Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII ASUPRA SOCIETATII ROMANESTI SI NECESITATEA REMODELARII SISTEMULUI INFORMATIONAL IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN ROMANIA


IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII ASUPRA SOCIETATII ROMANESTI SI NECESITATEA REMODELARII SISTEMULUI INFORMATIONAL IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN ROMANIA


IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII ASUPRA SOCIETATII ROMANESTI SI NECESITATEA REMODELARII SISTEMULUI INFORMATIONAL IN INSTITUTIILE PUBLICE DIN ROMANIA

La sfarsitul secolului XVIII, Benjamin Franklin spunea ca singurele doua lucruri sigure in viata sunt "moartea si taxele". In timpul anilor 90 aproape toata lumea ar mai adauga pe lista lui Franklin si "schimbarea". Astfel, majoritatea cercetatorilor afirma ca certitudinea si rapiditatea schimbarilor vor avea un mai mare impact asupra managerilor si a managementului in general decat asupra societatii

Informatia este o resursa esentiala in dezvoltarea societatilor moderne, evoluate in plan economic si social. Dinamismul si complexitatea acestor societati antreneaza o crestere continua a volumului si diversitatii informatiilor, facand vitala disponibilitatea si utilizarea larga a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor.

Mutatiile importante care au loc in mediul extern si intern al organizatiilor lanseaza managerilor o adevarata provocare, aceea de a se informa permanent. Se poate afirma ca astazi asistam la un adevarat razboi informational, in care mijloacele de tratare a informatiilor sunt armele folosite de cei care vor sa castige razboiul cu noul si vor sa stie cu suficient timp inainte ce decizii sa ia, cand sa le ia, de ce sa le ia si unde vor sa ajunga dupa implementarea lor. Prin urmare, se contureaza tot mai mult o noua dimensiune a sistemului informational care determina schimbari importante in continutul acestuia.Unul din factorii care vor contribui din plin la schimbare va fi tehnologia, instrumentul care va marca abilitatea managerilor pentru a lua decizii rapide bazate pe acuratetea informatiilor.

In acest context, "Societatea Informationala" implica utilizarea intensiva a informatiei in toate sferele activitatii si existentei umane, cu un impact economic si social semnificativ.

Pentru ca societatea informationala sa aduca beneficii tuturor trebuie sa se dezvolte intr-un cadru national care sa raspunda cerintelor locale in corelatie cu cadrul regional si international.

Este evident ca managementul din administratia publica nu poate fi exercitat fara informatiile furnizate de mediul ambiant, national si international, precum si cele provenite din interiorul acesteia. Informatia este materia prima atat pentru decizii cat si pentru actiunile solicitate de aplicarea lor. Intr-o abordare sistemica, componenta informationala realizeaza legatura dintre sistemul decizional si celelalte subsisteme la nivel microeconomic. Prin componentele sale, sistemul informational asigura atat transmiterea informatiilor necesare diverselor nivele de decizie, cat si a continutului deciziilor catre nivelele operationale.

Se considera ca secolul XXI este secolul Societatii Informationale, secolul in care informatia si cunostintele vor juca un rol decisiv in dezvoltarea economica a statelor lumii, in modelarea, constituirea si afirmarea personalitatii fiecarui individ. In aceste conditii este important ca statele lumii si guvernele sa aiba grija ca cetatenii sa fie pregatiti sa traiasca intr-o societate informationala. Iata de ce optiunile politice fundamentale privind viitorul societatii romanesti, orice model de dezvoltare economica care tine cont de interesul national trebuie sa aiba drept premisa fundamentala acest adevar incontestabil.

Inainte de orice demers se cuvine sa facem insa o precizare: "era informationala se adreseaza oamenilor si in nici un caz nu are un caracter strict tehnologic" .

In contextul schibarilor majore atat politice cat si sociale, Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata noilor cerinte impuse de dezvoltarea europeana si mondiala, iar cetateanul roman trebuie sa fie capabil de a utiliza informatia ca pe o resursa, in toate activitatile pe care le desfasoara. Impactul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor asupra societatii romanesti are ca efect direct formarea unei noi economii, in care omul este actorul principal. El trebuie sa aiba o noua cultura, cultura informatiei, asa cum trebuie sa aiba o cultura civica formata in contextul unei societati democratice.

Accesul cetatenilor la informatie este o cerinta actuala a dezvoltarii societatii romanesti, in cotextul globalizarii si mondializarii proceselor si fenomenelor contemporane. Dezvoltarea societatii informationale, bazata pe dezvoltarea infrastructurilor tehnice, creeaza cadrul necesar asigurarii accesului oricarui cetatean la informatii care il privesc sau care au influenta asupra conditiilor sale de munca, de studiu, de viata.

Impactul societatii informationale asupra societatii in ansamblu poate fi evidentiat prin cateva aspecte esentiale pentru evolutia ulterioara a economiei romanesti:

  • Unul dintre efectele directe ale noii ordini internationale este formarea unei culturi a informatiei si comunicarii. Invatamantul la toate nivelurile trebuie sa ofere suportul necesar pentru dobandirea noilor cunostinte si abilitati in folosirea calculatorului si informatiei.
  • Un alt efect direct este crearea unei atitudini fata de comunicarea si cooperarea in noua societate bazata pe cunostinte. Aceasta implica insa reglementarea continutului informatiei publice si obligatia ca aceasta sa fie difuzata si actualizata permanent.
  • Un loc central in contextul tehnologiilor informationale trebuie acordat adaptarii administratiei publice la soietatea informationala si crearea unor servicii publice informatizate. Aceasta presupune extinderea si modernizarea infrastructurii informationale nationale, dezvoltarea de aplicatii si servicii bazate pe convergenta tehnologiilor informatiei, comunicatiilor si media. Reformele din administratia publica datorate tehnologiei informatiei vor avea loc prin:

Realizarea infrastructurii de comunicatii de date a administratiei publice, bazata pe dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de telecomunicatii;

Utilizarea tehnologiilor moderne pentru conectarea comunitatilor izolate;

Implementarea unor sisteme de tip "ghiseu electronic de informare" furnizand informatii de interes public;

Folosirea cartelelor inteligente - "smart cards";

Organizarea unor cursuri de pregatire continua in domeniul informaticii, pentru functionarii publici.  • Dezvoltarea e-comertului si e-bussinesului - aceste activitati vor implica in mod evident noi metode si instrumente de abordare care vor solicita si cunostinte adecvate atat la nivel managerial cat si la nivel de executie. Evident, si aici resursa umana trebuie sa fie in centrul atentiei.
  • Dezvoltarea unor servicii de informare electraonice pentru cetatean care pot sa ii asigure un confort propriu sporit.

Din aceste motive, realizarea unei strategii coerente privind asigurarea conditiilor pentru construirea societatii informationale revine in aceasta perioada in cea mai mare parte statului si, bineinteles administratiei publice centrale si locale. Statul trebuie sa se adapteze, sa se reorganizeze si modernizeze pentru a sluji cel mai bine interesul national in constituirea societatii informationale. Realizarea unei strategii nationale ar trebui sa cuprinda:

  • Infiintarea unui minister specializat - Ministerul pentru Societatea Informationala (MIS), prin reorganizarea unor structuri guvernamentale deja existente, cu urmatoarele caracteristici si atributii:

Condus de un Ministru, membru al Guvernului, cu o durata maxima de functionare de 15 ani si ordonator primar de credite pentru societatea informatinala;

Elaborarea de reglementari specifice care sa tina cont de impactul utilizarii noilor tehnologii asupra tuturor domeniilor vietii economice, sociale si culturale.

Regandirea tuturor activitatilor guvernamentale sau administrative prin prisma utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor in procesul de reforma.

Armonizarea legislativa cu cea europeana.

  • Crearea Forumului National pentru Societatea Informationala (FNSI) - va avea responsabilitati majore in discutarea si armonizarea masurilor sectoriale cu cele nationale pentru constituirea Societatii Informationale, actualizarea planurilor anuale de actiuni privind Societatea Informationala. Va contribui la armonizarea masurilor pe plan national cu cele adoptate la nivelul Uniunii Europene. FNSI va monitoriza modul de realizare a programeleo guvernamentale, astfel incat nici un sector de activitate sa nu poata fi ignorat de avantajele aduse de Societatea Informationala.
  • Constituirea Agentiei Nationale pentru Servicii Publice Informatizate (ANSPI) - instrumentul de lucru al Guvernului pentru aplicarea, implementarea si exploatarea proiectelor nationale pentru Societatea Informationala, cu urmatoarele caracteristici:

Durata limitata de existenta - maxim 15 ani;

Proiectarea si realizarea de aplicatii de interes guvernamental, national, judetean sau local in parteneriat cu sectorul privat;

Realizarea de aplicatii de interconectare informationala a tuturor institutiilor publice si de facilitare a accesului cetatenilor la informatiile si serviciile publice, prin care se va favoriza realizarea, implementarea si furnizarea serviciilor publice informatizate de tip "ghiseu unic";

Achizitii publice centralizate pentru institutiile publice;

  • Crearea Institutului National de Cercetare pentru Societatea Informationala (INCSI), cu sarcini vizand:

Realizarea de studii de impact ale Societatii Informationale asupra tuturor segmentelor societatii;Elaborarea de studii de analiza si prognoza in vederea adaptarii obiectivelor si mijloacelor tehnice si tehnologice la tendintele pe plan european si mondial, precum si la evolutia rapida din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor;

Realizarea de studii si cercetari fundamentale si aplicative in domeniul Societatii Informationale si realizarea si experimentarea de proiecte pilot pe probleme specifice (document electronic, semnatura electronica, vot electronic, comert electronic, lucru la distanta, "comunitate virtuala", "orase inteligente");

Elaborarea unor seturi de indicatori specifici de evaluare a evolutiei procesului de construire a Societatii Informationale si de masurare a impactului asupra standardului de viata al cetatenilor.

Pentru indeplinirea acestor deziderate la scara nationala este necesara pregatirea sustinuta a tinerei generatii ca sarcina majora a Ministerului Educatiei Nationale prin pregatirea unui numar suficient de cadre didactice care sa asigure educatia specifica in acest domeniu, precum si prin conectarea la Internet a tuturor unitatilor de invatamant si dotarea acestora cu calculatoare personale, astfel incat sa se asigure un indicator de 10 elevi la un calculator.

Trebuie sa se realizeze restructurarea programelor de invatamant si a manualelor scolare astfel incat sa se asigure corelarea acestora cu evolutia rapida din domeniul tehnologiei informatiei, precum si introducerea "alfabetizarii informatice" in paralel cu cea traditionala, incepand de la formele de invatamant prescolar.

De asemenea este necesara organizarea, in special pe langa Primarii si Centrele Judetene de servicii publice informatizate, de centre de initiere in utilizarea calculatoarelor, in special pentru accesul "electronic" la informatiile si serviciile oferite de administratiile publice.

Un rol deosebit de important este acordat domeniului legislativ, chemat sa inlocuiasca sau sa modifice o mare parte a actelor normative in vigoare, astfel ca acestea sa contribuie la constituirea unei Societati Informationale sanatoase, care sa previna infractiunile si fraudele informatice, sa pedepseasca sever infractiunile facute cu mijloace informatice sau comise impotriva componentelor de baza ale Societatii Informationale, u precadere cele care vizeaza bazele si bancile de date, acte normative aliniate celor adoptate de parlamentul European sau de Consiliul sau de Ministri in acest domeniu. In acest sens sunt necesare urmatoarele actiuni:

Analizarea setului actual de legi care reglementeaza organizarea si functionarea unor institutii ale administratiei publice centrale si locale si aducerea de amendamente, intr-o maniera coerenta, pentru orientarea acestor institutii catre desfasurarea, cu preponderenta, a activitatilor si furnizarea serviciilor specifice folosind instrumentele puse la dispozitie de noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor;

Adoptarea de legi specifice pentru protectia persoanelor fata de accesul neautorizat la datele personale gestionate electronic, comertul electronic, semnatura electronica, documentul electronic, votul electronic, accesul la informatiile guvernamentale, utilizarea smart card-urilor ("cartele magnetice inteligente multifunctionale") in tranzactiile comerciale si in cele realizate cu autoritatile publice;

Adoptarea unor standarde internationale privind schimbul informatizat de date si adaptarea lor la necesitatile de schimb de informatii intre institutiile administratiei publice din Romania, ca premisa a integrarii informationale cu celelalte administratii publice din Europa.- Declaratia de la Tartu, Estonia din 31 mai 1997.

The fifth International Conference on Information and Communication Technology in Public Administration - ICTPA 2000Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate