Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Mihai Eminescu, Noaptea.


Mihai Eminescu, Noaptea.


Mihai Eminescu, Noaptea .

1. a se face foc si para; a-si lua un foc de pe inima
2. Rolul cratimei in structura "Pe-ai mei ochi inchisi ca somnul si pe fruntea-mi in mijloc" este acela de a marca pronuntia legata a celor doua parti de vorbire diferite (prepozitia si articolul posesiv, respectiv substantivul si adjectivul posesiv), pentru a conserva masura versurilor.
3. Ideea fratelui tau a facut lumina in gandurile colegilor.
Mihnea a fost mereu fruntea clasei, dar niciodata nu-i erau recunoscute meritele.
4. teme/ motive : iubirea, noaptea;
5. " Noaptea potolit si vanat arde focul in camin;"
" Lumanarea-i stinsa-n casa somnu-i cald, molatic, lin."
6. Tabloul iubirii este constituit in jurul atmosferei de liniste, de visare, metafora "mintea imi adoarme" sugerand linistea profunda si siguranta pe care le ofera acest cadru indragostitilor. De asemenea, somnul este cel care creeaza o lume aparte, in care exteriorul nu mai are nicio importanta, comparatia "ochii mei inchisi ca somnul" demonstrand delimitarea acestui spatiu de cel real, de cotidian.
7. Viziunea romantica a acestei poezii se realizeaza atat prin temele si motivele sale (visul,somnul, iubirea si meditatia nocturna), exploatandu-se zona subconstientului si visului, considerat a fi mai consistent decat realul, cat si prin prezenta numeroaselor figuri de stil cu rol de a accentua ideea iubirii absolute desfasurata intr-un cadru propice ("potolit . arde focul", "somnu-i cald, molatic,lin").
8. Motivul central al poeziei este evidentiat inca din titlu, simbolizand spatiul romantic de implinire, de desfasurare a iubirii absolute, aceasta nascandu-se din starea de contemplatie si de visare, in cadrul nocturn. Sentimentul dominant este cel de liniste si chiar o usoara moleseala ("somnu-i cald, molatic, lin"), iubirea fiind incununata de puritatea iubitei ("alba ca zapada iernii") intr-un momentul propice visarii, al caderii intr-o stare meditativa: noaptea.
9. Spatiul interior descris in prima strofa a poeziei este unul intim, fiind surprinse detalii sugestive prin intermediul imaginilor vizuale ("arde focul in camin", "Dintr-un colt pe-o sofa rosa", "Lumanarea-i stinsa in casa"). Epitetul dublu "potolit si vanat arde focul", pe langa sugestia cromatica subliniaza si atmosfera calda, reconfortanta a odaii. Urmarind cu privirea jocul linistitor al focului din camin, se realizeaza in mod natural trecerea spre o stare placuta de somnolenta, calificata de trei epitete ("somnu-i cald, molatic, lin"). In aceasta atmosfera, pe care nimic nu pare s-o poata leza, ratiunea lasa locul starii de reverie ("mintea imi adoarme" - metafora).Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate