Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Relatiile internationale in perioada Razboiului Rece


Relatiile internationale in perioada Razboiului Rece
Relatiile internationale in perioada Razboiului Rece

Razboiul rece defineste conflictul non armat intre SUA si aliatii sai occidentali(lumea democrata) si blocul comunist condus de URSS.

Conflictul s-a desf in plan ideologic, economic, politico-diplomatic, dar a fost punctat si de conflicte militare in diferite zone ale lumii, in care cele 2 super puteri au intervenit in mod evident.

Raz rece a implicat de o parte si de alta infiintarea de blocuri politico-militare. La 4 apr 1949 a luat fiinta NATO    ca reactie la teama unor invazii sovietice asupra Occidentului. Asemenea blocuri politico-militare au fst infiintate si in zona asiatica de catre SUA pt a stavili expansiunea comunismului chinez.( blocul ANZUSà1951[SUA, Australia si Noua Zeelanda]; blocul SEATOà1954 [SUA, Marea Brit.,Franta,Australia,Noua Zeelanda,Thailanda,Pakistan,Filipine]).
Drept replica la crearea Nato si la primirea Germ de V in Nato, statele comuniste au pus bazele la 14 mai 1955 Pactului de la Varsovia. In plan economic, in 1949, Moscova a infiintat CAER menit teoretic sa integreze economiile tarilor comuniste.

Actiuni politice:

I.)      In planul politicii externe, pana in 1958, Rom a urmat cu docilitate politica Moscovei. Astfel, in 1956 in timpul rev anticomuniste din Ung., Rom a secondat politica Moscovei, facilitand trecerea trupelor ruse pe teritoriul ei. Autoritatiile comuniste au acordat azil politic unor conducatori ai rev comuniste, inclusiv lui Imre Nagy, pt ca apoi sa-i extradeze pt a fi judecati si condamnati la moarte.

II.)            Sporirea increderii Moscovei in autoritatiile de la Buc si faptul ca la frontierele Rom nu se afla niciun stat inamic, au determinat Moscova sa ia decizia, la cererea autoritatiilor comuniste de la Buc, retragerii trupelor sovietice dp teritoriul Rom(mai 1958).Acestea au fost retrase in apropierea Rom, in Basarabia si in Ucraina.

III.)          In contextul conflictului politic si ideologic chino-sovietic si al dificultatilor Moscovei generate de Criza Rachetelor din Cuba(1962) , Rom a continuat procesul de desprindere de tutela Moscovei, in limitele acceptate de aceasta. Momentul cel mai evident a avut loc in apr 1964 cand a fst adoptata “Declaratia PRM in problemele miscarii comuniste si muncitoresti internationale”, doc apreciat in mod eronat, in interior si in afara ca o adevarata declaratie de independenta fata de Moscova. In acelasi an, Rom a respins Planul Valev, menit sa transf Rom intr-o sursa de materii prime agricole.Totodata, acest plan leza suveranitatea si integritatea Rom.

IV.)          In anul 1967, dp raz arabo-israelian de 6 zile, a avut loc la Berlin conferinta statelor membre ale Pactului de la Varsovia. Rom a criticat pozitia Statelor Arabe fata de Israel si a respins propunerea Mosovei de a considera Israelul stat agresor.Rom a refuzat semnarea Declaratiei finale de la Berlin. CONSECINTE: Rom a fst singurul stat care a mentinut relatiile diplomatice cu Israelul si in acelasi timp bune relatii cu Statele Arabe. Rom a devenit mediator in conflictul arabo-israelian , prin intermediul ei stabilindu-se contacte diplomatic eintre americani, arabi si evrei. A crescut enorm prestigiul Rom in SUA si in lumea occidentala. Astfel, in 1968 Rom a fst vizitata de presedintele Frantei(Charles de Gaule), in 1969 de pres SUA(Richard Nixon), iar in 1975 de Gerald Ford.Atit. Rom fata de evenim din Cehoslovacia a generat chiar pericolul unui conflict militar sovieto-roman. Masarea de trupe sovietice la granitele Rom cu Bulg, Ung si URSS, precum si actiunile de recunoastere lasau sa se intrevada posibilitatea unei asemenea actiuni. La 29 aug 1968, secretarul de stat al SUA atragea atentia ambasadorului sovietic de la Washington ca o act militara impotriva Rom ar avea consecinte imprevizibile. In acelasi timp, Corneliu Manescu, ministrul de externe al Rom, era primit de presed SUA. Pozitia SUA a avut un rol imp in detensionarea relatiilor intre Buc si Moscova.

Dp 1969, Rom a adoptat o noua doctrina militara a razboiului intregului popor, a pus bazele unei industrii proprii de armament si a elaborat noi regulamente de organizare si pregatire a armatei.Rom a condamnat invazia sovietica din Afganistan (1979), socotind-o drept un pericol grav pt rel internationale

Dp 1980, in contextul incalcarii sistematice a drepturilor omului in Rom si a politicii de destindere in relatiile internat promovata de M. Gorbaciov, Rom si regimul ceausist au fst izolate in plan international. Din aceasta stare de izolare Rom a iesit dp rev din dec 1989 cand a inceput drumul lung si anevoios al integrarii Rom in UE.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate