Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Avantaje si dezavantaje ale evaluarii scolare prin calificative


Avantaje si dezavantaje ale evaluarii scolare prin calificative


Avantaje si dezavantaje ale evaluarii scolare prin calificative

Necesitatea inlocuirii sistemului de notare cifrica prin sistemul de evaluare cu calificative bazate pe descriptori de performanta a decurs din mai multe considerente :

Notele nu erau acordate pe baza unor criterii, ci in stransa legatura cu experienta fiecarui cadru didactic, putandu-se deduce ca notele nu aveau o baza stiintifica bine conturata.Sistemul cifric realiza o discriminare destul de fina, invatamantul primar nefiind atat de deschis spre aceasta discriminare, accentul trebuind a fi pus in principal pe dezvoltarea spiritului de echipa, de cooperare decat pe cel de competitie.

Printre elementele schimbarii s-au numarat: renuntarea la mediile generale anuale, renuntarea clasificarile facute pe clase, in functie de nivelul de performante cognitive ale fiecarui elev, prezentarea rezultatelor sub o forma mai descriptiva.

Evaluarea in invatamantul primar are acum un caracter formativ crescut. Inregistrarile calificativelor se realizeaza in urma mai multor evaluari, in anumite momente stabilite de cadrul didactic. Principiul inregistrarii rimitce s-a pastrat, constituind o caracteristica definitorie a sistemului alaturi de fisele de observatie a elevului.

Calificativul semestrial la fiecare disciplina este decis astfel: din toate calificativele se alege acela cu o pondere mai mare, luandu-se in seama si progresul sau regresul evolutiei copilului de-a lungul semestrului. De asemenea, sunt de evitat situatiile in care apar in aceeasi rubrica, pentru acelasi elev, calificative aflate la extreme (Fb - S) aceste situatii fiind probe ale erorii in evaluare.

Calificativul anual, la fiecare disciplina, este unul dintre calificativele semestriale, stabilit pe baza urmatoarelor criterii:

Progresul sau regresul in performanta elevului;

Raportul efort - performanta realizata;

Cresterea sau descresterea motivatiei elevului

Realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregatire sau din cel de recuperare, stabilite de cadru didactic.

La sfarsitul anului scolar, elevii nu mai primesc premii, ci distinctii stabilite de cadru didactic si de Consiliul Profesoral al scolii, pentru rezultate deosebite inregistrate la diverse discipline.

Calificativele sunt acordate, dupa cum am mentionat, pe baza unor descriptori de performanta elaborati in concordanta cu noul curriculum pentru invatamantul primar. Ei stabilesc nivelul de performanta minimal, dar si pe cel maximal la care se poate situa un elev, in urma evolutiei sale in clasa de elevi.

Descriptorii de performanta precizeaza un numar de capacitati si subcapacitati esentiale pe care elevii trebuie sa le demonstreze dupa anumite perioade de instruire. Pentru fiecare capacitate sau subcapacitate au fost elaborati descriptori de performanta pentru calificativele foarte bine, bine si suficient. Aceste capacitati corespund obiectivelor cadru sau de referinta descrise in curriculum. Se poate observa ca evaluarea tinde sa fie cat se poate de obiectiva.

Pentru a intelege la nivel interdisciplinar, psihologic, pedagogic si axiologic problematica evaluarii prin calificative se impune cu necesitate identificarea si cunoasterea tipurilor de rezultate scolare ce suporta o apreciere, o masurare si o judecata de valoare prin sistemul de calificative:

cunostinte stiintifice acumulate: concepte, notiuni, date, teorii;

capacitati de aplicare     a cunostintelor pentru realizarea unor acivitati practice, unor demersuri teoretice care duc la formarea unor priceperi, tehnici, abilitati, structuri operatorii;

capaciati intelectuale exprimate de rationamente de argumentare, rationamente analogice, analiza comparativa, gandire investigativa;

trasaturile de personalitate ale elevului, atitudinile, conduitele, trairile afective atitudinea fata de scoala, fata de invatare si motivatia copilului in activitatile specifice.

Evaluarea prin cumularea celor patru tipuri de rezultate scolare il ajuta pe cadrul didactic sa evite erorile in evaluare si sa confere copilului o motivatie pozitiva, o stare de confort prin consecventa calificativelor. Se poate observa ca acest sistem de evaluare vine atat in sprijinul elevului, cat si in sprijinul cadrului didactic.

Acest sistem prezinta anumite avantaje pe care suntem datori sa le mentionam:

asigura o evaluare bazata pe criterii stiintifice (descriptorii de performanta);

permite, spre deosebire de sistemul cifric, o evaluare care cuprinde mai mult decat cunostinte;

Prin sistemul cifric se masura in special corectitudinea rezolvarii unei sarcini date, evaluarea se raporta la numarul de greseli, omisiuni, imperfectiuni care apareau in lucrarile/ creatiile copiilor. Acum se incearca, prin sistemul de evaluare prin calificative, un sistem descriptiv, sa se evalueze si creativitatea, imaginatia, ingeniozitatea, aptitudinile speciale ale unui elev. Toate acestea realizandu-se astfel incat exprimarea, comportamentul copilului sa fie si corecte dar si nuantate, creative. In felul acesta sa nu li se reprime spontaneitatea naturala.

Este important sa detii multe informatii stiintifice, dar este si mai important modul in care sunt folosite aceste informatii. O evaluare prin calificative permite elevului sa fie mai relaxat. Ea ofera un anume confort emotional. Exista competitie si acum, la nivelul claselor primare, dar aceasta competitie nu mai are ca punct tinta o nota "buna", elevul nu mai invata pentru a avea cea mai buna medie, pentru a fi premiat. Prin acest sistem de evaluare - notare se face un transfer de valori de la extern la intern, de la clasa la individ. Fiecare elev este in competitie cu sine insusi, elevul invata pentru a arata cat de mult a acumulat si cat de bine stapaneste anumite deprinderi, pentru a se evidentia prin toata personalitatea sa, deoarece intr-o clasa sunt acum mai multi copii cu calificativul foarte bine, decat erau inainte cu nota 10, fiecare fiind unic si in raport cu disponibilitatile personale.

Pornind de la aceste considerente, apreciem ca evaluarea calitativa, cu caracter preponderent formativ, trebuie perceputa ca un element reglator al procesului de invatamant. O evaluare de tip descriptiv valorifica la maximum potentialul intelectual al elevilor, fiind preferabil sistemului de notare prin cifre.

Nu putem sustine insa    ca acest sistem nu are limite. Exista unele dezavantaje de care trebuie sa fim constienti atunci cand evaluam, dar si atunci cand suntem evaluati. Este important ca atat elevii, cat si parintii acestora sa cunoasca aceste dezavantaje.

Principalul dezavantaj este acela ca poate crea o imagine falsa asupra propriilor capacitati si cunostinte detinute la un moment dat. Pentru elevii care detin calificativul foarte bine se creeaza, neintentionat o falsa impresie ca acestia se afla intodeauna la nivelul maxim al calificativului foarte bine, neluandu-se in seama ca limitele acestui calificativ sunt destul de largi.

Un alt factor care ajuta la formarea acestei false pareri este si influenta parintilor. Acestia nu inteleg ca un calificativ nu este imaginea doar a cunostintelor, ci a intregului comportament, a procesului in sine, mai putin a produselor. Trebuie sa se ia in considerare si faptul ca parintii au fost evaluati prin sistemul cifric si, de aceea, pun un foarte mare accent pe nota, pe "pozitia" pe care o ocupa calificativele elevului in raport cu cele ale celorlati colegi, uitand ca in delimitarea acestui calificativ se pot incadra elevi cu performante variabile.

De cele mai multe ori impactul negativ al calificativelor se manifesta accentuat dupa terminarea clasei a IV- a, atunci cand elevii intra in sistemul de notare cifric. In aceste situatii elevi care au avut calificativul foarte bine, din diverse cosiderente, sunt notati diferit. Acest deficit poate fi anulat prin realizarea mai multor teste docimologice in timpul perioadei    primare, elevii trebuie invatati sa deosebeasca calificativul de performantele cognitive.

O alta posibilitate de interiorizare a nivelului cognitiv personal(evaluat in mare parte prin sistemul cifric) de fiecare copil, este realizarea "testului de maturitate" la finalul clasei    a IV-a si implicit a unei clasificari a elevilor pe diferite tipuri de performante, pe tipuri de rezultate scolare. Fiecare elev trebuie sa fie constient de pozitia pe care o ocupa intr-o astfel de clasificare, sa fie constient ca un punctaj de 94 de puncte (pe o scara 100 de puncte) este mai mic decat unul de 99 sau 100 de puncte, chiar daca pentru fiecare este rasplatit cu acelasi calificativ: foarte bine.

Din aceasta analiza se poate observa ca evaluarea prin calificative prezinta avantaje si dezavantaje, insa acestea din urma, printr-o atenta analiza a ceea ce inseamna calificativ si prin intelegerea acestuia atat de cadrele didactice (invatatori, dar si profesori), cat si de catre elevi si parinti, se pot anula, sau cel putin evita.

Bibliografie

"Invatamantul primar", nr. 2-3, 1998, Edit. Discipol, p 18-19.

"Invatamantul primar" , nr. 1, 2002, Edit. Discipol, p.143- 144.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate