Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
INSULELE INFLORITE - GRECIA


INSULELE INFLORITE - GRECIA


INSULELE INFLORITE - GRECIA

Primavara fi la inceputul verii insulele grecesti sunt in perioada lor de maxima generozitate cand dealurile yi vaile sunt decorate cu minunate culori.

Grecia in timpul primaverii este visul oricarui botanist dar si disperarea gradinarului. Aproape 6.000 de specii de plante salbatice cresc in Grecia si in insulele ei, iar primavara (din martie pana in mai) vizitatorii se pot bucura de o magnifica abundenta de flori si miresme.

Dealurile seamana cu niste gradini gigantice, minunatele petice de pamant salbatic intrecand cu usurinta terenurile ierboase, atent ingrijite, din nordul Europei. Iarna ploua, apoi urmeaza o primavara stralucitoare, calda, fara ingheturi si in aceasta perioada apare sezonul florilor, comprimat in cateva saptamani spectaculoase, de dinaintea caldurii verii, cand seceta e prea mare. Pana in ultima parte al lui mai sau inceputul lui iunie, sezonul floral se incheie, semintele ce vor oferi spectacolul din anul urmator se imprastie, verdele devine maroniu, asortandu-se cu turistii ce se odihnesc pe banci.SUPRAVIETUIREA DIN TIMPUL VERII

Cu exceptia plantelor din regiunile montane mai racoroase, toate celelalte plante intra intr-un fel de semisomnolenta, pentru a putea supravietui verii aride. Primele ploi din august, care pot cadea insa si la inceputul lui septembrie sau sfarsitul lui noiembrie, transforma bulbii autumnali in flori, dar important este ca ele initiaza procesul de germinatie al semintelor - plantele vor creste si se vor dezvolta in timpul iernii pregatindu-se pentru urmatoarea primavara cand florile lor vor colora din nou peisajul dealurilor si al vailor.

Bogatia si diversitatea florei se datoreaza situarii insulelor intre 3 continente: Europa, Asia, Africa, supravietuirii Erei Glaciale a unor specii preglaciale in zona temperata a Greciei, dar si datorita minunatei varietati a habitatului. Calcarul, frecvent in Grecia, este preferatul plantelor, oferindu-le stabilitatea, mineralele, sursa de apa si protectia de care ele au nevoie.

Abundenta florilor si a plantelor ofera hrana unui numar la fel de mare de insecte. Fluturii sunt prezenti pretutindeni din primavara pana in toamna, cei mai intalniti fiind cei numiti coada randunicii (sus) ale caror omizi colorate se hranesc cu frunzele de chimen obisnuit. Ruda sa mai mare (al carui nume s-ar traduce aproximativ "fluturele coada randunicii intalnit mai rar') are culori mai pale, este mai lipsit de gratie, insa in ciuda numelui sau este mai des intalnit decat cealalta specie.

Cautati galbiorii innourati, cleopatre pale, buburuze rosii maronii, amirali albi si miriade de fluturi mici, albastri.

Fluturi, albine si o specie de molii de zi cauta florile pentru nectarul lor, in timp ce carabusii cauta polenul. Unii gandaci folosesc chiar si caldura acumulata in cupele solare ale plantelor pentru a-si inteti viata sexuala.

Frunzele plantelor hranesc multe insecte erbi-vore, care ele insele se vor constitui ca hrana pentru insectele mult mai agresive (lacuste sau greieri grecesti, carnivori).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate