Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
TANTAL ( Ta )


TANTAL ( Ta )


TANTAL ( Ta )

Scurt istoric : Tantalul a fost descoperit in anul 1802 , la un an dupa descoperirea niobiului , de catre chimistul si mineralogul suedez A.G.Ekerberg . Analizand doua minerale , un tantalit provenit din localitatea Kimito (Finlanda ) si un yttrotantalit provenit din localitatea Ytterby ( Suedia ) , Ekerberg stabileste ca ambele minerale contin un metal necunoscut pana atunci . Dupa numeroase cercetari , reuseste sa izoleze oxidul acestui metal , caruia ii da numele de tantal - de la piticul Tantal , personaj din mitologia greaca , regele cetatii Spylos , pedepsit de zei la foame si sete vesnica - pentru a sugera dificultatile pe care le-a intampinat in cercetarile sale datorita insolubilitatii oxidului .

Deoarece mineralele cu niobiu contin aproape in mod inevitabil si elementul foarte inrudit tantal , la inceput chimistii sustineau ca niobiul si tantalul sunt elemente identice . Aceasta confuzie a dainuit pana in 1846 , cand Heinrich Rose , pe baza unor studii comparative pe diferite minerale , a stabilit ca tantalul si columbiul ( niobiul ) sunt doua metale distincte .Abia in anul 1905 , Werner von Bolton reuseste sa obtina tantal metalic rafinat , dupa o serie de incercari intreprinse de Ekberg , Berzelius , Rose , Marignac , Moissan . Bolton obtine tantalul prin topirea in vid a pulberii metalice obtinute prin procedeele lui Berzelius si Rose .

Obtinere : Tantalul metalic se obtine prin reducerea fluorurilor complexe ( a heptafluorotantalatului de potasiu ) cu sodiu , conform ecuatiei reactiei :

K[TaF] + 5Na Ta + 5NaF +2KF

Un alt procedeu consta in electroliza topiturilor de K[TaF] cu oxizi de tantal fondati . Din cauza faptului ca apare intotdeauna in minerale impreuna cu niobiul , si datorita marii asemanari chimice dintre cele doua elemente , separarea tantalului de acesta este o problema tehnica importanta si dificila . Metoda clasica de separare consta in cristalizarea fractionata a amestecului de fluoruri complexe K[TaF] . In prezent se foloseste extractia selectiva cu solventi organici , de exemplu cu ciclohexanona sau metilizobutilcetona .

Utilizari : Datorita proprietatilor sale fizice ( punct de topire ridicat , presiune de vapori redusa , dilatare termica mica ) , a celor mecanice , a rezistentei la coroziune si a proprietatii de a fixa gaze , tantalul are intrebuintari in diferite domenii .

Este unul dintre putinele metale care nu influenteaza tesuturile umane , din care cauza este folosit la confectionarea de placute , sarme , suruburi , cuie utilizate in chirurgie .

Fiind un metal puternic antiacid , este folosit uneori in industria chimica pentru construirea de schimbatoare de caldura , in special in industria acidului sulfuric , la realizarea de piese pentru pompe , centrifuge si ventile , care lucreaza in medii foarte corosive . Datorita rezistentei sale la coroziune este intrebuintat la placarea altor metale si la confectionarea recipientilor destinati transportului de acizi .

Constituie un inlocuitor al platinei in fabricatia unor instrumente sau ustensile de laborator ( nacele , creuzete ) . Se mai intrebuinteaza la confectionarea greutatilor fractionare pentru balantele analitice , penitelor pentru stilouri , arcelor de ceasornice . Din tantal se confectioneaza duzele de la masinile de filat matase artificiala avand diametrul de ordinul sutimilor de milimetru .

Tantalul este introdus ca element de aliere intr-o serie de aliaje neferoase, suprarezistente termic si folosite la fabricarea de piese pentru rachete, avioane supersonice , etc . Aliajele de tantal si fer cu o cantitate mica de niobiu se utilizeaza in industria otelurilor , ca adaos de aliere pentru marirea duritatii ; ferotantalul serveste la obtinerea otelurilor cu crom si nichel , care sunt inoxidabile si termorezistente . Aliajele de argint cu 5% tantal sunt folosite pentru contacte in electronica , iar aliajele de tantal si wolfram ca elemente pentru tuburile electronice ( anozi , grila , pulbere ) , datorita stabilitatii termice mari, emisiei de electroni si actiunii getter deosebite . In industria electrotehnica este folosit ca element de constructie pentru redresoare si condensatoare electrolitice .

Borurile de tantal sunt utilizate ca mase ceramice suprarefractare , care sunt stabile si in atmosfera puternic reducatoare . Fiind foarte ductil , poate fi tras in fire pentru becuri electrice .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate