Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» MAXIMIN TRACUL (Maximinus Thrax, 235-238)


MAXIMIN TRACUL (Maximinus Thrax, 235-238)
MAXIMIN TRACUL (Maximinus Thrax, 235-238)

Cu domnia lui Maximinus, conducatorul complotului organizat impotriva lui Alexander Severus, numit dupa originea sa, Tracul (Thrax) incepe perioada anarhiei militare. Proclamat imparat de legiunile de la Rin, Maximinus a fost primul care si-a croit drumul din randul armatei spre purpura imperiala fara sa fi fost senator. In rastimpul domniei sale de aproape trei ani, Maximinus Thrax nu a ajuns la Roma, fiind angajat in luptele cu barbarii pe frontierele de la Rin si Dunare.

Desi beneficia de sprijinul armatei, autoritatea lui Maximinus Thrax se arata precara, din cauza permanentei ostilitati pe care o aratau senatul si capitala, care il eticheteaza pe noul imparat drept 'uzurpator', 'tiran', 'barbar'. Nu au lipsit nici comploturile organizate chiar in randul armatei (a consulului C. Petronius Magnus sau a arcasilor osroeni). Acestea dezvaluie atmosfera de indisciplina, nemultumirile ce existau in taberele militare de pe frontiere, unde erau concentrate armate apartinand diferitelor neamuri supuse.

Pe plan intern, Maximinus s-a limitat la organizarea finantelor, la efectuarea unor lucrari de drumuri si de aparare a frontierelor. Istoricii antici il acuza de o politica financiara 'odioasa', subordonata nevoilor armatei. Sumele mari cheltuite pentru apararea frontierelor l-au silit sa aplice o fiscalitate dura.

In anul 238 senatul il declara dusman public (hostis publicus), iar barbarii din rasarit pornesc o noua ofensiva. In Mesopotamia, partii reocupa importante puncte strategice (Nisibis si Carrhae). Carpii si gotii trec Dunarea si jefuiesc coasta M. Negre pana in zona Varna, fara sa fie impiedicati, deoarece Maximinus plecase cu trupele spre Roma pentru a-si apara tronul.

O revolta condusa de marii proprietari de pamanturi izbucneste in Africa, prilej cu care guvernatorul provinciei, Gordianus si fiul sau, sunt proclamati imparati. Cei doi Gordieni (I si II) au fost recunoscuti de catre senatul de la Roma, care a anuntat oficial detronarea lui Maximinus. Dar, curand revolta din Africa este reprimata, cei doi Gordieni pierzandu-si viata. Senatul a proclamat imparat pe un nepot al acestora, care va domni sub numele de Gordianus III. La scurt timp, Maximinus a fost ucis de proprii sai soldati revoltati la Aquileia, in drumul sau spre Roma.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate