Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Notiunea de tablou de bord - Pilotaj


Notiunea de tablou de bord - Pilotaj


Notiunea de tablou de bord a aparut in Franta inca din perioada interbelica.aceasta este un instument de pilotaj al intreprinderiii, deoarece permite managerilor sa dipuna in timp real de o viziune sintetica asupra principalilor indicatori privind intreprinderea si mediul de afaceri, in vederea luarii deciziilor aflate in cadrul competentei lor.

utilitatea tabloului de bord a ramas o practica mai dezvoltata in Franta decat in tarile anglo-saxone, situatie explicabila prin mai multe variabile, cum sunt:(1)

 • modelul de gestiune "a la franḉaise", pana la o anumita data cu o baza importanta de intreprinderi publice, cu o finantare bazata in primul rand pe imprumutul bancar si o prezenta relativ slaba a bursei, in comparatie cu modelul de gestiune al firmelor din tarile anglo-saxone, mai financiar, cu un reporting trimestrial al rezultatelor contabile si o finantare predominant bursiera;
 • nevoia puternica de a completa instrumentul contabil, in Franta destinat mai mult fiscalitatii decat nevoilor de decizie si reporting, asa cum cere traditia anglo-saxona, cel putin in ce priveste socitatile cotate la bursa;
 • o puternica cultura "a inginerilor" in managementul firmelor din Franta, ingineri care au fost la originea tablourilor de bord, in special in mediul industrial.


Ca instrument de pilotaj al actiunilor managerilor, tabloul de bord prezinta urmatoarele caracteristici:

 • este destinat fiecarui responsabil operational;
 • contine un numar relativ redus de indicatori (10 pana la 25 de indicatori);
 • informatiile nu sunt numai de natura financiara, fiind prezenti si indicatori in etalon natural sau de calitate;
 • se obtin rapid,existand posibilitatea identificarii originii informatiei;
 • este mai usor de inteles si interpretat, indicattorii fiind prezentati intr-o maniera "vizuala", cu ajutorul tabelelor, graficelor, in valori absolute si rate.

Elaborarea tabloului de bord se face dupa o metodologie riguroasa. intai se elaboreaza un proiect, adica se determina contextul organizational si se avlueaza utilitatea intocmirii unui tablou de bord pentru un anumit responsabilal unui centru de gestiune.

Procedura elaborariii unui tablou de bord:

 • determinarea obiectivelor: constituie aspectul dominant in justificarea elaborarii unui tablou de bord. Orice obiectiv trebuie sa fie cuantificabil si determinat pe o anumita perioada, fiind necesara dstinctia dintre un obiectiv si o misiune.
 • stabilirea unui plan de actiune pentru realizarea obiectivului: care va permite identificarea parametrilor care au o infuenta asupra obiectivului.
 • indentificarea indicatorilor pertinenti: responsabilul de gestiune trebuie sa aleaga indicatorii de performanta care ii considera cei mai pertinenti pt aprecierea rezultatului actiunilor sale.
 • intocmirea tabloului de bord: se vor utilza modalitatile care permit cea mai bna vizualizare a indicatorilor de urmarit, cum sunt: valori absolute, abateri(+/-), rate, grafice, pictograme, tabele, etc.

bibl:

(1)carla mendoza si robert zrihen - "revue franҫais de comptabilitė", nr 309/1999,pag61

ion ionascu, andrei tiberiu filip, stere mihai - controlul de gestiune , ed. economica 2006,pag.207 - 209

Acest instrument de management al performantei este foarte popular in Franta si tarile Europei. Din puct de vedere istoric, tabloul de bord dateaza din perioada interbelica, luand nastere din necesitatea combaterii deficientelor si neajunsurilor sistemului contabil din acea vreme. Instrumentul a inregistrat o evolutie continua de-a lungul timpului, cunoscand mutatii produse de modifiacriel notiunii de gesiune astfel incat, astazi, se apropie atat ca definitie, cat si ca forma de metoda Balanced ScoreCard (Albu si Albu, 2005, pag 48). Spre exemplificare, o mutatie inregistrata de tabloul de bord este tabloul de pilotaj.

"Tabloul de bord constituie un instrument de lucru indispensabil conduceriii operative a intreprinderi, este conceput ca un centralizator    de informatii prezentate intr-o forma sistematica, sinoptica, referitoarea la starea si evolutia fenomenelor economice care caracterizeaza domeniile de activitate ale acestuia"(Neculai Tabara, 2004, pag.198).

Definitia conceptului in viziunea I. Jianu: "un tablou de bord este o modalitate de a sectiona, aranja si prezenta indicatorii, astfel incat, "dintr-o privire" sa putem identifica o sinteza sau o sinoptica. Aceasta permite responsabilului gestiunii sau procesului, ca prin urmarirea Tabloului de Bord, sa poata vedea clar ce se intampla."

Potrivit lui I.Jianu indicatorii de performanta care trebuie luati in considerare in intocmirea unui tablou de bord au la baza urmatoarele cinci componente:

 • performanata economica, care se rezuma la rentabilitatea ceruta de actionari si de piata financiara. Intreprinderile viabile din punct de vedere economic vor fi cele care vor crea valoare pentru actionari, pentru clienti, dar si pentru alte componente ale intreprinderi(salariatii). Ele vor asigura perenitatea activitatii intreprinderii si vor dispune de un avantaj decisiv in raport cu concurentii.
 • satisfacerea clientilor, clientii isi evalueaza satisfactia comparand serviciile obtinute de la intreprinderea in cauza cu cele ale concurentei ei.
 • satisfacerea salariatilor - omul capital de neinlocuit. Conditiile concurentiale actuale obliga intreprinderile sa se sprijine pe capacitatile d einovatie, de reactie, de flexibilitate ale salariatilor, pentru a raspunde mai bine exigentelor in crstere si mereu schimbatoare ale clientilor, in materie de pret, calitate si termene.
 • performanta mediului inconjurator, constrangerile care apsa asupra ecosistemului planetar(schimbari climatice, poluarea atmosferica,etc ) solicita o imbunatatire a performantelor mediului inconjurator. Pentru a apara resursele naturale si echilibrul lor, intreprinderile pot pune in aplicarea conceptului de eco-eficienta, care consta in a crea cat mai multa valoare unctionala    produselor si serviciilor lor, reducand impactul asupra mediului inconjurator.
 • calitatea relatiilor cu partenerii, este vorba de relatiile cu actionarii, societatea civila, clientii, furnizorii si cu alte persoane care fac parte din mediul intreprinderii.

INdicatorii de performanta confirma daca obiectivele propuse initial au fost atinse, fara a explica de e performanta este atins asau nu si ce masuri trebuie sa adopte cei responsabili pentru a rectifica eventualele abateri.

bibl:Ioan I. Andone , Neculai Tabara, ed Academiei Romane 2006, pag.465 - 466

tabloul de bord este menit sa puna in evidenta punctele de alerta ale intreprinderii, sensul e volutiei sale in raport cu obiectivele fixate si, in consecinta, sa ajute la imbunatatirea performantelor acesteia. El este un instrument de lucru indispensabil conducerii operative ale intreprinderii, este conceput ca un centralizator de informatii prezentate intr-o forma sistematica, sinoptica, referitoare la starea si evolutia fenomenelor economice ce caracterizeaza domeniile de activitate ale acesteia .

ESte instrumentul care ofera conducerii "sinteza" absolut necesara pentru a cunoaste si efectua, intr-un interval minim de timp, o anaiza cat mai completa asupra modului de desfasurare a activitatilor conduse, in care evaluarea nivelului atins se face precis, pe baza de date certe , obtinute sistematic si oportun.

Periodicitatea tabloului de bord de gestiune este in functie de importanta informatiilor pe care le ofera pentru luarea deciziilor pe termen scurt.

fig nr 1

sursa :Alazard Cl, Separi S., Contrȏle de gestion, Dunod, Paris, 1994, pag.827

In elaborarea tabelului de bord sunt avute in vedere urmatoarele principii:

 • coerenta cu obiectivele definite prin plan si programele operationale;
 • coerenta cu sistemul de informare;
 • principiul ierarhic care resupune trei tipuri de intrari ale informatiilor pentru a se obtine ceea ce este esential;
 • aspectul intetic care presupune o vizualizare a situatiei pornind de la un mic numar de indicatori - cheie ceea ce este esential;
 • pricipiul reactivitatii: acest tablou permite observarea rapida si o reactie pe masura. Aceasta presupune detectarea abaterilor semnificative. O grila de evaluare face distinctia intre abaterile normale sau statistice, cele conjuncturale sau temporare si abaterea structurala care pune in discutie obiectul;
 • principilu compararii sistematice cu criteriile de piata (benchmark). Utilizarea acestora conduce la cautarea de indicatori comparativi pentru a putea compara performanta intreprinderii cu cea a concurentilor. Aceata presupune realizarea de progrese in gestiunea intreprinderii (cautarea calitatii totale si ameliorarii continue).

Strucura tabloului de bord:

Pentru o configuratie data a tabloului de bord , s-a convenit selectionarea informatiilor pertinente si retinerea indicatorilor adoptati.

Indicatorii inclusi in tabloul de bord trebuie sa respecte urmatoarele pricipii:
sa fie alesi la participarea responsabililor;

sa fie coerenti in timp si spatiu;

sa poata fi realizati intr-un termen rezonabil ;

sa fie aditivi(sa poata fi agregati cu alti indicatori);

sa permita o analiza a abaterilor relative si cumulate.

Tabloului de bord ii sunt asociate urmatoarele caracteristici:

reprezinta un instrument de informare dinamica: rezultatele obtinute in raport cu obiectivele prevazute sau rezultate obtinute intr-o perioada precedenta de untatea la care se refera;

ofera informatii exhaustive cu privire la starea si evolutia sistemului; realizeaza o informare semnificativa asupra anumitor puncte cheie in functionarea acestuia, si este un instrument de conducere alaturi de buget;

realizeaza o informare operationala asupra activitatilor intreprinderii.

Caracterizarea si localizarea managementului in conditiile managementului modern al intreprinderii, presupune necesitatea ca fiecare centru de responsabilitate sa dispuna de propriul sau tablou de bord.

In aceste conditii, se disting:

 • tabloul de bord general, asociat conduceriii intreprinderii, vazuta in ansamblul sau;
 • tablouri de bord specifice diferitelor domenii de activitate ce vor particulariza prin continutul informational sarcinile ce revin centrelor de responsabilitate in cauza.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate