Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ion Minulescu, Celei care pleaca


Ion Minulescu, Celei care pleaca


Ion Minulescu, Celei care pleaca

1.
cantec, a canta, refren, melodie

2. Apostroful, semn ortografic, marcheaza caderea accidentala a sunetului a din cuvantul altadata, pentru pastrarea ritmului si a masurii (versurile au 10-11 silabe in secventa poetica din care face parte cuvantul respectiv).

3. Discursul poetic, construit pe tehnica surprizei, contrazice sugestia nostalgica, elegiaca a titlului; iubirea este pusa sub semnul ipoteticului: "noi nu vom sti-o poate niciodata"; "O melodie / Ce n-am cantat-o, poate, niciodata", iar adverbul modalizator poate are rolul fundamental in evidentierea atitudinii lirice.

4. Tema iubirii; motivul calatoriei, motivul visului, motivul cantecului etc.

5. "un tarm de mare"; "albastrul razvratit al altor mari", "pasari albe", "marginile albului fiord" etc.

6. Marcile subiectivitatii sunt pronumele si verbele la persoana I si a II-a, dat fiind ca textul este un monolog liric adresat: "Tu crezi", "Eu cred", "Noi nu vom sti-o" Pluralul evidentiaza ideea cuplului erotic, acum destramat.

7. In strofa a treia exista o succesiune de metafore ale iubirii trecute: "A fost un vis"; "un cantec trist", "refrenul unor triolete", prin care eul poetic defineste experienta erotica. Iubirea-melodie s-a sfarsit, ca orice cantec sau ca orice vis, iar starea sufleteasca este vag nostalgica, trista, dar impacata oarecum. Prin simbolurile calatoriei (pasarile albe, marinarii, pescarii, locurile exotice) este sugerata inconsistenta sentimentului de dragoste. Se remarca faptul ca muzica nu este doar principiu de constructie specific simbolist, ci si tema: iubirea este (doar) un cantec sentimental rostit de pescarii si marinarii singuratici Epitetul personificator "albastrul razvratit" ilustreaza cadrul in care se naste povestea de dragoste - din albastrul apelor marii, pe un tarm uitat, cadru diferit de spatiul comun al lumii obisnuite, devenit chiar unul aprig, greu de explorat, unde vraja iubirii se transforma in cantec adus din puncte geografice indepartate.

8. Ultima strofa a poeziei este un distih ce reia simetric, ca un refren si laitmotiv, incipitul: "Tu crezi c-a fost iubire-adevarata? / Eu cred c-a fost o simpla nebunie!" Schimbarea semnelor de punctuatie (punctele de suspensie avand un rol afectiv in incipit, sugerand nostalgia rememorarii, sunt inlocuite acum cu semnul intrebarii si cu semnul exclamnarii) transforma discursul poetic intr-o pereche de replici de tip intrebare - raspuns. Se fac simtite ironia si spiritul ludic ale lui Minulescu, prin antiteza iubire adevarata / scurta nebunie, care configureaza doua viziuni diferite ale indragostitilor asupra sentimentelor ce i-au unit candva.

9. Romanta Celei care pleaca apartine prin imaginarul poetic si prin mijloacele artistice curentului simbolist. Specia romantei, lirica si sentimentala, a fost cultivata de simbolisti ca Minulescu si Verlaine, de exemplu. Tema si motivele sunt specifice acestui curent artistic, precum si cultivarea simbolurilor (tarmul de mare, pasarile albe, pescarii, marinarii, cantecul), pentru a sugera plecarea, despartirea cuplului erotic. Cultul artificialitatii, estetismul simbolist se manifesta prin folosirea neologismului si a denumirilor cosmopolite, prin excesul de transparenta al versurilor. Muzicalitatea este importanta, fiind atat element de constructie al poeziei, cat si motiv al imaginarului liric.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate