Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Octavian Goga, Sonet


Octavian Goga, Sonet


Octavian Goga, Sonet

1. biserica, altarul.

2. In versul "Si ele-adorm de tine alinate", cratima este folosita pentru pastrarea masurii medii a poeziei de 11 silabe, prin transformarea hiatului in diftong.

3. Mihai il bate mereu pe fratele sau mai mic.
In partea estica a Europei bate Crivatul.

4. Poezia este un monolog liric adresat, pronumele personal "tu" din primul vers avand rolul de a exprima subiectivitatea, fiind o marca a tipului direct de adresare.

5. O figura de stil prezenta in strofa a doua este personificarea "patimile . adorm" prin care poeziei ii este atribuita insusirea omeneasca de a avea puterea alinarii durerilor sufletesti, de a le face uitate.

6. Poezia Sonet de Octavian Goga ilustreaza caracteristicile traditionalismului literar, prin cultul spiritului religios cu ajutorul poeziei devenite o "Biserica cu porti neincuiate" si prin prezentarea datinilor stravechi, precum mersul la biserica, spoveditul, alinarea si purificarea sufleteasca. Poezia este de esenta spirituala, ilustrand ideea de religiozitate prin valorificarea riturilor si a credintelor stravechi.

7. Scrierea cu majuscula a substantivului Poezie evidentiaza importanta acordata de catre autor poeziei, personificarea ei si adresarea directa prin folosirea vocativului, caz afectiv, oferind substantivului o pozitie-cheie, un rol central in structura poeziei.

8. In prima strofa, ideea poetica (Poezia ca altar spiritual unde fiinta umana se impartasesete cu tainele universului) este subliniata prin utilizarea pronumelui personal "tu", marca a tipului de adresare directa si a substantivului Poezie scris cu majuscula ce are rolul de a prezenta de la inceput importanta deosebita acordata actului de creatie, transformat intr-un ritual religios. Poeziei ii sunt atribuite insusiri omenesti cu ajutorul epitetelor personificatoare "tainica, curata Poezie"; ea este tainica, putand fi inteleasa doar prin patrunderea in misterele ei si curata pentru ca nu-i judeca pe ceilalti, avand portile deschise pentru toata lumea, fara a face diferente. Metafora centrala a poeziei, "Biserica cu porti neincuiate", dezvaluie legatura intre poezie si religie, reliefand procesului de transformare a poeziei in hrana pentru spirit.

9. Limbajul poetic se caracterizeaza prin reflexivitate, predispozitie spre meditatie, prin cultul spiritului religios si valorizarea riturilor stravechi, dar si prin expresivitate, realizata cu ajutorul figurilor de stil: metafora "Biserica cu porti neincuiate", personificarea poeziei in sine, careia i se atribuie insusiri omenesti, ascultand pacatele si oprind amarul, caracterizata drept "tainica, curata si senina" si mai ales, prin utilizarea termenilor religiosi biserica, a spovedi si altar.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate