Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
"Crizanteme" - Dimitrie Anghel


"Crizanteme" - Dimitrie Anghel


"Crizanteme" - Dimitrie Anghel

1. candida = pura
beteala = podoaba
2. cratima desparte doua parti de vorbire diferite si tine locul vocalei "u" (nu ar avea), avand rol in pastrarea masurii versului.
3. a-l trece toate apele, a trece pragul, a trece in nefiinta.
4. motivul toamnei, motivul oglinzii
5. "o fata subreda si pala", "vasele-s impodobite cu triste flori de crizanteme".
6. sa sa spuna
spuie
-ntailor -ntailor
7. Atat epitetul personificator "oglinzile-obosite" cat si comparatia "evlavios ca o vestala" adancesc sentimentele de tristete, de mahnire, pe care toamna le lasa in urma.
8. In prima strofa a poeziei, poetul realizeaza cu ajutorul unor sugestive imagini artistice si figuri de stil, o paralela intre anotimpul trist si monoton , toamna, si fata singura, "subreda si pala".
Folosirea epiterului personificator "oglinzile-obosite" adanceste sentimentul de completa melancolie ce s-a instalat in casa odata cu sosirea toamnei. Fata descrisa de poet prin doua epitete o fac sa se potriveasca perfect decorului. "Preschimba florile in vase, evlavios ca o vestala": comparatia fetei cu o vestala face din acest procedeu banal un adevarat ritual, pentru cea care "n-a fost mireasa". Este un tablou simbolist in care obiectele sunt descrise din perspectiva unei stari puternice, obsesive.
9. Limbajul folosit de D. Anghel in poezia sa este sugestiv. El pune la indemana cititorului elementele necesare pentru ca acesta sa inteleaga in maniera proprie semnificatia versurilor. Putem considera ca poetul sugereaza pe tot parcursul poeziei o paralela intre trista toamna, anotimpul in care toate florile mor, si casa fetei, fata pentru care cititorul presupunea ca iubirea tineretelor a murit.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate