Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la simbolismul romanesc


Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la simbolismul romanesc


Ilustreaza conceptul operational curent literar, prin referire la simbolismul romanesc.

Curentul literar se refera la scriitorii dintr-o epoca uniti in jurul unor principii de natura estetica, cu aceleasi conceptii despre arta, cu preferinte pentru anumite forme, specii, teme si motive literare.

Prin simbolism se intelege curentul literar de circulatie universala, ce a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca reactie impotriva parnasianismului (curent literar, aparut in Franta, acorda importanta virtuozitatilor artistice si era impotriva sentimentalismului, retorismului, abuzurilor fanteziei).

In literatura romana simbolismul cunoaste mai multe etape in desfasurarea sa:

Momentul experientelorActivitatea de pionierat a lui Alexandru Macedonski la revista "Literatorul" (1880);

- Macedonski teoretizeaza despre o noua poezie in articolul "Poezia viitorului", poezie care trebuie sa fie "muzica si imagine", sugestie; poezia nu se confunda cu versificarea. Poetul precizeaza ca poezia simbolista are "un rol de capetenie in poezia moderna" complicata de instrumentalism (care e "tot un simbolism" in care sunetele joaca rolul imaginilor);

- In ansamblul, creatia lui Macedonski nu e simbolista, ci imbina tendintele diverse (romantice, parnasiene);

Un alt reprezentant al acestei etape este Dimitrie Anghel.

Directia pseudo-simbolista de la "Viata noua" (1905)

- Ovid Densusianu (pseudonim: Ervin) opune poeziei de orientare samanatorista o poezie citadina; el nu agrea starile depresive, nevroza in poezie, simbolismul fiind doar o modalitate "armonioasa" de comunicare.

De ce numai ce e la tara ar fi adevarat romanesc? Dar n-avem si o viata oraseneasca, si in ea ceva caracteristic, care sa aiba dreptul sa fie trecut in arta?" (Ov. Densusianu - revista "Rataciri literare")

Simbolismul "exterior", minulescian

- Ion Minulescu nu este un simbolist de substanta, el incadrandu-se in acest curent mai mult prin mijloace, decat prin viziune si sensibilitate.

- Minulescu manifesta atractie pentru tehnica si motivele simboliste; specifice poeziei sale sunt: numerele fatidice, mirajul departarilor, folosirea neologismelor cantabile si a numelor proprii exotice (Ninive, Corint, Alicante). Totusi se apropie de simbolismul adevarat prin tristetea si nota grava in care se stinge jovialitatea sa uneori.

Simbolismul autentic, bacovian

- George Bacovia este cel mai mare poet simbolist roman.

- Volume: "Plumb" (1916), "Scantei galbene" (1926), "Cu voi." (1930), "Comedii in fond" (1936), "Stante burgheze" (1946).

Poezia sa are toate trasaturile esentiale specifice simbolismului: inadaptarea la societatea burgheza, depresia, cultivarea corespondentelor, sugestia, auditia colorata (= sinestezie= principiul dupa care senzatii diverse isi corespund in plan afectiv), nelinistea continua.

NU UITA!

Instrumente ale tehnicii simboliste

- simbolul (gr.symbolon = semn conventional) = figura de stil prin care se exprima o idee abstracta cu ajutorul unui obiect ce apartine lumii fizice, pe baza unei analogii;

- sugestia

- "Corespondentele" (Baudelaire);

- muzica ("de la musique avant toute chose" - Verlaine)

- prozodia: introducerea versului liber.

Teme si motive simboliste

- conditia poetului si a poeziei;

- motivul singuratatii;

- melancolia, spleen-ul;

- misterul;

- evadarea, marea plecare;

- iubirea, starea de nevroza;

- natura: motivul ploii, motivul toamnei;

- culorile, muzica;

- poezia orasului;

- poezia obiectelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate