Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
EDUCATIE LA DISTANTA (e-LEARNING)


EDUCATIE LA DISTANTA (e-LEARNING)


EDUCATIE LA DISTANTA (e-LEARNING)

TIC-urile inglobeaza trei tehnologii: informatica, telecomunicatiile si audiovizualul materializate in calculatorul legat la reteaua internet. Acest nou mod de comunicare, prin cantitatea si calitatea informatiilor puse la dispozitie, influenteaza demersurile educative.

Formarea la distanta se diferentiaza de alte moduri de formare. Exista particularitati, avantaje si limite ale acestui mod de instruire.

Termeni ca formare la distanta, formare on-line, e-learning, teleinvatamant au o semnificatie aparent similara si reprezinta aspecte specifice ale noii tehnologii educative.Formarea la distanta/invatamant la distanta

Invatamantul la distanta este un proces de invatare care se bazeaza pe resurse multimedia si care permite uneia sau mai multor persoane sa se formeze pornind de la calculatorul propriu. Suporturile multimedia pot combina text, grafica plana sau spatiala, sunet, imagine, animatie si chiar resurse video (videoclip).

Aceste suporturi revolutioneaza abordarea pedagogica si metodica prin interactivitatea produsului educational. Elevul isi poate insusi cunostintele prezentate in ritmul sau propriu.

Avantaje ale invatamantului la distanta

Formarea este "deschisa" oricarei persoane, indiferent de varsta, nivel de pregatire, categorie socioprofesionala, etc.

Accesul la informatii si manipularea acestora se face fara restrictii impuse de distanta

Favorizeaza creativitatea si descoperirea de noi interpretari, nuante si entitati.

Permite accesul la noile competente cerute de viata moderna . Oricine se poate familiariza cu noile tehnologii: calculator, sisteme multimedia, Internet.

Faciliteaza formarea locala, fara deplasari, ceea ce favorizeaza un castig de timp, o economie financiara si conditii optime de formare. Acest avantaj se poate folosi de persoanele cu handicap

Un formator se poate adresa unui numar mare de elevi, asigurand o relatie individualizata cu fiecare dintre ei.

Permite o reducere sensibila a costurilor fata de formarea ce reclama prezenta cadrului didactic:

cheltuielile de transport si cazare sunt suprimate;

timpul individual de invatare este redus prin dirijarea studiului catre aspectele de aprofundat;

formatorul are acum un rol de indrumare, de acordare de asistenta la programul de invatare.

Cei implicati in studiu beneficiaza de cunostintele si experienta formatorilor de notorietate internationala, pe care nu-i pot intalni in mod direct.

Asigura autonomia formarii: elevul alege conditiile de spatiu si timp

Permite alegerea temelor dorite, planificarea cursurilor dorite in concordanta cu nivelul actual de pregatire, asigurandu-se o mai buna asimilare a cunostintelor si o adaptare a evolutiei formarii la capacitatea de intelegere a elevului.

Se bazeaza pe solutii multimedia interactive ce solicita atentia elevului, ii stimuleaza capacitatea de intelegere si interpretare. Simularile, testele de auto-evaluare (produse soft asociate expunerilor de cunostinte), schimburile de mesaje plaseaza elevul in centrul formarii sale, il mentine mereu activ. Eficienta formarii depinde de dorinta lui de asimilare.

Sprijina sentimentul de libertate si incredere in sine, prin lipsa conditiilor de intimidare si jena fata de colegi si profesor.

Da o solutie cresterii numarului de solicitari al celor ce vor sa invete in spatii de invatamant devenite neincapatoare cu numar de formatori ce nu poate face fata cererii.

Informatiile de interes culese de pe internet pot reprezenta noutati in domeniu, si pot fi accesate oriunde in lume.

Totusi, aceasta nu constituie o solutie miraculoasa. Se poate folosi pe termen scurt si daca solutia este de calitate din punct de vedere pedagogic.

Dezavantaje:

1.Impiedica socializarea elevului, integrarea in colectivitate, adaptarea la realitatea vietii in societate, crearii de legaturi interumane, afective.

2. Problemele tehnice aferente functionarii sistemelor de formare (perturbarea retelei de comunicatie, defectarea echipamentelor de calcul, pirateria soft sau virusarea documentelor)

Particularitati ale educatiei la distanta

Educatia la distanta, cuprinde diferite modalitati de desfasurare si tehnologii (corespondenta/tiparituri, audio, video, computer) de furnizare a instructiei, ce presupune departarea fizica a actorilor educatiei (profesor-student) care resimt aceasta distanta si incearca sa o suplineasca prin diverse strategii de incurajare a interactiunii dintre profesor-student, student-student, student-continut de studiat, si care conduce, in mod paradoxal la o relatie mult mai personalizata decat in educatia traditionala (fata-in fata), prin schimbul de mesaje si documente spre studiu sau raspunsuri la sarcini solicitate.

Elementele definitorii ale educatiei la distanta ar fi:

separarea dintre profesor si cel care invata pe majoritatea duratei procesului de instructie

folosirea mass-media (in scopuri educationale) pentru a pune in legatura pe elev cu profesorul si ca suport de transmitere a continutului cursului.

Asigurarea unei comunicari in dublu sens intre profesor/tutore sau agentul educatiei si cel ce in

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate