Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
AURELIAN (Lucius Domitius Aurelianus, 270-275)


AURELIAN (Lucius Domitius Aurelianus, 270-275)


AURELIAN (Lucius Domitius Aurelianus, 270-275), originar din Illyria a fost proclamat imparat la Sirmium de legiunile de la Dunare si recunoscut apoi de senat. La urcarea sa pe tron, Imperiul roman era dezmembrat. In Orient, Zenobia, vaduva lui Odenathus, crease un imperiu palmyrian independent, iar in Occident, Gallia, Hispania si Britannia erau incluse intr-un regat secesionist. Prin victoriile obtinute asupra iutungilor, sarmatilor, carpilor si gotilor, Aurelian consolideaza frontiere Dunarii de Jos, iar prin respingerea vandalilor, pe cea a Dunarii de mijloc (270-271). In anul urmator (271), infrange la Pavia o invazie alamana in nordul Italiei.

Deoarece chiar Italia era amenintata de invazii, pentru a proteja Roma, Aurelianus a inceput sa construiasca in jurul capitalei puternice fortificatii ('zidul lui Aurelian'), lucrare finalizata in timpul imparatului Probus (276-282).

Desi a dus lupte incununate de succes impotriva migratorilor, dandu-si seama de caracterul lor trecator, mai alea in regiunea Dunarii de Jos,imparatul a decis evacuarea provinciei Dacia, retragand armata si autoritatile in vederea consolidarii frontierei dunarene.

Dupa o campanie in Orient (272), in care infrange ostile palmyriene in bataliile de la Antiochia si Emesa, Aurelian asediaza si cucereste Palmyra, capturand-o pe Zenobia.Doi ani mai tarziu este lichidata si secesiunea regatului gallic. Victorios, acesta serbeaza la Roma reunificarea Imperiului, acordandu-i-se titlurile de Restitutir Orbis ('restaurator al Imperiului') si Pacator Urbi ('pacificator al lumii').Aurelian, personalitate energica, a incercat sa intareasca aceasta restaurare teritoriala prin intreprinderea a o serie de reforme administrative si economice care vizau consolidarea statului in vederea depasirii crizei din sec.III. Ele anticipeaza masurile care vor fi luate in acest domeniu de catre Diocletianus si Constantin cel Mare. Imparatul si-a dat seama ca persistenta unor forme politice republicane, valabile in perioada de inceput a principatului, nu mai aveau nici o importanta efectiva. Astfel, el a incercat sa dea un alt caracter functiei imperiale, fiind primul care s-a proclamat imparat din vointa divinitatii (Sol invictus), a carui reprezentant se considera a fi pe pamant. Prin instaurarea cultului oriental al soarelui neinvins, de esenta absolutista, Aurelian urmarea obiectivul politic de a gasi in divinitatea suprema un principiu de legalitate, care sa-i inlocuiasca validarea din partea senatului. De aceea, Aurelianus a pretins ca supusii sa-i acorde epitetele de stapan si zeu (dominus et deus). Nu a ajuns sa desavarseasca aceasta opera de transformare a Imperiului roman deoarece, in drumul spre Orient, pentru inceperea unei campanii impotriva sasanizilor, Aureliana fost asasinat la Byzantion (275).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate