Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
METODOLOGIA TESTARII NIVELULUI CAPACITATII MOTRICE PENTRU COLEGIILE MILITARE


METODOLOGIA TESTARII NIVELULUI CAPACITATII MOTRICE PENTRU COLEGIILE MILITARE


M E T O D O L O G I A

TESTARII NIVELULUI CAPACITATII MOTRICE A CANDIDATILOR    RECRUTATI PENTRU

COLEGIILE MILITARE LICEALE

- FETE -Testarea nivelului capacitatii motrice a candidatilor recrutati pentru admiterea in invatamantul militra si ocuparea functiilor de soldat/gradat voluntar si soldat/gradat rezervist voluntar se realizeaza in centrele zonale de selectie si orientare.

Testarea nivelului capacitatii motrice este sustinuta numai de candidatii care au examinarea medicala efectuata, cu specificatia "apt pentru efort fizic".

OBIECTIVELE URMARITE IN CADRUL PROCESULUI DE SELECTIE SUNT:

a.       Identificarea candidatilor care au capacitatea motrica necesara unei evolutii individuale corespunzatoare pe timpul procesului formativ din institutia militara de invatamant;

b.      Evaluarea nivelului de dezvoltare a vitezei, in diferite forme de manifestare: deplasare, reactie, executie si repetitie;

c.       Evaluarea nivelului de dezvoltare a indemanarii, in special a componentelor ce vizeaza orientarea spatio-temporala, coordonarea segmentelor corpului, precizia si mobilitatea;

d.      Evaluarea rezistentei generale a organismului la solicitarile fizice combinate si intense pe unitate de timp.

Testarea candidatilor recrutati cuprinde doua probe: traseul utilitar-aplicativ si alergare pe distanta 1000 m. Testarea nivelului capacitatii motrice incepe cu traseul utilitar-aplicativ si continua cu alergarea pe distanta 1000 m. Fiecare proba in parte are caracter eliminatoriu.

Instructajul privind normele si masurile de prevenire a accidentelor in locurile de desfasurare a testarii nivelului capacitatii motrice se face inainte de timpul alocat incalzirii pentru proba "traseul utilitar-aplicativ". Candidatii sunt raspunzatori de aparitia eventualelor accidentari pe timpul desfasurarii probelor, datorita nerespectarii normelor prelucrate sau a executiilor gresite.

Incalzirea se executa timp de 15 minute inaintea fiecarei probe, pe durata careia se pot acomoda si cu elementele traseului utilitar-aplicativ.

Rezultatele finale sunt comunicate verbal candidatilor de catre evaluatori, dupa fiecare proba.

DESCRIEREA PROBELOR:

1.Traseul utilitar-aplicativ.

Lungimea traseului este de 90 m si cuprinde 10 elemente in urmatoarea succesiune:

doua sarituri in lungime, succesive, de pe loc;

aruncarea a 4 mingi diferite la tinta;

flotari;

deplasare in echilibru pe banci de gimnastica;

saritura in sprijin departat peste capra de gimnastica;

escaladarea unui obstacol - lada sau cal de gimnastica;

sarituri in spatii marcate pe sol;

ridicare si transport de greutati printre jaloane;

tarare pe sub un obstacol;

alergare 25 m.

In functie de locul de desfasurare a probei, in sala sau afara, succesiunea elementelor poate fi modificata, cu respectarea principiului alternarii solicitarii grupelor musculare.

Candidatii trebuie sa parcurga in intregime traseul utilitar-aplicativ si sa abordeze obligatoriu toate elementele in ordinea stabilita.

Descrierea elementelor ce compun traseul utilitar-aplicativ si a modului de evaluare a executiei:

a) Doua sarituri in lungime, succesive, de pe loc:

De la linia de start, la semnalul evaluatorului, se executa doua sarituri in lungime, succesive, de pe loc cu desprindere si aterizare de/pe ambele picioare. Cronometrarea incepe cand candidatul se desprinde de la sol. Lungimea cumulata a celor doua sarituri trebuie sa fie de minimum 4     m. Aprecierea lungimii cumulate a celor doua sarituri se face functie de locul de aterizare. Pentru fiecare 10 cm in minus fata de lungimea cumulata stabilita, se acorda o penalizare de 2 sec.

b) Aruncarea a 4 mingi diferite la tinta:

Se utilizeaza pentru aruncare 4 mingi diferite - oina, handbal, baschet si volei, iar ca tinta, o poarta de handbal dispusa perpendicular pe directia de aruncare. De la linia de aruncare, marcata pe sol la o distanta de 20 m de poarta, se arunca cele 4 mingi, prin procedeul azvarlire - cu o singura mana, de deasupra umarului; ordinea de aruncare este aleatorie. O aruncare este considerata reusita daca mingea intra in poarta sau atinge bara, cu conditia sa nu fi atins solul inainte de 10 m de la linia de aruncare. Pentru fiecare aruncare ce nu se inscrie in aceste cerinte, se suporta o penalizare de 2 secunde.

c) Flotari:

Se executa din pozitia sprijin culcat facial, prin flexia antebratelor pe brate sub un unghi mai mic de 90 grade si extensia completa a acestora - pastrand tot timpul, corpul intins. Evaluatorul numara, cu voce tare executiile, fiind luate in considerare doar cele corecte. Numar minim de flotari: 3 flotari din din maxim 10. Penalizare: cate 4 sec. pentru fiecare flotare neexecutata.

d) Deplasare in echilibru pe banci de gimnastica:

Instalatia este formata din doi cai de gimnastica inalti de aproximativ 1 m asezati transversal pe directia de deplasare si trei banci de gimnastica. Doua banci, avand partea lata deasupra, se aseaza cu un capat pe sol si cu celalalt pe cate un cal, iar cea de-a treia se dispune orizontal, cu partea ingusta in sus, avand fiecare capat pe cate un cal de gimnastica. Se executa urcarea pe banca asezata inclinat, se deplaseaza in echilibru pe banca orizontala si se coboara pe cea de-a treia, asezata inclinat. Candidatii au dreptul sa repete executia de maxim trei ori pentru a reusi sa parcurga elementul in totalitate. In caz de nereusita, acestia nu mai continua traseul, fiind declarati "RESPINS".

e) Saritura in sprijin indepartat peste capra de gimnastica:

Se utilizeaza: capra de gimnastica cu inaltimea de aproximativ 1,15 m, trambulina semielastica si saltea. Penalizare: 5 secunde pentru executie incorecta. Candidatii care nu abordeaza elementul nu mai continua traseul fiind declarati "RESPINS". Abordarea elementului presupune cel putin urcarea pe aparat, traversarea acestuia si coborarea pe la capatul departat.

f) Escaladarea unui obstacol:

Ca obstacol se foloseste o lada sau un cal de gimnastica cu inaltimea de aproximativ 1,15 m. Candidatii executa escaladarea unui obstacol asezat transversal pe directia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Au dreptul sa repete executia de maximum trei ori pentru a reusi sa depaseasca obstacolul. In caz de nereusita, candidatii nu mai continua traseul, fiind declarati "RESPINS".

g) Sarituri in spatii marcate pe sol:

Marcajul de pe sol este reprezentat de patrate cu latura de 1 m, numerotate de la 1 la 9 si asezate aleatoriu in cadrul unui patrat mare. Candidatii executa sarituri in aceste patrate in ordinea crescatoare a numerelor. Executia corecta impune sarituri de pe doua pe doua picioare, in interiorul patratelor si pastrarea ordinii crescatoare a numerelor. Pentru fiecare nerespectare a uneia dintre aceste conditii, se acorda o penalizare de 2 secunde.

h) Tarare pe sub un obstacol:

Candidatii se deplaseaza taras pe sub un cadru metalic lung de 3 m, lat de 1,20 m si inalt de 0,6 m.

i) Ridicare si transport de greutati printre jaloane:

Se folosesc 5 jaloane dispuse la o distanta de aproximativ 2 m unul de celalalt, in zig-zag si doua mingi medicinale de cate 5 kg fiecare. Candidatii ridica cele doua mingi din dreptul primului jalon, le transporta simultan, in alergare, printre jaloane si le arunca pe sol dupa depasirea ultimului jalon. Daca scapa din mana mingile, nu suporta penalizari, fiind doar obligati sa le ridice si sa le aduca, in acelasi timp pe amandoua, la nivelul ultimului jalon. Penalizare: cate 2 secunde pentru fiecare jalon neocolit.

j) Alergare 25 m:

Se executa alergare pe distanta de 25 m, capatul acestui segment coincizand cu linia de sosire ce marcheaza finalul traseului.

Evaluarea se face prin calcularea timpului total - timpul de parcurgere al traseului, la care se insumeaza penalitatile si raportarea acestuia la baremul stabilit.

Operatiunea se realizeaza dupa ce toti candidatii seriei au parcurs proba, iar rezultatul final "Admis/Respins" le este comunicat de catre unul dintre evaluatori.

In conditiile in care traseul este instalat afara, iar in perioada desfasurarii probei timpul este nefavorabil, la propunerea evaluatorilor si cu aprobarea sefului centrului zonal de selectie si orientare, se acorda o bonificatie de maximum 20 secunde. Aceasta se consemneaza, sub semnatura sefului centrului zonal, in documentul centralizator al probelor pentru testarea nivelului capacitatii motrice si se aplica la barem.

Traseul trebuie parcurs in 1'40''.

2. Alergarea pe distanta 2000 m.

Participa la aceasta proba numai candidatii care, in urma parcurgerii traseului utilitar-aplicativ, au fost declarati "ADMIS".

Proba consta in parcurgerea distantei de 2000 m in 9'25".

Proba se desfasoara numai in aer liber. Cand conditiile meteorologice sau starea suprafetei de alergare afecteaza performantele candidatilor, la propunerea evaluatorilor si cu aprobarea sefului zonal de selectie si orientare, se acorda o bonificatie de maximum 20 secunde. Se apreciaza ca un candidat abandoneaza proba in situatia in care nu parcurge intreaga distanta.

3. Un candidat este declarat "ADMIS" la testarea potentialului fizic daca realizeaza baremele impuse la ambele probe: traseul utilitar-aplicativ si alergarea de rezistenta.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate