Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Stadiul actual al cercetarilor asupra femeii si familiei in evul mediu romanesc


Stadiul actual al cercetarilor asupra femeii si familiei in evul mediu romanesc


Stadiul actual al cercetarilor asupra femeii si familiei in evul mediu romanesc

In cuprinsul unui studiu publicat in numerele 1-2/ 1997 al Arhivei Genealogice, Maria Magdalena Szekely atragea atentia asupra faptului ca din istoriografia romaneasca lipsesc cercetarile consacrate inrudirilor si structurilor familiale in conditiile in care asemenea cercetari nu mai reprezentau demult o noutate in istoriografia occidentala[1]. Intr-adevar, in ceea ce priveste acest domeniu decalajul existent intre istoriografia occidentala si istoriografia romaneasca este vizibil. Explicatia poate rezida in "zgarcenia" documentelor medievale romanesti care doar arareori gasesc spatiu pentru a nota aspecte de familie. Decalajul existent - care nu trebuie insa privit ca pe un "handicap" ci mai mult ca pe o provocare - este explicat de autoarea mai sus mentionata si printr-o cauza conjuncturala si anume faptul ca "in ultimii cincizeci de ani (adica exact in perioada in care asemenea investigatii se dezvoltau in Apus) istoricii romani nu au putu aborda - din ratiuni politice si ideologice - un subiect in care accentul cadea, inevitabil pe elita sociala. Fiindca oricat ar fi de interesanta o cercetare genealogica inchinata familiilor de - bunaoara - oraseni saraci sau tarani dependenti, ea este imposibil de realizat din cauza lipsei de izvoare" . Aceeasi carenta o remarca si Constanta Ghitulescu intr-unul dintre studiile sale consacrate casatoriei din Tara Romaneasca in secolul al XVIII-lea. Autoarea nota vizavi de existenta acestui decalaj fata de istoriografia occidentala urmatoarele: "ne-am fi asteptat ca dupa 1989, studiile si cartile in aceasta directie, atat de cercetata in Occident, sa prolifereze. Din pacate suntem inca in domeniul articolelor si acestea destul de putine" . Aceeasi realitate este remarcata si de catre Ovidiu Pecican: "istoria feminina din spatiul romanesc medieval se afla intr-o situatie paradoxala: desi a debutat magistral cu aproape un secol in urma, se afla tot la inceputuri, in etapa bajbaielilor. Intr-un context istoriografic in care specialistii au simtit mereu impulsul altor prioritati femeile din trecut au retinut atentia mai ales in epoci de acalmie ori in virtutea unui imbold care a putut parea o excentricitate. Situatia aceasta este incadrabila, in linii mari, intr-o retardare a domeniului la nivelul intregului areal sud-est european" .Situatia sta insa mult mai bine pentru epoca moderna, pentru care s-a inregistrat un real progres in istoriografia romana. Studii precum acelea ale Constantei Ghitulescu, initiativa lui A. Ciupala de la Universitatea din Bucuresti sau initiativele coordonate de catre istoricii clujeni Ghizela Cosma, O. Pecican ilustreaza preocuparea istoricilor pentru studiile de gen. Nu ne ramane decat, ca urmand exemplul modernistilor, sa aprofundam cercetarea si asupra societatii medievale romanesti.

In incercarea de a intregi cercetarea asupra femeii si familiei romanesti de-a lungul veacurilor prezentul demers isi propune abordarea comparata a familiei romanesti a veacurilor XV-XVII centrata pe elementul liant al acesteia si anume femeia. Vom incerca atat sa distingem portretul imaginar al acesteia asa cum este el structurat in cadrul normelor juridice oficiale dar, totodata, vom insista cu precadere asupra imaginii reale asa cum poate fi ea surprinsa de documentele vremii.Maria Magdalena Szekely, Structuri de familie in societatea medievala moldoveneasca, in Arhiva Genealogica, Nr. 1-2, 1997, p. 60.

Ibidem, p. 60-61.

Constanta Ghitulescu, Jocurile casatoriei in Valahia secolului al XVIII-lea. Studiu de caz: Constantin Brezoianu vs Marica Filipescu, in Studii si Materiale de Istorie Medie (in continuare SMIM), vol. XXI, 2003, p. 47.

O. Pecican, Un santier patinat, dar auroral: femeia in spatiul romanesc medieval, in Prezente feminine. Studii despre femei in Romania, Ed. Ghizela Cosma, Eniko Magyari-Vincze, O. Pecican, Ed. Fundatiei Desire, 2002, p. 31.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate