Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
RETELE DE CALCULATOARE


RETELE DE CALCULATOARE
RETELE DE CALCULATOARE

1. Structura retelelor de calculatoare

Doua sau mai multe calculatoare pot sa faca schimb de date intre ele prin doua modalitati:

Off line - schimbul de date realizandu-se prin intermediul dischetelor;
On line - schimbul de date realizandu-se prin intermediul unui cablu electric sau linii de comunicatie.

O retea se formeaza atunci cand mai multe PC sunt conectate unele la altele, astfel incat sa poata comunica intre ele.

Daca reteaua este compusa din PC aflate in acelasi loc este numita retea locala (LAN). Acestea sunt calculatoare care de obicei se afla in acelasi departament, sectie de lucru sau sediu de firma. O retea locala a unei firme este denumita intranet, pentru a face distinctia de internet. Accesul la intranet este in general limitat la angajatii unei firme. Informatiile existente in intranet sunt informatii ale firmei, si deci intra din punct de vedere juridic si organizatoric sub incidenta secretului de serviciu.

In cazul in care calculatoarele sunt raspandite pe o arie mult mai mare, reteaua este numita retea de mari dimensiuni (WAN). Aceste retele pot fi alcatuite din calculatoare aflate in orase sau tari diferite.

Internet-ul este un conglomerat la scara mondiala de retele de calculatoare. Internetul nu este proprietatea nici unei firme si nu este coordonat de nici o firma si reprezinta o retea de retele de calculatoare care pot comunica intre ele.

Majoritatea retelelor sunt formate din cate un server si clientii conectati la retea.

O retea de calculatoare ofera o gama larga de avantaje, printre care putem enumera:

Comunicarea prin posta electronica;

Datele centralizate pot fi accesate de calculatoarele din retea;

Resursele pot fi partajate intre calculatoare (de exemplu modemuri, imprimante, etc);

Posibilitatea de a crea copii de siguranta in server.

Intr-o retea locala de componente similare (tip Peer-to- peer) toate statiile de lucru sunt interconectate si partajeaza imprimantele, fisierele, dosarele si alte resurse. Toate persoanele care folosesc reteaua isi salveaza fisierele in propriile calculatoare, ceea ce face ca gestionarea fisierelor sa fie dificila. Aceste retele nu trebuie sa includa mai mult de 10 calculatoare.

Intr-o retea client-server, informatiile sunt stocate mult mai eficient, prin intermediul calculatorului principal folosit ca server de fisiere, in care toti utilizatorii retelei isi salveaza propriile date. Serverul de fisiere este de regula un calculator ce se afla de obicei intr-o camera speciala separata si nu este folosit individual.

Reteaua locala este configurata de persoane specializate si este condusa de un administrator de retea.

Utilizatorii trebuie doar sa stie sa se conecteze la retea si sa acceseze resursele care sunt puse la dispozitie de catre administrator. In Windows 95, daca este folosita o retea, pe suprafata de lucru apare pictograma denumita Network Neighborhood, care prin activare afiseaza punctele de acces la calculatoarele si imprimantele din retea. Dosarul Entire Network, a carui pictograma apare in dosarul Network Neighborhood, afiseaza punctele de acces la resursele de calculatoare din afara grupei de lucru.

La executarea dublu clic pe pictograma Network Neighborhood, acesta se deschide si apar pictogramele tuturor PC din sistem, cu denumirea fiecarui calculator sub pictograma respectiva.

Dupa deschiderea ferestrei Network Neighborhood, se executa dublu clic pe un server sau alt calculator din fereastra, pentru a vedea ce resurse sunt la dispozitie pentru solicitant. Apoi se activeaza dosarul sau un periferic cu care se lucreaza ca si cum ar apartine calculatorului solicitant. Pentru aceasta se foloseste bara orizontala superioara.

Pentru inchiderea ferestrei Network Neighborhood se foloseste aceeasi metoda ca pentru orice fereastra Windows 95, selectand din meniul File optiunea Close din meniul ferestrei sau executand clic pe butonul Close (X) din coltul din dreapta sus al ferestrei. Inchiderea ferestrei nu determina deconectarea de la retea, decat atunci cand se comanda intreruperea legaturii sau este inchis calculatorul.

2. Utilizarea postei electronice

Posta Internet - Email-ul este o forma moderna de comunicare, ce combina rapiditatea unui apel telefonic cu inregistrarea si expedierea unei scrisori. Transmiterea scrisorii dureaza doar cateva secunde, iar destinatarul poate raspunde cand doreste si in plus nu trebuie contactat direct destinatarul pentru transmiterea scrisorii.

Un alt avantaj al postei electronice este pretul scazut al abonamentului, de cca. 2-3 $ pe luna si respectiv costul scazut al transmisiei si receptiei scrisorilor prin E-mail, care se taxeaza pentru impulsurile telefonice de cateva secunde dintre abonat si server, server care se afla de obicei in acelasi oras cu abonatul.

Dezavantajul postei electronice este ca nu asigura inviolabilitatea corespondentei.

O adresa de E-mail are doua parti, Prima parte este numele utilizatorului sau orice alt nume ales de utilizator urmata de semnul @ si a doua parte este numele contului de la posta electronica urmat adesea de simbolul tarii in care se afla serverul. De obicei numele contului se confunda cu numele serverului la care este abonat calculatorul gazda. Deci o adresa poate fi scrisa sub forma: aalecu@fx.ro unde aalecu reprezinta numele utilizatorului calculatorului gazda., fx numele serverului si ro prescurtarea de la Romania. In caz ca nu apare numele tarii, se subintelege ca serverul se afla in SUA si in general apartine de una din urmatoarele sapte domenii de organizatie diferite, asa cum se observa din Tabelul 1

Tabelul 1.

Cod

Domeniu

.com

Entitati comerciale

.edu

Institutii educationale

.gov

Institutii guvernamentale non-militare ale SUA

.int

Institutii internationale (NATO).

.mil

Institutii militare SUA.

.net

Resurse de retea

.org

Organizatii non-profit.

Comunicarea prin posta electronica

Pentru utilizarea postei electronice, firma gazda la care se face abonamentul pentru E-mail livreaza clientului pachetul de programe care asigura functia de agent utilizator, printre care enumeram:

Outlook Express Mail;

Eudora.

Cu Outlook Express Mail se poate trimite mesaje prin E-mail oricarei persoane a carei adresa de E-mail exista pe Internet, intranet si post individual abonat la un server. Se pot trimite in plus fisiere, rapoarte, scrisori si foi de calcul tabelar - sub forma de anexe la mesajele transmise. De obicei programul Outlook Express Mail este folosit de clientii abonati la Internet.

Eudora este un pachet de programe folosit de obicei de clientii abonati la o posta electronica (un server), numai pentru E-mail.

Un program de posta asigura in general urmatoarele operatii:

Compunerea, transmiterea si receptia mesajelor;

Administrarea mesajelor primite: vizualizarea, arhivarea pe disc sau tiparirea lor, stergerea;

Retransmiterea catre alti destinatari a mesajelor primite;

Confirmarea trimiterii mesajului;

Confirmarea de catre destinatar a receptionarii mesajului;

Folosirea fisierelor cu semnaturi;

Atasarea unor fisiere ;

Un mesaj E-mail este format din patru elemente:

Antetul (Header), care este un text cu care incepe mesajul. Contine informatii despre destinatar, autor, subiect si ora transmisiei;

Corpul (Body), care reprezinta mesajul propriu zis;

Semnatura (Signature), care este un text care se adauga la sfarsitul mesajului postal, si cuprinde cel putin numele autorului. Multi autori introduc de obicei in plus numele firmei si numarul de telefon unde pot fi contactati.

Anexele atasate mesajului (Attach binary file), prezentate la pct..2.2.La compunerea unui mesaj, este bine sa se tina cont de anumite facilitati pe care programele de posta electronica le asigura, prezentate in Tabelul 2

Tabelul 2.

Facilitatea

Semnificatia

Pseudonim (Alias)

Permite sa se defineasca nume alternative, scurte si familiare pentru anumiti utilizatori.

Copii (Carbon Copy)

Permite sa se transmita mesajul la mai multe adrese.

Inserarea de fisiere (Including File)

Permite inserarea de fisiere in corpul mesajului.

Lista de adrese (Mailing List)

Se defineste o lista de adrese sau grupuri de adrese carora li se pot trimite mesaje prin E-mail-uri .

Confirmarea primirii(Receipt Notification)

Permite trimitatorului unui mesaj sa primeasca confirmarea sosirii la destinatie a mesajului.

Transmiterea unui mesaj se realizeaza in acelasi mod, indiferent de clientul de posta (serverul) folosit:

Se apeleaza butonul aferent (New, Compose) pentru a se deschide o noua fereastra de mesaj;

Se completeaza urmatoarele campuri:

To - Se scrie adresa de E-mail sau se activeaza sageata din dreapta campului si apare lista de adrese din care se alege destinatarul mesajului

Cc - Se scrie o lista de adrese la care se pot trimite copii ale mesajului;

From - Automat, adresa expeditorului si data transmiterii sunt completate de computer.

Subject - se completeaza optional de expeditor cu o scurta descriere a mesajului;

Body - se construieste mesajul de transmis.

Se executa clic pe un buton din fereastra pentru a expedia mesajul. Acest buton este denumit de obicei Send;

Se face conectarea la retea si se executa clic pe comanda de expediere (Send / Send Only), si / sau pe cea de expediere si primire mesaje (Get All) sau alte comenzi similare pe care le asigura programul. Dupa ce s-a transmis mesajul, continutul acestuia este mutat automat in dosarul Send items.

Daca se doreste doar primirea unor mesaje depuse la server, se face conectarea la retea prin comanda Get Mail sau alta asemanatoare, functie de programul folosit.

Se poate raspunde la un mesaj in mai multe moduri:

Raspuns catre expeditor (Reply). In acest caz adresa destinatarului este completata automat, fiind preluata din adresa expeditorului la al carui mesaj se raspunde. Raspunsul poate fi de doua feluri, cu pastrarea textului sosit sau fara pastrarea lui in raspuns. La clicarea pe butonul (Reply), apare mesajul (Quote original message) la care se poate raspunde cu (Yes) sau (No).

Reexpedierea mesajului (Forward), actiune prin care mesajul este retransmis catre un alt destinatar. Adresa expeditorului initial este inlocuita cu adresa utilizatorului care reexpediaza mesajul;

Redirectionarea mesajului (Redirect), prin care mesajul este transmis catre un alt destinatar, pastrandu-se ca adresa de expeditor, adresa expeditorului initial.

2.2. Gestionarea fisierelor atasate la mesajele E-mail

Daca este folosita posta electronica, nu este nevoie de fax sau oficiu postal pentru a trimite documente. Acestea pot fi atasate la un mesaj si trimise destinatarului.

Gestionarea fisierelor consta din:

Atasarea fisierelor la mesajele transmise;

Extragerea fisierelor atasate din mesaje;

Folosirea WinZip-ului pentru a lucra cu fisierele atasate si arhivate;

a. Atasarea unui fisier la un mesaj

Pentru a atasa un fisier la un mesaj, se trage cu mouse-ul fisierul din Windows Explorer si se plaseaza in corpul mesajului cu care trebuie transmis. Va apare o pictograma si numele fisierului in corpul mesajului. Se pot atasa oricate fisiere in corpul unui mesaj.

In cazul utilizarii programului Outlook Express Mail, se alege din meniul principal Insert, optiunea File Attachment. Apoi se alege fisierul dorit din caseta de dialog File Attachment si in final se executa clic pe Attach. Va apare un panou in partea de jos a ferestrei in care se afla textul mesajului, care va contine cate o pictograma pentru fiecare fisier atasat la mesaj.

b. Extragerea fisierelor atasate, din mesaje

Extragerea se obtine prin clicarea pe pictograma agrafa a mesajului. Optional se poate copia/muta fisierul in dosarul dorit.

In cadrul programului Outlook Express, se poate afisa continutul unui fisier atasat, efectuand dublu clic pe icoana aferenta..

c. Folosirea WinZip-ului pentru a lucra cu fisierele atasate si arhivate

Se pot economisi timp, efort si bani, comprimand fisierele inainte de a le atasa la un mesaj de posta. Pentru a crea un fisier Zip si a adauga fisiere in el, se vor executa urmatoarele manevre:

In Window Explorer vor fi selectate fisierele care trebuiesc comprimate.

Se executa apoi clic-dreapta pe fisierele selectate si in continuare se va alege comanda Add to Zip. Daca aceasta comanda nu apare, inseamna ca programul WinZip nu este instalat pe PC.

Se scrie calea si numele fisierului ZIP in campul Add to Archive.

Se executa apoi clic pe Add, iar WinZip va adauga fisierele selectate in fisierul ZIP.

Dupa examinarea continutului fisierului ZIP, se inchide WinZip executand clic pe butonul X din bara de titlu. Acum fisierul comprimat poate fi atasat la mesajul E-mail.

Extragerea unui fisier ZIP atasat la un mesaj de posta E-mail, se face dupa cum urmeaza:

Se executa dublu-clic pe pictograma fisierului ZIP din cadrul mesajului. Programul WinZip va afisa continutul fisierului.

Se alege din meniul principal Action, Extract si se va vizualiza caseta de dialog Extract.

Se inchide programul WinZip.

Se executa dublu-clic pe fisierul ZIP din mesajul E-mail si in cadrul programului WinZip va fi afisat continutul fisierului ZIP.

3. Utilizarea internetului

a. Scurt istoric

Predecesorul Internetului este prima retea de comunicatii cu calculatoare ARPAnet, creata de Ministerul Apararii - SUA in 1969, care ulterior in 1983 s-a divizat in doua sisteme diferite: MILNET exclusiv pentru operatiunile militare si respectiv ARPAnet rezervat domeniilor civile. Cele doua mari retele au ramas conectate, astfel incat utilizatorii sa poata schimba informatii, si astfel acest sistem interconectat a fost cunoscut sub numele de Internet.

In 1986, Fundatia Nationala pentru stiinta a SUA a creat NSFNET (National Science Fondation Network) pentru a conecta supercalculatoarele de mare viteza din SUA, aceasta din ratiuni stiintifice. Aceasta ultima retea a preluat si retelele ARPAnet.

reteaua Internet-ul este descentralizata si partial anarhica. Nu exista un organism administrativ fix sau alte organisme care sa fixeze regulile de functionare, cu exceptia ISOC - care este o organizatie cu caracter voluntar si scopul sau este promovarea schimbului global de informatii.

Dezvoltarea retelei Internet a fost spectaculoasa, astfel ca in 1985 erau conectate aproximativ 2.000 de calculatoare, in 1997 cca. 9 milioane de calculatoare.

In prezent oricare posesor al unui calculator conectat la o linie telefonica poate avea acces la Internet.

Pentru conectarea la Internet, trebuie indeplinite urmatoarele conditii minimale: un PC performant, dotat cu Windows 95 sau unul mai performant dotat cu un modem specializat pentru aceasta, o linie telefonica si un abonament la un furnizor de servicii Internet independent sau un serviciu comercial on-line.

b. Facilitati asigurate de INTERNET

Internetul in prezent asigura accesul la urmatoarele servicii si facilitati:

World Wide Web (WWW) sau pe scurt Web, este uriasa colectie de documente care contin informatii ce sunt pastrate pe calculatoare raspandite in toata lumea. WWW a fost creat in Elvetia la Centre Europeen de Recherche Nucleare (CERN). Documentele sunt create cu o tehnologie speciala, numita hipertext. Multi pun semnul egalitatii intre Internet si Web, intrucat Web-ul are cea mai mare pondere in serviciile Internet. De altfel a aparut expresia Surf in Web, care inseamna plimbare prin Internet.Use Net, protocol ce poate fi folosit pentru cuplarea la grupurile de discutii, pentru a colabora cu alti colaboratori conectati la Internet.

File Transfer Protocol, permite transferarea de fisiere de pe un calculator-gazda pe altul.

Internet Relay Chat, poate fi folosit pentru a purta conversatii in direct, chiar se pot organiza conferinte video si audio.

Posta electronica (e-mail), prezentata la paragraful 2.

c. Protocoale folosite pe internet pentru a lucra in WWW

Pentru a lucra in Web sunt folosite mai multe protocoale:

Internet protocol (IP), fiind cel mai simplu protocol de comunicare intre calculatoare;

Transmission Control Protocol (TCP), care este mai performant decat cel de mai sus intrucat asigura corectarea erorilor de transmisie.

Deoarece cele doua protocoale prezentate mai sus sunt folosite de regula impreuna, ele sunt mentionate mereu impreuna sub forma TCP / IP.

File Transfer Protocol (FTP), defineste modul in care este transferat un fisier generic dintr-un calculator in altul. fisierul poate fi de forma: document, program, o imagine, etc.

Hyper Text Markup Language (HTML), care defineste o metoda de adaugare a atributelor de formatare in fisierele de text, pentru a fi vizualizate fisierele de text citite ca niste titluri, paragrafe centrate si imagini inglobate.

Hyper Text Transfer Protocol (HTTP), defineste modul in care calculatoarele transmit fisierele HTML in ambele directii.

d. Utilizarea retelei Web

WWW este o colectie de milioane de documente cu diferite informatii care sunt pastrate pe calculatoare raspandite in intreaga lume. Pentru a usura accesul la aceste informatii se dau in continuare cateva definitii:

Pagina Web reprezinta un document Web;

Situl Web este o colectie de pagini Web, care apartin aceleasi institutii sau persoane;

Pagina sursa (Home Page) este pagina principala dintr-un sit Web;

Hipertextul reprezinta metoda folosita pentru a organiza informatia in reteaua Web. Folosindu-se aceasta metoda, textele sau imaginile evidentiate intr-un document reprezinta trimiteri la alte documente care contin informatii suplimentare;

Hypermedia reprezinta o extindere a metodei hypertext, prin care trimiterile sunt extinse si la alte medii cum sunt sunetele si imaginile video;

URL (Uniform Resource Locator) reprezinta adresa unei locatii cu informatii din reteaua Internet. Aceasta este formata din trei parti:

Numele protocolului. Precizeaza tipul resursei Internet. In tabelul 3 sunt prezentate cateva tipuri de resursa.

Numele gazdei. Prezinta numele calculatorului pe care este stocata informatia.

Calea fisierului. Precizeaza numele fisierului in care se gaseste informatia si calea de cataloage pana la catalogul in care se afla fisierul.

Browserul este un program care ajuta la gasirea si citirea informatiilor in documentele html ale retelei Web si asigura urmatoarele operatii mai importante:

Deplasarea printre documentele web si vizualizarea lor;

Folosirea semnelor de carte si a istoricului pentru regasirea rapida a informatiilor;

Copierea informatiilor in fisiere in calculatorul propriu.

Cele mai cunoscute browsere sunt:

Internet Explorer a fost creat de Microsoft si inclus in sistemele de operare Windows 95 si 9

Netscape Navigatorcare a fost creat de Netscape Communication Corporation, poate fi folosit in sistemele windows 95 si 9

Cautarea informatiei se poate realiza dupa:

Adresa URL a paginii Web;

Cuvinte cheie care descriu subiectul cercetat;

Semne de carte.

Tabelul 3.

Diferite tipuri de adrese URL

Format

Exemplu

https://

https:// www.pub.ro

telnet://

telnet://onramp.net

Gopher://

gopher:// gopher.umc.edu

ftp://

ftp:// ftp.mcp.com/que

file:///

file:/// cIwindows/readme.bat

Reteaua Web functioneaza pe baza relatiei client-server, serverul fiind calculatorul pe care se gasesc unul sau mai multe situri Web, iar clientul este calculatorul de pe care se emite cererea de informatii.

In continuare este prezentat un exemplu de cautare a unor informatii folosind browserul Internet Explorer in cadrul unui calculator utilat cu sistemul de operare Windows 95 si conectat la un server la care este abonat.

Se executa un clic pe caseta Internet explorer din suprafata de lucru a mediului Windows 95.

Va apare pe ecran tabloul Dial-up Connection. Se vor completa rubricile: User name si Password cu cuvintele din protocolul de inchiriere pentru folosirea retelei Internet incheiat cu serverul. Apoi se antreneaza tasta Connect.

Va apare o suprafata de lucru pentru Internet. Se introduce in bara orizontala superioara adresa unei locatii in care se cauta anumite informatii.

In cazul prezent se va scrie www.pub.ro care reprezinta adresa in Web pentru Universitatea Politehnica Bucuresti.

Va apare pagina sursa. Se va clica pe caseta relansin si vor aparea o serie de informatii referitoare la programul de cercetare Relansin.

La inchiderea lucrului, se clicheaza pe X si se paraseste suprafata de lucru Internet Explorer.Apare din nou suprafata de lucru a mediului Windows 95. Se clicheaza caseta cu doua monitoare cuplate din bara orizontala de jos si apare un tablou si se va clica pe tasta Disconnect.

e. Atentionari si codul de conduita

Alegeti cu atentie mesajele necesare de pe Internet. Circula si multe informatii neinteresante (gunoaie) sau obscene.

Orice fisier copiat de pe Internet trebuie mai intai devirusat.

Informatiile care circula pe Internet trec de la un calculator la altul, si pot fi interceptate de persoane din lantul de transmitere. Deci evitati sa transmiteti informatii personale ca: adresa, numar de telefon, numarul cardului de plata, etc.

Nu dati adresa cutiei postale unor persoane necunoscute, pentru ca sa nu aveti surprize neplacute.

Utilizatorii de Internet folosesc codul de conduita numit Netiquette. Dintre regulile sale se enumera in continuare:

Nu fiti nepoliticos si nu utilizati inutil resursele retelei Internet;

Transmiteti informatii cat mai concise;

Nu scrieti mesajele cu majuscule, sunt mai greu de citit si dau impresia de nepolitete.

Nu declansati un razboi al insultelor.

Furnizorul de servicii Internet la care sunteti abonat poate inchide conexiunea, daca prea mult timp fiind conectat on-line, nu o folositi.

Nu folositi munca altora fara a le cere permisiunea. Astfel unii utilizatori preiau din retea texte, imagini si videoclipuri asupra carora actioneaza legea dreptului de autor.

Daca doriti sa citati o sursa on-line in propriile lucrari, informati-va care sunt modalitatile legale prin care se obtine aprobarea pentru citare.

Pentru citarea in lucrarea proprie a unor paragrafe sau informatii culese on-line, Asociatia Americana de Fiziologie a propus asa cum se vede din Tabelul 3, urmatorul standard pentru integrarea citatelor: Autor (i), Data publicarii, Titlul documentului, Tipul documentului, URL, Data vizionarii.

Tabelul 4.

Titlul

Continutul

Autor ( i )

Numele fiecaruia dintre autorii documentului. Daca pagina Web contine doar / si o adresa de e-mail sau un pseudonim, treceti-le si pe acestea.

Data publicarii

Data la care a fost publicat documentul. De obicei la sfarsitul documentului se gaseste data celei mai recente actualizari a unei pagini Web.

Titlul documentului

Titlul paginii Web asa cum apare in bara de titlu a browserului.

Tipul documentului

Poate fi unul din tipurile de documente enumerate in Tabelul 5.

URL

Adresa URL completata, poate fi una din adresele enumerate in Tabelul 3.

Data vizitarii

Data la care ati gasit materialul citat in vizita pe Internet. Este bine sa fie mentionat deoarece informatiile Internet se schimba in mod frecvent.

Tabelul 5.

Tipuri de documente care pot fi citate [15].

Tipul documentului

Descriere

Database

Baza de date on-line

Digitized Image

Imagine digitala, fisier grafic (GIF,JPG, etc)

Digitized Sound File

Sunet digital, fisier audio (WAV,AU, etc.)

Digitized Video File

Video clip digital, fisier video (AVI,MOV, etc.)

Electronic Data File

Alte fisiere

FTP Archive

Dosar dintr-o arhiva FTP

Gopher Menu

Meniu Gopher, locatie dintr-un document.

On-line News Posting

Mesaj dintr-un grup de discutii UseNet

On-line Search Query

Rezultatul unei interogari on-line

On-line Serial

Mesaj distribuitor periodic prin e-mail

On-line Service

Serviciu accesat prin Telnet

PostScript File

Fisier Postcript.

Text File

Fisier de text simplu.

WAIS Database

Baza de date WAIS cu acces public

WAIS Query

Rezultatul unei interogari WAIS

WWW document

Pagina Web
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate