Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Nichita Stanescu, Adolescenti pe mare


Nichita Stanescu, Adolescenti pe mare


Nichita Stanescu, Adolescenti pe mare

1. teapana = puternica, lenta = lina.

2. Apostroful din versul: "macar pan' la genunchi in valul diafan" marcheaza absenta vocalei "a", consecintele elidarii acestui sunet fiind pastrarea ritmului si a masurii versurilor, rostirea intr-o singura silaba / tempo rapid.

3. a taia drumul / calea cuiva, a-i taia cuiva (toata) pofta, a taia frunza la caini etc.

4. tema adolescentei, motivul marii, motivul biblic al mersului pe valuri

5. In primele patru versuri - rima incrucisata, masura de 16 silabe in primul vers, 14 silabe in al doilea vers, 12 silabe in al treilea vers si 15 silabe in al patrulea vers.

6. Scrierea cu litera mica este un procedeu prozodic specific modernismului, prelungit si in neomodernism, numit ingambament, care se defineste prin continuarea ideii din versurile anterioare, fara a se marca fiecare vers prin majuscula (scindare a unei unitati lexico-sintactice prin dispunerea ei in versuri diferite).

7. Epitetul "lenta inaintare" semnifica plutirea lina, calma, pe mare, ca un dans cosmic, a adolescentilor cuprinsi de elanuri impetuoase, impulsionati spre descoperire, cunoastere de sine, implinire si desavarsire a fiintei.

8. Ultimele doua versuri reprezinta un fel de concluzie / constatare a intregii poezii, fapt subliniat si prin utilizarea conjunctiei adversative "dar", care stabileste o opozitie cu ideea din versurile anterioare. Spre deosebire de asteptarea celui care ii contempla, tinerii au capatat deprinderea de a "merge pe valuri", ca Isus, semn al puterii extraordinare a acestei varste mitice si al increderii pe care adolescentii o au in ei insisi. Cele doua epitete, "zvelti" si "calmi", reprezinta calitati ale tinerilor. Adverbul "simultan" evidentiaza ideea unei alinieri ca intr-o competitie care-i ajuta sa se cunoasca.

9. Expresivitatea este una dintre caracteristicile stilului lui Nichita Stanescu, prezenta si in aceasta poezie si este datorata unui limbaj simplu, firesc, fara multe figuri de stil, pentru ca poezia nu se mai bazeaza pe reprezentare, ci este ea insasi un act. Transparenta ideii poetice este ilustrata aici de imagini artistice si de prezenta eului liric ca spectator.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate