajul fiilor, craiul ii supune unei probe initiale pe care nu o trece decat mezinul. Acesta este ajutat de Sfanta Duminica pe care o milostivise, si care il sfatuieste sa-si aleaga un cal nazdravan, hainele si armele tatalui sau cu care a fost el mire. Mezinul pleaca la drum, dar nu inainte de a asculta povetele tatalui: sa se fereasca de omul span si de omul ros. In ciuda povetelor, mezinul este pacalit de un Span care il va substitui prin viclenie, dandu-se el fiul craiului. Fiul cel mic este obligat sa-i jure credinta Spanului si sa i se supuna, devenindu-i rob sub numele de Harap-Alb. Ajunsi la casa lui Verde-Imparat, Spanul, pentru a-si impresiona unchiul si verisoarele, il supune pe Harap-Alb la trei incercari, poruncindu-i sa-i aduca "salatile" din Gradina Ursului, pietrele pretioase din Padurea Cerbului si pe fata lui Ros-Imparat.

Dupa    primele reusite, Harap-Alb pleaca in cautarea fetei de imparat, insotindu-se de-a lungul drumului cu cinci tovarasi: Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila si Pasari-Lati-Lungila, cu care o vor peti pe fiica lui Ros-Imparat.Imparatul Ros ii supune la randu-i altor probe, dorind initial sa scape de oaspetii nedoriti, culcandu-i intr-o casa incinsa, dar Harap-Alb, ajutat de cei cinci tovarasi, reuseste sa treaca toate incercarile, inclusiv pe cele impuse de fata, asa ca fata isi ia ramas-bun de la tatal sau si-l urmeaza pe Harap-Alb. La curtea Imparatului Verde, ea il deconspira pe Span, dar acesta ii taie capul lui Harap-Alb, insa calul il razbuna, ucigandu-l la randu-i pe Span. Fata-farmazoana il revitalizeaza pe fiul craiului apeland la elementele magice apa vie, apa moarta si smicelele de mar. Basmul se finalizeaza cu nunta acestora si cu urcarea mezinului in scaunul imparatesc.

Conflictul vizeaza relatiile antitetice care se stabilesc pe parcursul evolutiei narative. Conflictul principal este cel dintre mezin si Span, iar cel secundar dintre Harap-Alb si Imparatul Ros.

Relatiile temporale si spatiale: actiunea este pusa sub semnul lui "Amu cica era odata" care ne transpune intr-o lume dominata de fantastic si miraculos, o lume rupta de realitate in care totul este posibil, la curtea unui Crai, precum si "intr-o tara mai indepartata", "tocmai la o margine a pamantului", unde locuieste singurul frate al craiului, o lume a imaginarului si intr-un timp mitic, nedeterminat, in illo tempore.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate