Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Publicatii banatene in limba germana


Publicatii banatene in limba germana


Publicatii banatene in limba germana

Cultura si limba germana exista de mii de ani, insa ca tara Germania a aparut abia in 1871. In prezent mai traiesc in Romania mai putin de 10% din populatia de origine germana din Romania. O mare parte din populatia ramasa este in varsta. De aceea, in prezent, grupul etnic german este un grup mai putin activ si nu mai constituie o entitate sociala. Cu toate acestea, in cateva orase in care s-au mentinut populatii germane mai numeroase exista o sustinuta activitate culturala germana. Saptamanalul Allgemeine Deutsche Zeitung este o publicatie cu un nivel ridicat. Teatrul german din Timisoara (Deutsches Staatstheater Temeswar), subventionat de statul roman, prezinta spectacole bune in limba germana.

In prezent, in Romania, svabii banateni sunt asimilati cu alte grupuri de origine germana, fara a mai fi considerati un grup aparte. Ei sunt reprezentati pe plan politic de Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien - DFDR (Forul Democrat al Gemanilor din Romania)."Publicatii germane pe plan national

La nivel de tara, etnicii germani au facut o lucrare deosebita, producand publicatii in limba germana la un nivel foarte inalt. (ADZR) este un ziar in limba germana, adresat minoritatii germane din Romania si editat la Bucuresti.

Apare din anul 1993, ca urmas al ziarului Neuer Weg (Drum Nou) (1949-1992), prin unificarea ziarelor Neuer Weg, Neue Banater Zeitung si Karpatenrundschau (ziar al sasilor transilvaneni). Actualmente, ADZR este un ziar care se adreseaza si turistilor veniti in Romania.

ADZR publica si suplimente saptamanale:

* Banater Zeitung (BZ), editata de Forumul Democrat al Germanilor din Banat - pentru Arad, Timisoara si Banat,

* Karpatenrundschau editata de 'Fundatia pentru promovarea literaturii germane in Romania' (Stiftung zur Förderung der Deutschen Literatur in Rumänien) din Brasov.

* Der Punkt (apare in Sibiu).

Dupa anul 1989, ziarele Neuer Weg (ziar cental in limba germana, publicat la Bucuresti), Neue Banater Zeitung si Karpatenrundschau (ziar al sasilor transilvaneni, publicat la Brasov) s-au reunit sub denumirea de Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien (ADZR), care are ca public-tinta in special minoritatea germana din Romania, vorbitoare de limba germana.

Din anul 2006, Forumul Democrat al Germanilor din Romania - FDGR (Demokratisches Forum der Deutschen in Rumänien - DFDR) a preluat in intregime cheltuielile de editare a publicatiei, care, pana la acea data, era cofinatata de Statul roman.

"Die Wahrheit" (Adevarul) a aparut la Timisoara in anul 1957. Mai tarziu, in anul 1968 acesta si-a schimbat denumirea in Neue Banater Zeitung ((Noul Ziar Banatean) cu subtitlul Organ des Kreiskomitees der R.K.P. und des Kreisvolkstates Temesch (Organ al comitetului judetean al

PCR si al Consiliului popular al judetului Timis). Redactori la NBZ au fost Balthasar Waitz (1979-1990), Franz Schleich (1971-1981), William Totok (1982-1985) si Horst Samson (1977-1984).

Publicatia 'Banater Zeitung' a organizat in 1972, la initiativa redactorului-sef de atunci, Nikolaus Berwanger, prima editie a Worschtkoschtprob (Festivalul degustarii carnatilor), traditia fiind inceputa de etnicii svabi. Concursul a fost intrerupt pe timpul comunismului, in 1985, dar a fost reluat dupa 1995, cu pauze de un an.

Publicatiile germane au fost intotdeauna preocupate de drepturile etniei germane, de situatia politica din Romania cat si de politica mondiala.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate