Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
CE SUNT STRATEGIILE DE INVATARE EFICIENTA


CE SUNT STRATEGIILE DE INVATARE EFICIENTA


CE SUNT STRATEGIILE DE INVATARE EFICIENTA

Invatarea este principala modalitate de implinire a umanului. In sens larg ea poate fi definita ca "un proces evolutiv, de esenta formativ-informativa, constand in dobandirea de catre fiinta vie, intr-o maniera activa, explorativa, a experientei proprii de viata si , pe aceasta baza, in modificarea selectiva si sistematica a conduitei, in ameliorarea si perfectionarea controlata si continua sub influenta actiunilor variabile ale mediului ambiant" (Golu, Pantelimon, 1985). Elevii trebuie invatati sa invete, trebuie sa fie abilitati cu diferite tehnici de invatare eficienta in perspectiva autoinvatarii si educatiei permanente. Invatarea trebuie, sau ar trebui sa fie tot mai mult, un proiect personal al elevului.

Orice metoda de invatare selectata si utilizata pentru a atinge un anumit scop poarta denumirea de strategie. Exista o multitudine de strategii de invatare specifice domeniul de studiu, diferite prin continut si eficienta. Strategiile superioare de invatare se bazeaza pe elaborarea, intelegerea si organizarea materialului.

Elaborarea se refera la utilizarea cunostintelor asimilate in interpretarea si imbogatirea materialului ce trebuie invatat. Scopul elaborarii este intelegerea; aceasta presupune relationarea noilor cunostinte cu cele anterior asimilate in vederea formarii unor structuri de cunostinte flexibile si active. Eficienta strategiilor de invatare bazate pe intelegere este evidenta, in special pe termen lung sau in cazul evaluarii pe baza de eseuri si aplicatii practice ale materialului invatat. Strategiile simple de memorare a materialului s-au dovedit ineficiente (Gardner & al., 1999).

Modalitatile prin care se faciliteaza elaborarea si intelegerea materialului sunt:  • Activarea cunostintelor anterioare prin adresarea de intrebari referitoare la cunostintele relationate cu cele prezentate in material;
  • Asocierea, apropierea unor concepte sau idei pe baza similaritatilor existente intre acestea;
  • Utilizarea mnemotehnicilor in special in cazul unui material dificil; aceste tehnici constau din crearea de legaturi artificiale intre diverse idei si concepte care sa permita reactualizarea ulterioara a acestora.

Organizarea materialului presupune gruparea informatiilor relationate in diferite categorii si structuri; un material bine organizat este mult mai bine retinut decat unul mai putin organizat. Ca strategii de organizare a materialului pot fi utilizate:

  • Realizarea unui outline/cuprins al ideilor principale din materialul de invatat;
  • Schematizarea continutului pe baza relatiilor existente intre idei;
  • Reprezentarea grafica a materialului sub forma de harta, grafic, matrice, retea, tabel;
  • Sumarizarea ce presupune tratarea critica a materialului in vederea selectarii ideilor si exemplelor relevante.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate