Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
ANTONINUS PIUS (Antoninus Pius Titus Aelius Hadrianus, 138-161)


ANTONINUS PIUS (Antoninus Pius Titus Aelius Hadrianus, 138-161)


ANTONINUS PIUS (Antoninus Pius Titus Aelius Hadrianus, 138-161)

Antoninus Pius, imparatul care a dat numele unei dinastii provine dintr-o familie aristocratica provinciala a Galliei Narnonense. Imobilismul politicii sale a trezit admiratia contemporanilor. Biograful sau, Iulius Capitolinus il compara cu Numma Pompilius, al doilea rege, care s-a remarcat prin intelepciune, bunatate, pitate si rigurozitate. Principiile sale de carmuire se rezumau in cuvintele: dreptate, fericire, credinta.

Relatiile armonioase cu parlamentul, care-i acorda supranumele de Pius, au facut ca Antoninus sa fie apreciat de istoriografia senatoriala a secolelor urmatoare drept un prototip al imparatului ideal, domnia lui fiind identificata cu apogeul dinastiei antonine si al intregului principat.

Spre deosebire de neobositul calator care a fost Hadrian, noul imparat, spirit conservator si pasiv, auster, nu a parasit niciodata Italia. Politica sa interna este definita de atentia acordata administratiei provinciilor, finantelor statului, jurisdictiei imperiale, sprijinirii cultelor vechi italice. Spiritul de economie devine principiu de guvernare. Desi era considerat un om al pacii, linistea Imperiului a fost tulburata de revolte izbucnite in Britannia, Africa, Germania si Egipt. Pe plan extern continua a dezvolta metodele defensive si diplomatice initiate de Hadrian. Acorda atentie actiunii de consolidare a sistemului defensiv al imperiului. In timpul sau se desfasoara lucrari strategice de amploare: constructia in 140 a valului antoninian in Britannia; consolidarea in 155 a limesului din Germania Superior si Raetia.Rarele actiuni militare ofensive care au loc erau menite sa asigure frontierele. Este amintit un conflict cu sarmatii roxolani de la rasaritul Daciei (142-143), iar spre sfarsitul domniei se inregistreaza ciocniri cu dacii liberi si costobocii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate