Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» EDUCATIA ECOLOGICA PRIN SI PENTRU NATURA


EDUCATIA ECOLOGICA PRIN SI PENTRU NATURA
EDUCATIA ECOLOGICA PRIN SI PENTRU NATURA

Dupa evolutionisti, omul este in acelasi timp creatie si creator al naturii.

Natura ii asigura existenta sa fizica si ii ofera posibilitatea unei dezvoltari morale‚ intelectuale‚ sociale si spirituale. Universul naturii a daruit omului din plin fara sa ceara niciodata vreo rasplata‚ toate bunurile sale.

Natura‚ care este un bun al tuturor si din care facem parte, nu trebuie numai cunoscuta, ci mai ales protejata. Cu cat o cunoastem mai mult, cu atat intelegem mai bine necesitatea conservarii ei. Ocrotirea naturii, pastrarea echilibrelor biologice din ecosisteme trebuie sa constituie o preocupare a fiecarui om, incepand inca de la varste fragede. Particularitatile de varsta ale elevilor din clasele I-IV permit formarea si dezvoltarea la acesti elevi a constiintei ecologice si, implicit, a unui comportament adecvat. Copilul manifesta o curiozitate senzoriala in plina dezvoltare si, daca stim sa–i prelungim aceasta curiozitate, ea devine suportul dorintei de cunoastere.
Obiectivele specifice educatiei ecologice pot fi :

- sa formeze generatii de oameni cu o sanatoasa constiinta etica referitoare la apararea si conservarea mediului;

- sa creeze unele conceptii si convingeri pentru generatia actuala si, mai ales, generatiile urmatoare de a schimba progresiv actuala tehnologie poluanta cu un ansamblu de activitati umane nepoluante;

- sa sesizeze ca rationalitatea omenirii inseamna si rationalitatea in raport cu propriul mediu de viata;

- etc.

Obiectivele mai sus mentionate ar avea ca finalitati

- intelegerea naturii complexe, a mediului pentru o utilizare prudenta si rationala a resurselor acestora;

- formarea unei constiinte ecologice;

- cooperarea pentru conservarea si ameliorarea mediului;

- etc.

Educatia ecologica este oportuna si, cu cat este inceputa de la o varsta cat mai frageda, cu atat are sanse mai mari de reusita. O conditie esentiala a realizarii acestei educatii ecologice este ca ea sa se conceapa in natura si pentru natura.

Antrenand elevii (in timpul liber) in diverse actiuni : excursii, actiuni practice de plantare si ingrijire a pomilor si a florilor, de curatare a spatiilor verzi si de inretinere a acestora, hranirea pasarilor pe timp de iarna, am realizat o dezvoltare a spiritului de initiativa, a deprinderilor de cercetare, a raspunderii pentru lucrul facut, a curiozitatii.

Cu fiecare prilej, in scoala sau in afara ei, noi am fost preocupati sa inducem elevilor conceptia ca omul nu are dreptul sa distruga o specie animala sau vegetala, altfel spus : << Daca iubesti natura, imit-o, nu ti-o insusi !>>

Pentru a ajunge mai usor la sufletul elevilor si pentru a le prezenta urmarile tragice ale distrugerii naturii, putem apela la povestirea „Primavara tacuta„ de Rachel Carson, povestire alarmanta in legatura cu poluarea. Mai tarziu cu, 15-20 de ani, povestea ei devenea o ingrozitoare realitate in multe locuri ale lumii.

„A fost odata un oras in care toate vietuitoarele pareau sa traiasca in armonie cu cele din jur. Orasul se afla in mijlocul unor ferme prospere, cu lanuri cu grane si dealuri, cu livezi unde primavara nori albi de flori erau purtati de vant peste campurile verzi. Toamna stejarii, artarii si mestecenii dadeau la iveala o revarsare de culori, care se invapaiau si licareau peste o perdea de conifere. Atunci, vulpile urlau pe dealuri si cerbul strabatea tacut campurile, pe jumatate ascuns in ceturile diminetilor de toamna.

In lungul drumurilor, dafinul si aninul, ferigile mari si florile salbatice incantau ochiul calatorului tot timpul anului

Apoi, o stranie nenorocire s-a furisat in regiune si totul a inceput sa se schimbe. O vraja diavoleasca s-a instalat in asezare; boli misterioase au maturat stoluri de pasari, vite si oi s-au imbolnavit si au murit. Pretutindeni plutea umbra mortii

Nici o vraja, nici o actiune dusmanoasa nu redusese la tacere viata, in aceasta lume indurerata. Omul o facuse ’’

Orasul acesta nu exista in realitate, dar se poate afla cu usurinta intr-o mie de parti ale lumii.

Copiii trebuie sa devina prieteni ai naturii, cu conditia sa respecte natura. Aceasta inseamna s-o privesti ca un adevarat ecolog – cetatean ce doreste nu o natura strivita, cu gandul refacerii ei, ci constient ca apara si conserva una din bogatiile cu care noi, romanii, ne mandrim. Si daca vrem cu adevarat sa fim prieteni ai naturii, s-o invitam la noi acasa.

Cunoasterea si ocrotirea naturii incepe cu floarea de la fereastra, cu canarul sau pisicuta, catelusul sau pasarea pe care nu trebuie s-o ranim, ci sa-i oferim cateva firimituri de paine.

In acest sens, noi am fondat Clubul Ornitologic CPN (Cunoaste si Protejeaza Natura) ,,Otis tarda” Caracal (2002) care are ca membrii elevi, cadre didactice, ingineri, contabili etc., acum afiliat Federatiei Franceze a Cluburilor CPN (2002), Sucursala a SOR Caracal (2003), afiliat la CPN International (2004) si membru fondator al Federatiei Romane a Cluburilor CPN (2005). Acesta a desfasurat activitati diverse menite sa protejeze natura si pasarile si sa sensibilezeze opinia publica in legatura cu natura si viata naturala.

Actiunile micilor ornitologi (elevi pe care noi ii avem in clasele noastre) de la Clubul Ornitologic ,,OTIS TARDA’’ din Caracal - Sucursala Societatii Ornitologice Romane (SOR), sunt marturii ale educatiei ecologice in natura si pentru natura : realizarea cuiburilor artificiale pentru pasari si instalarea lor in parcul orasului ,,Constantin Poroineanu’’, legarea pe copaci a bucatilor de slanina pentru hranirea pasarilor iarna, sensibilizarea cetatenilor municipiului prin strangerea de semnaturi pentru ocrotirea unor pasari cum ar fi : barza alba, ciocarlia de camp sau a unor zone indepartate ca Grindul Chituc din Delta Dunarii etc.

Nu mila de vietuitoare, ci respectul este necesar unei adevarate prietenii, convingerea ca totul in natura este folositor, notiunea de daunator a inventat-o omul ce cunoaste, dar nu recunoaste lantul trofic .

In consolidarea si verificarea cunostintelor despre natura din cadrul lectiilor de stiinte - cunoasterea mediului, lectii in care noi am introdus notiuni de ecologie, am initiat un joc didactic. Am distribuit elevilor cartonase cu imagini ale diferitelor vietuitoare si plante invatate si neinvatate. Le-am dat ca sarcina sa formeze lanturi trofice :

a)     varza – iepure – lup;

b)     grau – paine – om;

c)     frunze - omida – pasarele;

d)     planta de cartof – gandacul de Colorado;

e)     porumb – porc – om.

Castiga elevul care termina primul de ordonat corect simbolurile.

Constiinta unui copil, atunci cand incearca sa inteleaga si sa determine relatia dintre el si natura vie, sa rezolve conflicte extrem de intime, se evidentiaza in actiunea sa de decizie : a rupe sau nu o planta, a ucide sau nu o insecta.

Din punct de vedere al sentimentului fata de natura, intre copilul de la sat si cel de la oras exista deosebiri de care trebuie sa tinem seama. Aceste deosebiri izvorasc din insasi mediul specific in care se nasc, traiesc si acumuleaza primele impresii de viata. Desi copilul de la sat observa si descopera cu usurinta o sumedenie de aspecte ale lumii naturale, comparativ cu cel de la oras, ambii manifesta curiozitate permanenta. Lumea naturala continua, astfel, sa i se infatiseze copilului, multa vreme, ca un mister, incantandu-l si trezindu-i o serie de intrebari :,,De ce?, De unde?, Pentru ce?, Cum?” etc.

Aceste intrebari sunt mai frecvente la sat, unde copilul isi petrece cea mai mare parte a timpului liber in natura, pe cand copilul de la oras este captivat de jocurile la calculator.

Astfel, abilitatea pedagogica a invatatorului consta in a-i crea copilului, prin disciplinele : STIINTE - CUNOASTEREA MEDIULUI, un cadru atractiv de preocupari pe care acesta sa-l exploreze cu pasiune, fara a-l lipsi nici o clipa de bucuria descoperirii personale.

La varsta micii scolaritati, jocul didactic, folosit cu pricepere, antreneaza functiile fiziologice si cele psihice ale elevului. Elevul devine mai curajos, capata incredere in capacitatile sale, are mai multa siguranta in raspunsuri, activitatea didactica devine atractiva si flexibila. Preocuparea noastra a fost ca elementele de joc introduse in activitati sa nu devina preponderente, sarcinile instructive si educative au fost imbinate armonios cu elementele de joc, cu elemente practice. Prin intermediul jocului, elevul ia contact cu alti elevi, se obisnuieste sa tina seama de punctul de vedere al altora.

La obiectul – disciplina ,,Stiinte’’ este imperios necesar sa se organizeze experiente care sa-i atraga pe elevi catre investigarea stiintifica.

Invatandu-l pe elev cum sa observe lumea inconjuratoare, cum sa manuiasca materialul biologic si sa interpreteze stiintific fenomenele naturii, el invata sa cunoasca natura, sa o pretuiasca si sa o ocroteasca.

Disciplina ,,Stiinte’’ contribuie la largirea orizontului de cunoastere, la stimularea interesului pentru cunoasterea stiintifica a naturii, integreaza elementele de biologie, fizica, chimie, ecologie. Cunostintele, priceperile si deprinderile se transmit si se formeaza in toate orele, interdisciplinar dintr-un an scolar.

Prezentarea cunostintelor in mod gradat : mediul scolar, familial, anotimpuri, facandu-se apoi trecerea la corpuri cu viata si fara viata permite elevilor o intelegere deplina. Elevii trebuie orientati in permanenta spre cautarea relatiilor esentiale intre fenomene. Ei ajung sa inteleaga treptat interdependenta ce exista intre vietuitoare si factorii de mediu, influenta acestora asupra vietii si dezvoltarii plantelor, animalelor si omului.

In vederea dezvoltarii, gandirii ecologice a elevilor, chiar la varsta micii scolaritati, se pot adresa intrebari - problema, cum ar fi : ,,Ce credeti ca s-ar putea intampla daca ar disparea toate ciocanitorile?’’. Prin rationamente simple, elevii isi dau seama ca ar creste mult numarul insectelor daunatoare care ar pune in pericol copacii.

In zilele noastre intre dezvoltarea societatii omenesti si protectia mediului exista o contradictie care devine din ce in ce mai accentuata; dezvoltarea societatii nu se poate opri, iar deteriorarea mediului nu poate continua; se impune astfel gasirea unor solutii pentru protectia mediului si existenta vietii pe TERRA.

Se poate lansa spre dezbatere la nivelul clasei de elevi o problema cum ar fi : ,,De ce se vorbeste din ce in ce mai mult despre distrugerea mediului si necesitatea protectiei acestuia?’’. Este bine, ca noi, invatatorii sa dirijam observarea sistematica a materialelor expuse in fata clasei, prin intrebari, ca de exemplu : ,,Care sunt activitatile umane care duc la poluarea mediului (incarcarea cu substante toxice )?’’; ,,Care sunt efectele poluarii aerului asupra padurilor?’’; ,,Cum arata o padure care se gaseste in apropierea unei uzine chimice, care arunca (emana) in aer substante toxice?’’; ,,Cum sunt frunzele arborilor?’’; ,,Ce se intampla cu animalele din aceste paduri?’’; ,,La ce duce taierea necontrolata a padurilor?’’; ,,Cine poate polua apele ?’’; ,,Ce efecte are poluarea apelor?’’; ,,De ce nu se mai gasesc pesti in apele in care s-au produs deversari petroliere?’’; ,,Cum arata un oras poluat?’’; Ce aspect au arborii de pe marginea strazilor circulate intens?’’ etc.

Concluzia posibila din acest dialog subliniaza urmatorul aspect : ”substantele daunatoare rezultate din unele activitati umane (industrie, agricultura, transporturi etc) pot duce la distrugerea mediilor de viata si a vietuitoarelor din acestea’’.

Poate fi abordata si tema : ,,Viata pe Pamant depinde de noi’’ in care elevilor li se pot adresa intrebari de genul : ,,Cum vedeti voi rezolvata problema protectiei mediului?’’; ,,Cum puteti contribui si voi la protectia mediului?’’. Pentru a intelege mai bine problematica pusa in discutie, li se poate citi o poezie scrisa de poetul basarabean Aurel Ciocan : ,,Copiii Planetei Pamant’’.

Concluzia temei este ca sta in puterea noastra sa aparam viata pe Pamant.

Stiind ca elevii calatoresc la sfarsitul de saptamana si in vacante este important sa cunoasca dar mai ales sa respecte regulile de comportare in natura. Noi, invatatorii, avem datoria de a le transmite aceste reguli :

- Colectarea plantelor trebuie sa fie facuta numai cu anumite masuri de precautie, pentru a nu provoca saracirea florei unei regiuni, prin disparitia speciilor rare sau mai sensibile. Este bine ca elevii sa cunoasca si sa respecte plantele ocrotite prin lege cum ar fi : floarea de colt, papucul doamnei, sangele voinicului, bujorul romanesc, laleaua pestrita etc; sa nu se distruga puietii de arbori, arborii tineri sau crengile si sa se evite vatamarea trunchiului arborilor caci orice leziune a scoartei poate constitui o cale de patrundere a unei boli care duce la scaderea vitalitatii arborilor;

- Trebuie evitate orice prejudicii aduse faunei. Multe animale au un rol important in asigurarea echilibrului biologic al ecosistemului.

Elevii pot contribui la unele actiuni de ocrotire a speciilor de vanat sau a unor pasari folositoare.

Noi, am observat ca elevii isi formeaza convingeri trainice cu privire la necesitatea protejarii naturii si mediului ambiant numai atunci cand se porneste de la exemple concrete, pozitive sau negative, luate din orizontul local.

Seniorii si juniorii ornitologi, in drumetiile lor, au observat viata pasarilor in colectivitate, ingenioasele lor mijloace de comunicare, importanta pasunilor, care constituie sistemul ecologic de cea mai mare insemnatate. De aici, necesitatea de a pastra curatenia in parcuri, gradini, in paduri si zonele de agrement :

- Focurile de tabara trebuie sa fie facute numai in anumite conditii si sa fie supravegheate tot timpul;

- Sa evitam lasarea unor urme vizibile ale trecerii grupului. Hartiile, sticlele, cutiile goale, resturile alimentare, pungile de plastic aruncate la intamplare, pe langa impresia foarte neplacuta pe care o produc, constituie si o sursa de poluare;

- In cazul unor rezervatii naturale sau monumente ale naturii, atentia omului

mic sau mare trebuie sa fie si mai mare;

- In pesteri, omul are datoria sa nu distruga frumusetile lumii subterane, a tacerii pentru a nu priva pe altii de bucuria contemplarii farmecului lor;

- etc.

Pentru a intelege mai bine de ce este nevoie sa respecte aceste reguli de comportare in natura, se impune prezentarea aspectelor negative ce decurg din nerespectarea lor, ce consecinte pe termen mediu si lung au aceste atitudini nocive ale omului. Nepasarea beneficiarilor frumusetilor si bogatiilor naturii, deci a oamenilor, accentueaza degradarea vietii pe Pamant.

Dascalii, parintii, oamenii politici, elevii, tineretul trebuie sa inteleaga si sa accepte ideea ca orice spirit economic si spirit de initiativa ar avea, toate devin inoperabile si inutile, daca traim o viata precara intr-un mediu alterat sau daca ne ,,sufocam’’ progresiv intr-un mediu caruia nu mai avem ce-i face.

Sensibilizarea copiilor, receptivi la culori, dimensiuni, sunete, zgomote usore, fosnetul lin, contactul cu obiecte, se poate face prin abordarea unor teme in cadrul orelor de stiinte : ,,Cum putem ocroti natura si de ce?, Ce stiti voi despre rolul plantelor in natura?, Cum poate omul ocroti natura?, Ce stiti voi despre necesitatea protejarii animalelor, care ii reduc numarul din cauza omului?, Ce ati notat in carnetele de observatii cu ocazia drumetiei facute ?” etc.

Este important sa precizam elevilor faptul ca natura a fost in toate timpurile si o sursa de inspiratie poetica pentru manuitorii condeiului si penelului. Dar ea n-a fost numai muza inspiratoare a artelor culte, ci a constituit izvorul cel mai de pret al artistilor populari. La toate popoarele, obiectele de uz casnic (vase, tesaturi, cusaturi, manerele unor obiecte, sunt impodobite cu motive vegetale. La noi in tara, in diferite regiuni se impletesc motivele vegetale cu cele animale. Exista o preocupare la nivel mondial ca in arta vestimentara sa nu se mai foloseasca blanuri de animale naturale, ci artificiale. Motivele vegetale si animale se intalnesc in desenele vitraliilor unor manastiri; pe portile de lemn sculptate de artisti populari, pe braiele de broderie in piatra a bisericilor. Ca exemplu, le-am evocat biserica ,,Trei Ierarhi” din Iasi.

Am organizat cu elevii - membri ornitologi, excursii in zona pentru a putea observa si descoperi flora si fauna specifica judetului Olt.

Impreuna cu membrii Sucursalei SOR Caracal - Clubul Ornitologic CPN ,,OTIS TARDA’’ si un voluntar american ,,Peace Corps’’ s-a continuat monitorizarea berzei albe (pasarea anului 2004) in actiunea internationala ,,VI.th INTERNATIONAL WHITE STORK CENSUS - I.W.S.C.’’(iar in Romania in actiunea SOR - ,,Al VI- lea Recensamant International al berzei albe – Ciconia ciconia) in vara anului 2004. Ornitologii caracaleni, au observat cuiburi de barza cu pui in localitatile din sudul judetului si au realizat un concurs de desene cu titlul ,,Noi si berzele’’ pentru sensibilizarea opiniei publice in privinta ocrotirii berzelor etc.

BARZA ALBA

(Ciconia ciconia)

Barza alba – Ciconia ciconia - este o specie comuna de pasare calatoare.

Are o lungime de 100-110 cm., ciocul si picioare lungi si rosii, corpul zvelt. Culoarea corpului este alba, cu exceptia varfurilor aripilor care sunt de culoare neagra. Barza alba este o specie des intalnita in terenurile deschise, pajisti, pasuni, lanuri de cereale paioase, etc. Nu este o specie sperioasa, putandu-te apropia usor de ea.

Vine in Romania in primavara – martie-aprilie – si pleaca toamna – august-septembrie -. Zboara cu gatul intins, maiestos, deseori planand la mari inaltimi in curentii de aer cald. In migratii berzele albe europene-estice traverseaza Bosforul , iar cele vestice Gibraltarul in stoluri mari, fara sa realizeze o formatiune specifica de zbor ( linia, ,,v”-ul, etc ) pentru a ajunge in Africa unde ierneaza (sau Asia). Puii vor ramane aici inca 1-2 ani. Traseul de intoarcere este acelasi, dar viteza de zbor este mai mare. Barza alba atinge in zbor 90 km./h si poate zbura 200-250 km./zi.

Barza alba este una dintre putinele specii ,,mute” , numai in perioada nuptiala partenerii produc un clampanit prin izbirea puternica a celor doua maxilare. Cuibareste in localitatile situate in apropierea unor terenuri umede sau mlastinoase. In Romania barza alba isi construia cuibul pe acoperisul caselor acoperite cu trestie, mai apoi acoperite cu tigla, dar din 1970 si pana in prezent cuibareste pe stalpii electrici de beton – 80 % dintre cuiburi - mai rar pe case (membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au gasit unul in satul Potelu – Ianca) – 5 % dintre cuiburi - sau copaci ( membrii Sucursalei S.O.R. Caracal – Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au gasit cuiburi in satele Obarsia – Noua (1), Stefan cel Mare (1), Pestra - Daneasa (2), Piatra – Olt(1) ) – 15 % dintre cuiburi.

Cuibul se mareste in fiecare an, putand atinge si 1-1,5 m. in inaltime si 2 m. in diametru.

Refacerea cuibului an de an il face mai durabil, dar si mai greu, putand atinge o greutate de 1000-2000 kg. Cuiburile pot fi reocupate si 40-60 de ani, daca nu sunt distruse sau pasarile nu mor in calatoriile lor. In iunie femela depune 2-5 oua in cuibul construit din vreascuri, pe care ambii parinti le vor cloci cu randul timp de 4 saptamani. Cei 2-5 pui care vor ecloziona vor fi hraniti de parinti timp de 3 luni cu greieri, cosasi, soparle, broaste, serpi, pesti, dar nu refuza nici micile rozatoare. Parintii aduna hrana de pe o raza de 1-1,5 km. din jurul cuibului, pana la 4-6 kg./zi. Membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au discutat in iulie-august cu ,,proprietarii” de cuiburi nemultumiti de faptul ca berzele-parinti le aduc in aceasta perioada puilor serpi vii, care uneori – in certurile dintre pui pe hrana - cad din cuib in curtile lor, dar au inteles repede de la acestia ca trebuie sa le accepte pe berzele albe asa cum sunt ele ( . si sunt foarte folositoare). Pentru grija pe carte o poarta puilor in mitologia populara se spune ca barza alba aduce copiii familiilor ce si-i doresc. Penele puilor cresc dupa 2 luni de viata, dar primele incercari de zbor apar inca dupa 1 luna. Aceste incercari sunt periculoase, deoarece curentii de aer pot tranti puii din cuib, ce vor muri cu siguranta fara grija parintilor, a unui ornitolog sau iubitor de natura binevoitor, care fie il repune in cuib, fie il hraneste la sol. Tineretul are ciocul (mai scurt) si picioarele de culoare neagra, nu de culoare rosie cum le au adultii.

Barza alba este ruda cu barza neagra – Ciconia nigra – specie rara, sfioasa, care emite diverse sunete, dar nu clampaneste. Ea cuibareste rar in Romania, desi se poate observa in pasaj (membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au observat berze negre la Visina (2) si Resca (7)) .

Impreuna cu membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” si un voluntar american ,,Peace Corps” am continuat monitorizarea berzei albe in actiunea internationala – ,, VI.th INTERNATIONAL WHITE STORK CENSUS – I.W.S.C. ”, (iar in Romania in actiunea S.O.R - ,, Al VI-lea Recensamant International al berzei albe – Ciconia ciconia ” si in vara anului 2004.

Ornitologii caracaleni au observat cuiburi de barza cu pui in localitatile:

Deveselu (1 cuib/3 pui), Studinita-Studina Gradinile Brastavatu Visina-Noua Visina Obarsia Obarsia Noua Campu-Parului – Obarsia Stavaru-Urzica Vadastrita Stefan cel Mare Potelu - Ianca Ianca Grojdibodu Gura Padinii Satu-Nou - Gura Padinii Orlea Celeiu Corabia Tudor Vladimirescu Garcov Ursa-Garcov Izbiceni Tia Mare Cilieni Rusanesti Scarisoara Babiciu Gostavatu Stoenesti Pestra-Daneasa Daneasa Zanoaga-Sprancenata Sprancenata Frunzaru-Sprancenata Radomiresti Maruntei Balanesti Alimanesti Piatra-Olt Brancoveni ; Marcea – jud.Valcea (2), Rovinari – jud. Gorj (4), Radomiru – jud. Dolj (1), Draghiceni Cezieni Potopin-Dobrosloveni Dobrosloveni

BARZA ALBA (Ciconia ciconia) - Concurs de desene 2004

In luna septembrie - 2004 s-au centralizat datele de catre S.O.R. in actiunile ,,Barza alba -Pasarea anului 2004” si ,,Al VI-lea Recensamant International al Berzei Albe“, in cadrul evenimentului mondial ,,VI.th INTERNATIONAL WHITE STORK CENSUS” (la care au participat 39 de tari). Societatea Ornitologica Romana a initiat o ampla actiune de monitorizare in Romania, in luna iulie - 2004. In cadrul acesteia s-au implicat si membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda”.

In Romania barza alba isi construia cuibul pe acoperisul caselor acoperite cu trestie, mai apoi pe acoperisul caselor acoperite cu sindrila sau tigla, dar din 1970 si pana in prezent cuibareste pe stalpii electrici de beton (80% dintre cuiburi), mai rar pe copaci (15% dintre cuiburi) sau pe case (5% dintre cuiburi). Membrii Sucursalei S.O.R. Caracal - Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au gasit in judetul Olt 110 cuiburi de barza alba cu pui construite pe stalpi (si 20 cuiburi fara pui sau neocupate), 5 cuiburi construite in copaci in satele Obarsia–Noua (1), Stefan cel Mare (1), Pestra - Daneasa (2) si Piatra–Olt (1) si 1 cuib construit pe casa in satul Potelu – Ianca (vezi revista ,,Corvus corax” nr. 11) . si – cu siguranta - mai sunt si alte cuiburi in judet despre care noi nu avem informatii ca exista. Facem un nou apel catre institutiile si iubitorii de natura din jud. Olt ca sa ne sprijine in actiunile noastre cu orice informatii de interes ornitologic.

La nivel national S.O.R. a centralizat urmatoarele date :

  • 51 de voluntari implicati (in jud. Olt 2),
  • 860 de localitati vizitate (71 localitati vizitate in jud. Olt) din 26 de judete,
  • 1490 cuiburi observate (in jud.Olt 136),
  • 3468 pui (367 pui in jud. Olt).

S.O.S. – CUIBURI : membrii Sucursalei Caracal a S.O.R. – Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda” au continuat sa retina informatii despre distrugerea unor cuiburi de barza alba, in unele sate din judetul Olt, mai ales in sudul judetului, unde se continua schimbarea stalpilor unor linii electrice. In urma informatiilor colectate de S.O.R. din tara, dar si a S.O.S.-ului nostru Societatea Ornitologica Romana, impreuna cu Ligue pour la Protection des Oiseaux – Franta si cu sprijinul Ministerului Ecologiei si Dezvoltarii Durabile din Franta vor incepe derularea unui proiect ale carui obiective sunt evaluarea si ocrotirea populatiei de barza alba din Lunca Dunarii, prin montarea si in sudul tarii a unor suporturi speciale pentru cuiburile de barza pe stalpii electrici (impreuna cu societatile de distribuire a energiei electrice).In acest an datele la nivel european (inclusiv cele de la S.O.R.) vor fi centralizate, in luna decembrie, de Michael – Otto - Institut im NABU din Bergenhusen – Germania.

Cu aceasta ocazie Societatea Ornitologica Romana in colaborare cu Liga Pentru Protectia Pasarilor (L.P.O.) – BirdLife Franta organizeaza in cadrul Programului ,,Barza alba – Pasarea anului 2004” un concurs de desene cu titlul generic ,,Noi si berzele”. La concurs pot participa elevii claselor I-XII cu desene care reflecta aspecte din viata berzelor albe (cuibarit, hranire, migratiune etc), legatura dintre om si berze sau redau unele scene din basmele si poezii romanesti in care apare si barza alba. O persoana poate realiza unul sau mai multe desene de marimea A4 sau A3 in acuarela, tempera etc, iar pe verso fiecare desen trebuie sa aiba mentionate urmatoarele date : sucursala S.O.R., numele si prenumele autorului, varsta, clasa, adresa si scoala. Desenele vor fi evaluate la sediul S.O.R pe data de 20.12.2004 de o comisie formata din profesori de desen si ornitologi. Se vor acorda premiile I, II, III si mentiuni pentru trei categorii de varsta : clasele I-IV, clasele V-VIII si clasele IX-XII. Cele mai reusite desene vor fi expuse in cadrul unei expozitii la Cluj-Napoca si vor fi publicate in revista ,,Despre pasari” editata de S.O.R.

Ziua mediului, 05.06.2004, a fost aniversata de micii ornitologi caracaleni prin mesaje ecologice pe care le-au prezentat in fata elevilor de la Colegiul National ,,Ionita Asan’’ Caracal, panouri cu indemnuri civice : ,,Nu aruncati deseurile!” pe care le-am plantat pe aleile parculetului colegiului si au recitat poeziile (cu mesaj naturalist) ale lui G. Cosbuc - ,,Nunta in codru’’.

In ziua de 12.06.2004 o echipa a iubitorilor de natura din Caracal, coordonatorul Sucursalei SOR ,,Otis tarda’’ si un voluntar american de la ,,Peace Corps’’ s-au deplasat pe itinerariul Caracal – Brancoveni (manastire) – Resca (padure rezervatie naturala) – Caracal, in cadrul proiectului ,,WHITE STORK CENSUS’’, parte a proiectului Scolii Nr.2 Caracal ,,The protection of the environment’’.

Prima oprire a micilor naturalisti s-a facut in satul Potopin - Dobrosloveni, unde pe 2 stalpi de beton, au descoperit 2 cuiburi de barza alba, care, fiecare avea cate 4 pui bine dezvoltati. Discutiile purtate cu satenii i-au facut sa inteleaga importanta ocrotirii pasarilor, modul cum ei pot ajuta la perpetuarea speciilor de pasari. Urmatoarea oprire s-a facut la Manastirea Brancoveni - o oaza de liniste si pace divina. Aici, pe langa reculegerea spirituala , am admirat maestria cu care 11 familii de randunele - Hirundo rustica - si-au construit cuiburile sub terasa Sfintei Manastiri si am apreciat grija pe care obstea manastirii le-o acorda (fiecare cuib avea, la baza sa, batut un piron in grinda de lemn care sa-i asigure stabilitatea pe fetele vopsite). Daca toti vizitatorii manastirii ar avea ochi sa vada si sa faca la fel, Dumnezeu ar fi mai milostiv cu noi – oamenii! Ultima oprire s-a facut la Padurea Resca - rezervatie naturala. Aici am admirat varietatea pasarilor, a plantelor - unele rare, altele endemice - a arborilor, a gazelor, a soparlelor.

Clubul Ornitologic Connaitre et Proteger la Nature ,,Otis tarda’’ Caracal, infiintat de noi in anul 2002, acum este sucursala a SOR (2003), este afiliat Federatiei Franceze a Cluburilor CPN (2002) si CPN International (2004) si are ca membri elevi, cadre didactice, ingineri, contabili. Acesta a desfasurat activitati diverse menite sa protejeze natura si pasarile si sa sensibilezeze opinia publica in legatura cu natura si viata naturala. Pe langa activitatile deja amintite mai enumeram : strangerea de semnaturi pentru salvarea pasarilor legate de zonele agricole, modificarea Legii fondului cinegetic de scoatere a ciocarliei de camp (Alauda arvansis) de pe lista speciilor vanate, programul de ocrotire a cuiburilor de barza (in mod special) si mutarea lor pe suporti metalici, ridicati pe stalpii electrici (mai ales la sate, acolo unde se schimba stalpii unor linii electrice, altfel fiind distruse multe cuiburi), programul de ocrotire a pasarilor clocitoare in Romania sau in pasaj in European BirdWatch si International WaterBird Census etc.

EUROPEAN BirdWATCH

,,European BirdWatch” este un eveniment organizat de BirdLife International in fiecare an (actiune la care a aderat si S.O.R.) prin participarea a 30 de tari europene.

In anul 2004 evenimentul – parte a programului mondial ,, 6.th Word BirdWatch ” – s-a organizat in perioada 02 - 03.10.2004. In cadrul acestuia s-au implicat si membrii Sucursalei S.O.R. Caracal-Clubul Ornitologic C.P.N. ,,Otis tarda”. Ei au organizat actiuni de monitorizare a pasarilor, sub indrumarea d.lui inv. Diaconu Alexe - organizator birdwatching Caracal – Olt, prin 3 iesiri in teren ( suportandu-si si de aceasta data cheltuielile de transport ), intalniri cu mass-media locala si activitati didactice si ornitologice de popularizare a evenimentului :

numar de iesiri    3 (Lacul de Acumulare Slatina, Lacul Gologan – Caracal si Balta Obarsia)

numar de participanti   

numar de pasari observate :

primele 3 specii (ca nr. de pasari observate ) : - lisita pescarus sur cormoran mic

graur lisita vrabia de casa

cioara de semanatura chirighite gugustiuc

numar de specii observate :

numar de A.I.A. vizitate (din lipsa fondurilor),

grupuri S.O.R. implicate : Caracal, Obarsia - Noua, Brancoveni .

Ceea ce ne-a surprins in monitorizarea in teren au fost puii de corcodel mare si lisita in puful de juvenil, acum, intr-o luna rece de toamna.

In acest an datele la nivel european au fost centralizate de Bulgaria - ,,Silvia Andonova” de la Bulgarian Society for the Protection of Birds (B.S.P.B.):

numar de iesiri    din 30 tari (47 in Romania)

numar de participanti    europeni (432 romani)

numar de pasari observate : – record al ultimilor 3 ani (564790 in Romania)

primele 3 specii (ca nr. de pasari observate) : graur cinteza si rata mare [graur (520602), pescarus razator (6244) si lisita (4526) in Romania]

numar de specii observate (192 in Romania)

locul I : Ungaria    (pentru 146 iesiri), Elvetia (pentru 4922 participanti), Suedia (pentru 237 specii observate si pentru 957520 pasari observate), iar Romania locul al II-lea pentru numar de specii si numar de pasari observate ;altele    : in Elvetia si Litania s-au observat cei mai multi porumbei gulerati, in Bulgaria rapitoare, berze si pelicani in migratiune, iar in tarile baltice s-au observat multi cocori (20000).

Tot in luna octombrie s-a desfasurat si cel de -- ,, al 2-lea Word Bird Festival” – ,,Festivalul pasarilor”.

Sucursala SOR – Caracal a acordat diplome participantilor si celor care au sprijinit actiunile.

INTERNATIONAL WaterBIRD CENSUS

Recensamantul SOR al pasarilor de apa – 2005

Juniorii Sucursalei SOR Caracal – Clubul Ornitologic CPN ,,Otis tarda”, insotiti de inv. Alexe Diaconu organizator waterbirdwatching in zona Caracal, au participat in perioada 10–20.01.2005, cu o perioada de varf in zilele de 15 si 16.01.2005, la monitorizarea SOR a pasarilor de apa din judetul Olt, in cadrul actiunii internationale ,,International WaterBird Census” – I.W.C., realizand iesiri in teren pe Lacul Gologan + Parcul C. Poroineanu – Caracal. Alte iesiri in teren s-au realizat pe Balta Obarsia – Noua, lacurile de acumulare de pe Olt, la sud si nord de Caracal si Aria de Importanta Avifaunistica Streiesti – Olt.

S-au observat speciile de pasari specifice perioadei de iarna si zonei jud. Olt (notate in ,,Corvus corax” nr.12).

In judetul Olt speciile ,,monument al naturii’’ sunt : bujorul romanesc (Padurea Calugareasca - Craciunei), laleaua pestrita (Padurea Resca), brandusa galbena (Padurea Branistea Catarilor – Obarsia, Padurea Craciunei), stanjenelul de stepa si ghimpele. Speciile rare de animale sunt : jderul de copac (Padurea Dealul Bobului – Dobrun) si harciogul (Studina, Barza). Tot in judetul Olt sunt amenintate specii de pasari cum sunt : sorecarul comun (Padurea Resca, Padurea Hotarani), uliul porumbar (padurile din ostroavele Dunarii, etc), uliul pasarar (paduri de campie), soimul dunarean (zavoaiele Dunarii), vanturelul rosu (copacii din preajma constructiilor parasite), dropia (Campia Boianului si Campia Romanatiului), corbul (Obarsia, Padurea Resca, Dobrun, Studinita), egreta mare (luncile Dunarii si Oltului) etc.

,,SANSA DE A ALEGE”

In Sala Rotunda a Colegiului National ,,Ionita Asan” din Caracal luni, 08.11.2004, incepand cu orele 11, au avut loc lucrarile actiunii internationale ,,FESTIVALUL SANSELOR TALEcu tema ,,Sansa de a alege” – editia a V-a.

Romania este situata in centrul geografic al Europei si cuprinde 5, dintre cele 10, regiuni biogeografice recunoscute oficial de UE : alpina, continentala, panonica, pontica si de stepa.

In Romania sunt inregistrate (dupa unii cercetatori) 3700 specii de plante (speciile caracteristice pajistilor reprezinta 37%), din care 74 specii au disparut deja, 485 sunt amenintate, 290 sunt vulnerabile, 1253 sunt rare si 23 specii sunt declarate monumente ale naturii . in judetul Olt speciile ,,monument al naturii” sunt : bujorul romanesc (Padurea Calugareasca – Craciunei), laleaua pestrita (Padurea Resca etc), brandusa galbena (Padurea Branistea Catarilor - Obarsia, P. Craciunei etc), stanjenelul de stepa si ghimpele; si 33792 specii de animale, din care 33085 specii de nevertebrate si 707 specii de vertebrate, (5 specii de animale vertebrate au disparut deja, 26 sunt amenintate si 24 de specii de animale vertebrate sunt declarate monumente ale naturii) in judetul Olt speciile rare sunt : jderul de copac (Padurea Bistrita, Padurea Dealul Bobului – Dobrun etc), harciogul (Studina, Barza etc) etc.

Romania este o zona importanta pentru 248 specii de pasari care cuibaresc aici si pentru tranzitul pasarilor migratoare din Europa. In judetul Olt specii amenintate sunt : sorecarul comun (Padurea Resca, P. Hotarani etc), uliul porumbar (padurile din ostroavele Dunarii etc), uliul pasarar (paduri de campie), soimul dunarean (zavoaiele Dunarii etc), vanturelul rosu (copacii din prejma constructiilor parasite), uliul cu picioare scurte (padurile din lunca Oltului si a Dunarii), si foarte amenintate soimul de seara, soimul randunelelor, acvila de camp, eretele de stuf, gaia bruna, acvila pitica, viesparul etc (ca rapitoare de zi), bufnita mare (Padurea Branistea Catarilor – Obarsia, P. Hotarani, P. Resca etc), huhurezul (toate padurile), ciuful de padure (padurile din nord), striga (ruine si padurile de campie etc), ciuful de campie (padurile din zonele umede) etc (ca rapitoare de noapte), iar monumente ale naturii sunt declarate : dropia (Campia Boianului si Campia Romanatiului), corbul (Padurea Branistea Catarilor – Obarsia, P. Resca, Padurea Dealul Bobului si P. Ulmet – Dobrun, P. Studinita, P. Morunglav si P. Corbu), egreta mare (luncile Dunarii si Oltului) . si multe altele.

In Romania sunt inregistrate 600 specii de alge marine, iar Delta Dunarii, una din cele mai mari zone umede ale Europei, are identificate 783 de tipuri de habitate, din care 758 sunt habitate terestre.

In Romania speciile endemice reprezinta 1%. In judetul Olt specii endemice sunt : garofita romaneasca de stepa (Padurea Resca), nisiparnita (peste in Paraul Oltet), soparla de iarba si soarecele subpamantean (Padurea Resca), dupa prof. dr. Nicolae Ciobanu & colaboratorii.

Mediul, in complexitatea sa, este amenintat de : pierderile de habitate, supraexploatarea ecosistemelor si a speciilor, asanarea unor zone umede in lunca Dunarii, inclusiv in judetul Olt, poluarea, turismul, comertul cu specii rare etc.

Declararea Ariilor protejate (aprozimativ 10% din suprafata tarii) si corecta gestionare a mediului apar ca obiective prioritare pentru orice organism care are ca obiectiv protejarea mediului. In judetul Olt Ariile protejate declarate sunt: Padurea Branistea Catarilor – Obarsia (stejar brumariu, salcam), Padurea Seaca – Optasani (garnita), Padurea Calugareasca – Craciunei (stejar brumariu, bujorul romanesc), Padurea Casa Padurii – Potelu (stejar) si propuse ca arii protejate Padurea Resca (stejar, frasin), Padurea Topana (garnita), Padurea Studinita (stejar pufos) si lacurile de acumulare de pe Raul Olt (Lacul de Acumulare Strejesti – Olt etc) si varsarea lui in Fluviul Dunarea – ca zonele umede, pentru diversitatea pasarilor de apa si importanta lor in migratia pasarilor etc.

Invitatii au precizat ca ,,daca in viata ti se ofera sansa de a alege, trebuie SA ALEGI VIATA !”

Micii ornitologi au realizat panouri, brosuri, cu plante ocrotite de lege, cu animale si pasari - specii rare si le-au raspandit trecatorilor, colegilor de scoala cu indemnul : ,,Protejati-le si natura va fi mai frumoasa!’’

Am realizat si o revista a clubului ornitologic, revista care apare semestrial, la finele fiecarui anotimp. Ea se numeste : ,,CORVUS CORAX’’ si are ca dicton editorial : ,,Pentru pasari, pentru oameni, pentru o copilarie fericita!’’. In paginile acesteia au fost publicate Ariile protejate din judetul Olt : Padurea Branistea Catarilor –Obarsia (stejar brumariu, salcam), Padurea Seaca – Optasani (garnita); Padurea Calugareasca – Craciunei (stejar brumariu, bujorul romanesc), Padurea Casa Padurii–Potelu (stejar) cu intentia ca opinia publica sa le cunoasca si sa nu distruga prin vanarea speciilor rare de pasari sau prin ruperea speciilor rare de plante.

UNELE OBSERVATII ASUPRA CUIBARITULUI LA RANDUNICA – 2004 (II)

In ultimii 15-20 de ani am realizat ca rar se mai auzea cate o randunica cantand in zona de sud a judetului Olt (asa cum am scris in ,,Corvus corax” Nr. 8) , deoarece ele se imputinasera foarte mult . Nici pe luciul apei baltii Obarsia – Noua (in satul meu natal , unde imi petreceam vacantele), nici in Caracal (orasul unde am serviciul) nu prea se mai zareau randunele zburand ca o sageata dupa insecte, asa cum zburau cand eu eram copil.

De 4 ani randunelele au reaparut in numar mare in Obarsia – Noua. Tot de 4 ani urmaresc si ,,explozia” randunelele care s-au stabilit in blocurile din jurul locuintei mele din Caracal si incredibila lor adaptibilitate. Numarul cuiburilor creste anual , constant , in vara anului 2003 numarand 12 cuiburi , iar in vara anului 2004 numarand 35 de cuiburi. In zona aceasta randunelele isi construiau cuibul numai pe peretii balcoanele caselor , prispelor , magaziilor si staulelor de vite, intr-un colt (la 10 - 15 cm. maijos de la intersectia celor doi pereti cu tavanul) sau pe dulia becului (la 25 - 75 cm. mai jos de tavan) .

In anul 2003, fiind la mare , am observat ca unele cuiburi erau construite in locuri in care isi construiesc de obicei cuiburile lastunii : sub planseul de la intrarea in hoteluri sau sub planseul spatiilor acoperite - parasite sau utilizate – destinate parcarii autovehiculelor , iar altele erau construite chiar pe neonul de iluminat. Cuiburile de randunele din jurul locuintei mele din Caracal sunt construite la inaltimi mari , de 3-4 m., in casa scarilor , la etajul IV. Ele sunt construite , de regula , la 10-15 cm. mai jos de la intersectia celor doi pereti cu tavanul sau pe teava pentru calorifere, aflata la 50-75 cm. mai jos de tavan. In acest an am vazut un cuib construit chiar la etajul al III-lea, pe holul unui bloc de garsoniere.

In Caracal cel putin o scara dintr-un bloc are un cuib de randunica. Randunica mi se pare a fi devenit o pasare usor adaptabila, care supravietuieste ca specie tocmai datorita adaptabilitatii ei mari in gasirea unor noi locuri de cuibarit, altele decat cele obisnuite (datorita schimbarilor din jurul omului).

La nivelul comunitatii am gasit o preocupare reala pentru un mediu curat. Numai printr-o reala colaborare a tuturor factorilor locali si nationali printr-o responsabilizare si implicare a fiecarui cetatean Romania poate deveni un mediu ecologic viabil.

Iata ca, educatia ecologica reala se face de la varste mici in natura si pentru natura, implicand adulti si factori locali de decizie.

Si cum Omul este creatia naturii este beneficiarul unei naturi curate si sanatoase, doar daca fiecare ne implicam si ne responsabilizam.

B I B L I O G R A F I E

1. CERGHIC IOAN - ,,METODE DE INVATAMANT’’, BUCURESTI, E.D.P. –1980;

2. IONESCU AL., SAHLEANU V., BANDIU C. - ,,PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR SI EDUCATIA ECOLOGISTA’’, BUCURESTI, EDITURA CERES, 1989;

3. MARGINEANU LAURA - ,,PLANTELE VERZI SI ROLUL LOR IN NATURA’’, BUCURESTI, EDITURA STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA, 1977;

4. TUFESCU V., TUFESCU M. - „ECOLOGIA SI ACTIVITATEA UMANA”, BUCURESTI, EDITURA ALBATROS, 1981;

5. HAMLYN GUIDE - ,,PASARILE DIN ROMANIA SI EUROPA’’ - SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA, OCTOPUS PUBLISHING GROUP L.T. D., 1999;

,,CORVUS CORAX’’ – REVISTA SUCURSALEI SOCIETATII ORNITOLOGICE ROMANE - CARACAL , NR. 11, 12/2004, 13Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate