Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ilustreaza conceptul operational nuvela istorica prin referire la o opera literara studiata


Ilustreaza conceptul operational nuvela istorica prin referire la o opera literara studiata


Ilustreaza conceptul operational nuvela istorica     prin referire la o opera literara studiata.

Nuvela este specia epica in proza aflata la intersectia dintre povestire si roman, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat, in care accentul cade asupra personajelor si a interactiunii dintre acestea.

v dimensiuni intre povestire si roman;

v atentie mai mare acordata personajului;

v obiectivitate;

v conflictul tinde spre o concluzie;

v verosimilitate.

Nuvela istorica se particularizeaza prin tema, evoca o perioada din istoria nationala, prin sursele de inspiratie ce trimit la trecutul istoric. Ca orice opera literara se distanteaza de realitatea istorica prin apelul la fictiune si prin viziunea autorului. Astfel subiectul operei prezinta intamplari ce au ca punct de plecare evenimentele consemnate in documentele istorice. Personajele pastreaza numele, unele trasaturi si actiuni ale personajelor sau personalitatilor istorice. Epoca evocata este reconstituita prin prezentarea comportamentelor, a mentalitatilor, a vestimentatiei, a limbajului epocii.

Nuvela "Alexandrul Lapusneanul" de Costache Negruzzi este o nuvela istorica, deoarecev Se inspira din documente istorice, dar autorul se distanteaza de realitatea istorica prin apelul la fictiune si viziunea sa. Sursele de inspiratie ale lui Negruzzi sunt: "Letopisetul Tarii Moldovei'' de Grigore Ureche si "Letopisetul Tarii Moldovei'' de Miron Costin. Se pare ca autorul se indeparteaza de realitatea istorica prin mici inadvertente istorice voluntare ce se regasesc in text. Nici Motoc, nici Spancioc si Stroici nu mai traiau in epoca evocata de narator. Insa exista si evenimente consemnate de cronicar si preluate de autor: imprejurarile in care Lapusneanul s-a intors la a doua domnie; solia trimisa de Tomsa pentru a-l impiedica; uciderea celor 47 de boieri, boala, calugarirea, moartea prin otravire.

v Tema istorica: evocarea ultimilor cinci ani de domnie ai lui Alexandru Lapusneanul

v Personajul nuvelei pastreaza numele personalitatii istorice.

v Autorul preia anumite replici intocmai din cronica. "De nu ma vor, eu ii voiu pre ei, si de nu ma iubascu ei ii iubascu pre dansii, si tot voiu merge, ori cu voie, ori fara voie."

v Este reconstituit de catre autor, limbajul epocii: "pre", "sama", "vreu", "dulama", "zobon", "a popi", "indarapt", "logofat", "uries".

v Este descrisa in amanunt vestimentatia epocii.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate